وای بر گندمی که به جای بلوط بروید
به گزارش بخش محیطزیست گلونی، اینجا جایی است بین کاکاشرف و سراب سیری و در نزدیکی روستایی به نام «دِرَ درازه». متاسفانه مردم محلی اغلب درختان این منطقه را خشک کردهاند و یا بریدهاند و به جایش گندم کاشتهاند. البته هنوز درختان بلوط در آن وجود دارد. این منطقه در نزدیکی خرمآباد است و طبیعت بهاریاش با وجود بلوطهای کم هنوز چشمنواز است.
بلوط را بهتر بشناسید
بلوط نام سردهای از درختان و همچنین میوه آنهاست. درختان بلوط عمری طولانی دارند که گاه به دو هزار سال نیز میرسد و گونههای بسیاری از آن در ایران بومی رشتهکوههای البرز و زاگرس است.
چوب بلوط با چگالی در حدود ۰٫۷۵ گرم بر سانتیمتر مکعب از سختی و استحکام بالایی برخوردار است. همچنین به دلیل داشتن مقادیر تانن بالا در برابر حشرات و حملات قارچها بسیار مقاوم است. چوب این درخت از مرغوبترین چوبهاست و زغال آن نیز مرغوب است. این موضوع یکی از دلایل قطع بیرویهٔ این درختان است و بقای این جنگلها را تهدید میکند.
تکثیر طبیعی این درخت از طریق کاشته شدن میوه آن صورت میگیرد. جوندگان خانواده سنجاب جهت ذخیرهسازی میوه بلوط برای فصل زمستان آن را در عمق مناسبی دفن میکنند. فراموش کردن جای برخی از این میوهها توسط سنجابها باعث میشود که در بهار سال بعد جوانه بزنند. این جوندگان موجب زایش مداوم جنگلهای بلوط هستند. سنجابها از روی غریزه مقاومترین دانهها را برای دفن کردن انتخاب میکنند و بنابراین احتمال سالم ماندن میوه در زیر خاک و جوانه زدن آن در سال بعد بالا میرود.
در سالهای اخیر برخی کارشناسان از خطر انقراض سنجاب ایرانی گفتهاند که در ادامه حیات جنگلهای بلوط ایران نقشی اساسی دارند.
تانن موجود در میوه بلوط که در برخی زبان محلی کشور به آن «شوکه» میگویند با تقویت مخاط معده در درمان ورم و زخم معده مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند در بهبود زودتر زخمها و خونریزیها و درمان اسهال مفید باشد. بخشهایی از درخت بلوط که کاربرد درمانی دارند عبارتند از میوه، پوست، گال و برگ.
کد خبر : 180 ساعت خبر : 0:14 ق.ظ