زلزله اینجاست، به گسل‌ها تهمت نزنید!

زلزله اینجاست، به گسل‌ها تهمت نزنید!

پایگاه خبری گلونی، مصطفی انتظاری (روزنامه‌نگار): تجمع دیروز مشهد ذهنم را برد به ۲۵سال قبل آن زمان که کودکی ۹ساله بودم و به دلیل نزدیکی خانه به شهرداری مشهد، می‌دیدم که چطور اعتراض مردم (که بعدها دانستم به سیاست‌های تعدیل اقتصادی دولت هاشمی بوده) ساختمان شهرداری را در آتش می‌سوزاند.

۱۱سال پس از آن اتفاق در سال ۸۲ وقتی از دانشگاه فردوسی سمت خانه می‌رفتم و در تاکسی حرف از تجمعات دانشجویی بود، راننده با لهجه مشهدی و با حرارتی خاص می‌گفت: “این سوسول بازیا فایده نداره، وقتی ماجرا جدی میشه که بچه‌های خواجه‌ربیع و پنج‌تن(محلات پایین شهر مشهد) بیان وسط خیابون”.

زلزله اینجاست، به گسل‌ها تهمت نزنید!

حالا می‌گویند میدان شهدای مشهد شاهد اعتراض بوده. من مشهد نیستم و فقط به لطف شبکه‌های اجتماعی فیلم‌های آن را می‌بینم. شعارها جالب است. پراکنده و سردرگم. احتمالا مانند ترکیب جمعیت معترض که می‌دانند چه نمی‌خواهند اما نظر مشترکی درباره آنچه می‌خواهند ندارند.

این‌تجمعات دیگر به تعبیر آن راننده تاکسی سوسول‌بازی نیست. عبور از روحانی عبور از نظام است. همه باید مراقب باشند. مشهد شهر مهمی است. پوزوسیون و اپوزسیون اگر مراقب جدال‌های سیاسی نباشند، همه در تنور “گرانی” خواهند سوخت.

آزمون و خطا تاریخ ایران را فراگرفته؛ همه می‌دانیم این شورش‌های خیابانی جز ضربه به منافع ملی حاصلی ندارد. این فیلم را قبلا دیده‌ایم اما شاید این بار پایانش مخرب‌تر از زلزله باشد.

زمین‌لرزه یا زلزله لرزش و جنبش زمین است که به علّت آزاد شدن انرژی ناشی از گسیختگی سریع در گسلهای پوستهٔ زمین در مدّتی کوتاه روی می‌دهد. محلّی که منشأ زمین‌لرزه است و انرژی از آنجا خارج می‌شود را کانون ژرفی، و نقطهٔ بالای کانون در سطح زمین را مرکز سطحی زمین‌لرزهمی‌گویند. پیش از وقوع زمین‌لرزهٔ اصلی معمولاً زلزله‌های نسبتاً خفیف‌تری در منطقه روی می‌دهد که به پیش‌لرزه معروف‌اند. به لرزش‌های بعدی زمین‌لرزه نیز پس‌لرزه می‌گویند که با شدّت کمتر و با فاصلهٔ زمانی گوناگون میان چند دقیقه تا چند ماه رخ می‌دهند.

زمین لرزه نتیجهٔ رهایی ناگهانی انرژی از داخل پوسته زمین است که امواج ارتعاشی را ایجاد می‌کند. زمین‌لرزه‌ها توسط دستگاه زلزله‌سنج یالرزه‌نگار ثبت می‌شوند. مقدار بزرگی یک زلزله متناسب با انرژی آزاد شده زلزله است. زلزله‌های کوچک‌تر از بزرگی ۳ ریشتر اغلب غیر محسوس و بزرگ‌تر از ۶ ریشتر خسارت‌های جدی را به بار می‌آورند، البته ریشتر که هر واحد اضافه آن حدوداً ده برابر قبلی است (مثلاً ۵ نسبت به ۶) فقط واحد اندازه و شدت انرژی تخلیه شده‌است اما عوامل متعدد دیگری از فاصله گرفته (عمق بیشتر تأثیر کمتر از زیر ده کیلومتر تا ۷۰۰ کیلومتر همین‌طور فاصله بیشتر افقی از رومرکز) تا جهت لرزش (عمودی یا ضربه‌ای) و نوع طول موج لرزش[نیازمند منبع] (فاصله جابجایی مکانی رفتی و برگشتی در هر لرزش) در میزان تخریب تأثیر دارند.

پایان پیام

کد خبر : 66330 ساعت خبر : 2:11 ب.ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=66330
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات