به گزارش پایگاه خبری گلونی، «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز در آیین گشایش بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات با حضور رییس جمهور در مصلای حضرت امام خمینی (ره) با بیان این مطلب گفت: در طول ٢۶ ماه گذشته تلاش شده است با رویکرد جدی اقداماتی در حوزه رسانه از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به انجام برسد.
جنتی این اقدامات را در ١١ بند به شرح زیر اعلام کرد:
١ـ ایجاد فضای آرام و کمتنش در حوزه مطبوعات و رسانهها:
از آنجا که دولت «تدبیر و امید» به آزادی رسانهها در چارچوب قانون باور عملی دارد خود را موظف میداند در حد امکان این آزادی را تأمین کند. لذا در اعمال نظارت و تذکرات، اولاً برای تفسیر مضیق قانون از سختگیری نابجا یا برداشتهای سلیقهای پرهیز میکند، ثانیاً تحتتأثیر فضاسازیهای غوغاسالارانه برخی رسانهها که به قصد بیرون راندن رقبای خود از صحنه تلاش میکنند قرار نمیگیرد. ثالثاً از برخوردهای سلیقهای و تبعیضآمیز اجتناب میکند و تاکنون تذکرات، خود را به ساختارشکنیهای دینی یا اخلاقی و یا امنیتی محدود نموده و توقیف یک نشریه را آخرین راهحل میداند. علت عصبانیت برخی از هتاکان هم همین برخورد برابر است زیرا دژ تسخیرناپذیر و حاشیه امنیت تبعیضآمیز آنان شکسته شده است.
امروز تکلیف همکاران رسانهای ما با هیأت نظارت بر مطبوعات روشن است و برخلاف گذشته، شاهد وصول ابلاغیههای فاقد مبنای قانونی و یا تذکرات سلیقهای نیستند.
٢ـ حمایت جدی از نشریات بخش خصوصی:
دولت خود را رقیب بخش خصوصی نمیداند لذا در طول ٢ سال گذشته از صدور مجوز روزنامه و خبرگزاری برای بخشهای دولتی، عمومی و نهادها خودداری شده است زیرا معتقدیم در حوزههایی که بخش خصوصی میتواند فعالیت کند، دولت نباید با آن رقابت نماید در همین ارتباط یارانه تمام رسانههای متعلق به دولت و نهادهایی که از بیتالمال استفاده میکنند، قطع شده و کمکهای دولتی صرفاً به رسانههای بخش خصوصی صورت میگیرد.
برگزاری این نمایشگاه خود جلوهای از این تفکر است. دولت به جای تصمیمگیری یکجانبه نمایندگان صنوف را به مشورت میطلبد و در اجرا نیز از پشتیبانیهای آنان برخوردار است. استقبال از تأسیس و توسعه فعالیت تشکلها و کمک به بالندگی، مسئولیتپذیری و شفافیت آنان در همین راستا تعریف میشود.
٣ـ تسریع در رسیدگی به تقاضاها:
همکاران رسانهای به خاطر دارند که قبلاً تقاضاهای انتشار نشریه،گاه تا ۵ سال در نوبت میماند امروز این زمان به حداکثر ۵ ماه کاهش یافته است. برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این است که طبق قانون مطبوعات این دوره را به ٣ ماه برساند.
۴ـ تسهیل صدور مجوز:
از ابتدای استقرار دولت یازدهم تاکنون ٣٧۵٧ مجوز برای نشریات و پایگاههای خبری صادر شده است که این رقم بهتنهایی ۴٠ درصد کل مجوزهای صادره پس از انقلاب اسلامی است. ما عمیقاً باور داریم که باید به توسعه فعالیتهای رسانهای، البته با نظارتهای قانونی و هوشمند کمک کنیم و ضمن توجه به آمایش سرزمینی، با اجرای دقیق ماده ١۶ قانون پروانه نشریات غیرفعال لغو شود.
۵ـ اصلاح و روزآمد ساختن مقررات:
مقررات حوزه رسانه با توجه به سیاستهای کلی نظام و رویکردهای عمومی دولت و بویژه اقتضائات روز نیازمند بازنگری است. تدوین قانون رسانههای همگانی و اصلاح آییننامه قانون مطبوعات بهمنظور طی مسیرهای قانونی آن، اصلاح و تدوین آییننامهها یا دستورالعملهایی نظیر یارانه مطبوعات، آگهیهای دولتی، صدور کارت حرفهای روزنامهنگاری و ایجاد دفاتر نمایندگی روزنامهها و خبرگزاریها، از آن جملهاند. قابل ذکر است که همه این اصلاحات با کمک خود اهالی رسانه صورت میگیرد تا به اتقان و جامعیت و روزآمدی آن کمک کند. اعلام عمومی این دستورالعملها اولاً به شناخت ذینفعان مشترک از حقوق خود کمک خواهد کرد و ثانیاً به پاسخگویی و پرهیز از تبعیض و رفتارهای سلیقهای کارکنان میانجامد.
۶ـ شفافیت:
از آنجا که ریاست کمیسیون و دبیرخانه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات برعهده این وزارت قرار دارد منطقاً باید در اجرای این قانون، پیشرو باشد. انتشار مداوم میزان پرداخت یارانهها و تسهیلات، بهروزرسانی اطلاعات، علنیسازی دستورالعملها و انتشار فوری مصوبات شوراهای ذیربط از جمله اقدامات انجام شده است.
راه اساسی مبارزه با فساد، افشاگری خیابانی و هتک آبرو در حیثیت دیگران نیست بلکه با شفافیت عملکرد میتوان زمینههای فساد را از بین برد و در سایه دسترسی آزاد مردم به اطلاعات درجه پاسخگویی مسئولان بالا میرود و نمیتوانند تصمیمات غیر قابل دفاع بگیرند.
٧ـ دولت الکترونیک:
تحقق دولت الکترونیک علاوهبر تسریع و تسهیل و شفافیت، تکریم واقعی ارباب رجوع است. در حال حاضر فرآیندهای هرگونه درخواست مجوز مطبوعاتی، تغییر وضعیت و اعلام وصول، بر بستر الکترونیک صورت میگیرد و سایر فعالیتها نیز تا پایان سال به این حلقه میپیوندند.
سامانه جامع رسانههای کشور که قابل مشاهده برای همه پژوهشگران، متقاضیان فعالیت مطبوعاتی، دستاندرکاران و عامه مردم است برای نخستین بار این امکان را به وجود آورده است که همواره آخرین اطلاعات وضعیت رسانهای را در اختیار برنامهریزان کلان کشور و عامه مردم قرار دهد.
٨ـ توجه به رسالت مطبوعات:
دولت نسبت به موضوعات مهم و یا مسایلی که خلاء یا کمبود آنها احساس میشود مسوول است و نمیتواند بیتفاوت باشد. موضوعاتی از جمله معارف دینی، فرهنگ ایثار، سبک زندگی، گسترش زبان و ادبیات فارسی، تبیین اقتصاد مقاومتی، ترویج علم و دانشافزایی عامه مردم و کمک، همگرایی اقوام و مذاهب بهویژه در نقاط مرزی ازجمله مواردی است که جزیی از رسالت رسانهها بهشمار میآید و در بستههای حمایتی مورد توجه ویژه قرار دارد.
٩- طرح رتبهبندی:
خوشبختانه با همت مدیران رسانهها در سه گروه روزنامهها، خبرگزاریها و سایتهای خبری، طرحهای رتبهبندی جداگانه تدوین شده است تا در سایه آن، رقابت حرفهای بهمنظور تعیین وزن و جایگاه هر رسانه مشخص شود و افق تازهای برای ارتقاء، فراروی آنان قرار گیرد. این حرکت، اقدام شایستهای است که لازم میدانم از اهتمام دستاندرکاران و همکاری رسانهها قدردانی نمایم.
١٠- توجه به نیازهای مادی و معنوی روزنامهنگاران:
خبرنگاران و روزنامهنگاران ازجمله مظلومترین قشرهای جامعهاند؛ و علیرغم درجه بالای نقشآفرینی و مسوولیت آنان، هنوز سازوکارهایی برای ایفای حقوق معنوی و حرفهای آنان وجود ندارد که امید میرود با تأسیس سازمان نظام رسانهای و همت دولت خدمتگزار این نیازها مرتفع شود.
هماینک بخش قابل توجه خبرنگارانی که به صورت تماموقت، کار حرفهای میکنند به شیوهای مناسب بیمه شدهاند و امنیت شغلی و ثبات حرفهای آنان تأمین شده است.
١١- کمک به توانمندسازی رسانهها:
ترویج بنگاهها و مؤسسات مطبوعاتی و در نظر گرفتن مشوقهای مادی و معنوی با این نگاه صورت میگیرد که با تجمیع فعالیتها اولاً هزینهها کاهش یابد و ثانیاً موجب بهرهوری و اثربخشی بیشتر گردد و نهایتاً شیوههای علمی جایگزین روشهای حسی، غیرعلمی و مبتنی بر حدس و خطا میشود.
«طرح اشتراک نیمبها» با هدف ترویج فرهنگ روزنامهخوانی، ایجاد تقاضا در نظام توزیع مطبوعات، کمک به اقتصاد نشریات و اعطاء یارانه فرهنگی به خانوارها است، این طرح اگرچه نوپاست ولی تاکنون بالغ بر ٢٠٠ نشریه به آن پیوستهاند و جمع مشترکان آنها به ١۵٠ هزار نفر رسیده است.
در پایان لازم میدانم مجدداً از حضور ریاست محترم جمهوری و اصحاب رسانه و همه دستاندرکاران و برگزارکنندگان نمایشگاه صمیمانه تشکر و سپاسگزاری نموده مزید توفیق همگان را از خداوند متعال مسألت دارم.
پایان پیام