گُلوَنی هم حجاب است و هم زینت

گلونی هم حجاب است و هم زینت

گُلوَنی هم حجاب است و هم زینت

پایگاه خبری گلونی – اسحاق عیدی:

این جشن فراخوانی کمرنگ داشت اما در پاسخ، گردهم‌­آیی پرشوری به دنبال آورد. سومین جشن گلونی در این تکه‌­ی کوچک «پیچ و خم­‌های زاگرس»، در پسین روز ۲۶ اردیبهشت در باغ گلستان و در سایه سار دژ شاپورخواست خرم آباد بر پا شد.

استقبال آن چنان بود که در آن فضای کاملا باز، نفس کشیدن را مشکل می­‌کرد. زنان و مردان از جوانان و دیرین سال، فقط به خاطر عشق به لرستان، عشق به سنت‌­های فراموش شده آن، حضوری پر‌رنگ­‌تر از آواز شقایق و کهن دیرینگی مفرغ‌­های لرستان را از خود به نمایش گذاشتند. گلونی یک نشان نیست، اسطوره­ای ژرف است، به جا مانده از دل تاریخ این کهن بوم. هم حرمت معصومیت را نشان می­‌دهد و هم پوشش بلند بالای زنان لر را به چشمان می­‌آورد.

گُلوَنی هم حجاب است و هم زینت

گلونی پوشش زنان لر است با آن صلابت و فرهیختگی. زن لر این فرهیختگی را از هیچ باور و فرهنگی فرا نگرفته است. از خویشتن خویش برخاسته و در درازنای گذشت روزگاران با رنگ و جلای خود هیبتی به زن لر بخشیده است آنهم به ستبری یافته و کَوَر و هشتادپهلو و آواز و ترنم اساطیری سیمره و کشکان و پل­‌های شکسته شده این بر و بوم سمج و پایدار در برابر یورش­‌ها و دگرگونی­‌ها.

گلونی تنها یک پوشش نیست. تکه‌­ای از تاریخ قوم لر است. بازمانده از دورانی که کمتر قومی از فرهنگ و تاریخ و تمدن برخوردار بوده است. این نشان را در نقش‌­ها و ریخته‌­گری های مفرغ لرستان که به خوبی متجسم شده است می‌­توان دید. گلونی هم حجاب است و هم زینت، زینتی بسیار موقر که وقار و زیبایی زن لر را دو چندان می‌­کند.

گلونی، تنها پوشش زن لر در چارچوب خانه نیست. این پوشش بر تن زن لر هنگام کار و به گاهِ سوارکاری و در مسافرت تابلویی مینیاتوری را با خود دارد که درست همان تعریفی است که فردوسی از زبان سهراب در ستایش گُردآفرید آورده است:

زنان‌شان چنین است ایرانیان

چگـونـه‌انـد گُـردانِ جـنـگ‌آوران؟

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید