گلونی

ایده روز گلونی

ایده روز گلونی

ایده روز گلونی

ایده روز گلونی

گلونی سربندی باستانی است که زنان لرستانی به‌شکل خاصی به‌سر می‌کنند و بخشی از پوشش زیبای زنان و مردان لر است.

به گزارش گلونی نسل جدید، از نوع کوچک آن به‌عنوان روسری استفاده می‌کند. این روسری با طرح زیبای سنتی بین دیگر دختران ایرانی هم طرفدار زیادی دارد و یکی از سوغات‌های لرستان است.

ثبت ملی گلونی

براساس ایده‌ی رضا ساکی و به همت جمعی از دختران خرم‌آبادی، روز ۲۶ اردیبهشت هر سال به‌عنوان روز «روسری لری گلونی» نام‌گذاری شده و قرار است هر سال در بهار و تا ۲۶ اردیبهشت، دختران لر با به‌سر کردن روسری لری، این پوشش اصیل و زیبا را را به دیگران معرفی کنند.

ایده روز گلونی

گُلوَنی (Golvani) نوعی سربند مخصوص پوشش مردم لرستان است.

علیمردان عسکری عالم در کتاب ادبیات شفاهی قوم لُر، گُلوَنی را دستمال بزرگ ابریشمی و رنگارنگی می داند که ویژه سربند زنان جوان و دختران لُرستانی است.

گاهی مردان هم از آن به عنوان سربند استفاده می‌کنند و آن را دور کلاه نمدی می‌پیچند. کَت و گلونی به همراه شال و ستره از لباس‌های سنتی و محلی لرستان است.

در کتاب لُرها هم، به جوه یا جوما اشاره شده است و گفته شده که زنان لُر، جامه‌ای بلند می‌پوشند به نام جوه یا جوما که روی آن پیراهنی چاک‌دار و چین‌دار قرار می‌گیرد.

آنان سربندی دستار مانند دارند که موها را با آن می‌پوشانند. پوشاک زنان لُر شاد و روشن است و با مهره‌های شیشه‌ای، سکه‌ها و منجوق‌ها تزئین می‌شود.

سعید شادابی در کتاب خود به نام فرهنگ مردم لرستان در بخش مربوط به لباس عروس و پوشش زنان عشایر به سرون ( Sarvan) یا سربند اشاره کرده است که همان حجاب و پوشش موهای سر و گیسوان عروس به وسیله چارقدهای ظریف و نازک گلدار ابریشمی در رنگ‌های مختلف است.

این پوشش به نحو خاصی است زیرا سر عروس را با چند تخته از این چارقدها می‌پوشانند و دنباله آنها را از پشت سر آویزان می‌کنند.

همـــانجا توضیح داده شده است که گلونی همان سرون های رنگی هستند و چارقدهای ساده و بزرگتر که حاشیه‌های رنگی دارد و ریشه‌دار هستند کت (Kat) نام دارد.

در گزارش مردم نگاری شهرستان الشتر آمده است که زنان مسن گُلوَنی های سیاه به سر می کرده‌اند و زنان جوان رنگ‌های سبز، قرمز، نارنجی، آبی و … را به سر می بستند.

پایان پیام

خروج از نسخه موبایل