معاون رییس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بر اساس تأکیدات رهبر معظم انقلاب در خصوص زمینخواری و جنگلخواری مقابله با این پدیدهها از اولویتهای دولت و قوه قضائیه محسوب میشود.
به گزارش پایگاه خبری گلونی، معصومه ابتکار عصر پنجشنبه در جلسه با دادستانهای شهرستانهای لرستان در هتل رنگینکمان خرمآباد خواستار ناامن شدن فضا برای متخلفان زیستمحیطی شد.
برخورد جدی با زمینخواری از اولویتهای دولت و قوه قضائیه
ابتکار در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پدیده زمینخواری و جنگلخواری در کشور گفت: مبارزه با این پدیده شوم از اولویتهای دولت و قوه قضائیه است.
وی اشاره کرد: برای حفاظت از منابع طبیعی، محیط زیست و حریم شهرها باید اقدامات پیشگیرانهای در خصوص تغییر کاربریها در نظر گرفته شود.
لزوم مقابله با شکار و حفظ حیات وحش
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: مقابله با شکار و حفظ حیات وحش در دنیا ارزش قابل توجهی دارد.
ابتکار ادامه داد: در ایران نیز مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که بخش عمدهای از آنها ریشه فرهنگی و آموزشی داشته که میتوان با برنامهریزیهای خاصی که با همکاری دانشگاهها و آموزش و پرورش صورت گیرد برخی از مشکلات را مرتفع کرد.
وی افزود: در همین راستا، ۳۳ عنوان جدید در دروس مقاطع تحصیلی مختلف آموزش و پرورش اضافه شده است و کتاب انسان و محیط زیست نیز بزودی منتشر میشود.
عدالت در محیط زیست از ارکان حکمرانی دولتها
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور ادامه داد: عدالت در محیط زیست یکی از ارکان مهم حکمرانی دولتها به شمار میرود.
ابتکار بیان کرد: در مقوله محیط زیست، موضوع عدالت زیست محیطی اهمیت خاصی دارد و از جوانب مختلف بینالمللی نیز مورد توجه است.
وی با اشاره به گستردگی ابعاد حقوقی محیط زیست و عدالت زیست محیطی گفت: این مساله مهم در معادلات و مسائل اقتصادی، سیاسی و ارزیابی عملکرد دولتها یکی از موضوعات مهم به شمار میرود به طوری که ملاک یک حکمرانی خوب در دنیا این است که چقدر توانسته در دفاع از محیط زیست موفق باشد و قوانین و مقرارت و آموزشها و فعالیتهای فرهنگی را با محیط زیست مرتبط کند.
ابتکار با تاکید بر برنامههای آموزشی و فرهنگی گفت: بخشی از رفتارهای با محیط زیست متاثر از عادت و یا سنتهای محلی و منطقهای است که در این خصوص میتوان به فرهنگ شکار در منطقه لرستان اشاره کرد که میتوان مانع این اقدام با ارتقای آگاهی و شناخت مردم نسبت به ضرورت حفظ گونههای محیط زیست شد.
وی اضافه کرد: امروز حفظ گونههای گیاهی و جانوری در معرض تهدید به عنوان یک میراث جهانی اهمیت دارند و چنانچه مورد آسیب و تهدیدی باشند با حس اشتراک جهانی مورد توجه قرار میگیرند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور توضیح داد: جرایم زیست محیطی از محدوده فردی و اجتماعی فراتر و دارای اثرات جهانی است.
ابتکار گفت: تحقق عدالت زیست محیطی در جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگویی از حکمرانی و مردم سالاری دینی از اهمیت و ارزش ویژهای برخوردار است و با توجه به ظرفیتهای دینی و فرهنگی که در این زمینه وجود دارد میتوان به ضرورت موضوع تحقق عدالت زیست محیطی دست یافت.
وی با اشاره به ابلاغ سیاستهای کلی نظام در این خصوص گفت: هرگونه تخلفی در حوزه محیط زیست جرم تلقی میشود که در قوای مجریه و قضائیه این سیاستهای کلی جنبه اجرایی دارد و مبنایی برای همگرایی بیشتر بین قوا و ملاکی برای عملکرد دستگاههای مختلف در این زمینه خواهد بود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ضروت مباحث پیشگیری در وقوع جرائم زیست محیطی گفت: دولت در این زمینه نیز برنامهریزیهای خوبی داشته است تا بسیاری از تخلفات زیست محیطی انجام نشود.
ابتکار با تاکید بر پیوست و ارزیابیهای زیست محیطی در اجرای طرحهای مختلف گفت: دولت در این زمینه بسیار سختگیرانه برخورد میکند و چنانچه در جایی تخلفی صورت گرفت جدیت دستگاه قضائی بسیار مهم است تا راه فرار از قوانین زیست محیطی وجود نداشته باشد و متخلف احساس امنیت و آرامش نکند.
ایران یازدهمین کشور تولیدکننده گازهای گلخانهای در دنیا
ابتکار افزود: آثار گرم شدن کره زمین و تولید گازهای گلخانهای بر همه دنیا اثر میگذارد که میتوان به کاهش بارندگی و خشکسالی در برخی اقلیمها اشاره کرد.
وی اضافه کرد: اگر برخی کشورها به تعهد خود در زمینه کاهش تولید گازهای گلخانهای عمل نکنند، همه دنیا تحت تاثیر این بیتعهدی خواهد بود.
برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم سبز همزمان در تهران و سراسر کشور
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: از فردا نیز جشنواره بینالمللی فیلم سبز به مدت یک هفته همزمان در تهران و ۷۰ شهر در سراسر کشور آغاز میشود.
ابتکار ادامه داد: در این جشنواره ۴۰۰ فیلم از ۴۱ کشور جهان اکران خواهد شد که در زمینه فرهنگسازی در خصوص اهمیت حفظ محیط زیست به خصوص برای جوانان و دانش آموزان بسیار اثر گذار است.
ضرورت آموزش محیطبانان
ابتکار در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ضرورت آموزش محیطبانان گفت: سال گذشته ۸۵۰ محیطبان در کشور از خدمات ویژه آموزشی بهرهمند شدند که این برنامه برای سال جاری نیز ادامه دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: از جمله موضوعات آموزش محیطبانان آشنایی آنها با مسائل اجتماعی و قوانین زیست محیطی بوده است.
ابتکار ادامه داد: در این دورههای آموزشی سعی میشود به محیطبانان روشهای تعامل و پرهیز از درگیری با مردم را آموزش داد.
وی با اشاره به آموزش ۱۵ نفر از محیطبانان کشور از استانهای مختلف در دورههای آموزشی اتریش گفت: با ارائه آموزشهای لازم به محیطبانان میتوان امیدوار بود مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد کاسته شود.
لزوم اصلاح قوانین زیست محیطی
رئیس سازمان محیط زیست کشور گفت: قوانین زیست محیطی نیاز به اصلاح دارند.
ابتکار افزود: در مورد هوا قانون اصلاح و لایحههای هوای پاک، خاک، تالابها و ارزیابی در مجلس مطرح شد که بجز یک مورد مابقی به تصویب رسید که امیدواریم در مجلس دهم بطور جدیتری به این مسائل پرداخته شود.
وی با بیان اینکه در راستای اصلاح قوانین مرتبط با محیط زیست باید تلاشهایی صورت گیرد، ادامه داد: در روند حفظ محیط زیست توسط محیط بانان نباید جان کسی گرفته شود اما چنانچه چنین اتفاقی افتاد باید از نظر قانونی اصلاحاتی صورت گیرد.
هوای پاک حق اولیه انسان
وی در بخشی از سخنانش با اشاره به اینکه هوای سالم جز حقوق اولیه انسانها به شمار میرود گفت: در شبانهروز هر شخص، ۱۶ کیلو هوا مصرف میکند که نشاندهنده ارتباط تعیینکننده هوا با حقوق اولیه انسانهاست.
ابتکار اضافه کرد: این حق طبیعی انسان امروز با معضلاتی همچون گردوغبار و آلودگیهای ناشی از صنایع و معادن مورد تعرض و تهدید قرار گرفته است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: مسائل مرتبط با محیط زیست به شدت با آینده اقتصاد و هویت انسانی گره خورده است و چارهای جز این نیست که با برنامهریزی، سیاستگذاریها و آموزشهای لازم در حوزه پیشگیری عمل کرد و چنانچه تخلفی هم صورت گرفت با برخورد شدید قضائی مواجه شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در پایان این در خصوص پدیده زمینخواری در کشور گفت: از ابتدای آغاز فعالیت دولت موضوع زمینخواری و مبارزه با تغییر کاربریها و رفع تصرفات اراضی ملی در دستور کار قرار گرفت و هزاران هکتار از اراضی تصرف شده آزادسازی شد.
ابتکار گفت: زمینخواری بخصوص در کلان شهرها و بطور گستردهتر و حادتر در استان تهران بدترین شرایط را داشته است به طوری که در یک منطقه حفاظتشده واگذاریهای گستردهای در دولت قبل صورت گرفته بود که تا کنون بخشهای عمدهای از آنها با پیگیریهای صورت گرفته و صدور احکام قضائی آزادسازی شده است.
وی یادآور شد: این پدیده بعد از استان تهران در سواحل دریای خزر نیز نسبت به سایر نقاط کشور بیشتر اتفاق افتاده است بخصوص در منطقه میان کاله که یکی از ارزشمندترین پناهگاههای حیات وحش است موارد متعددی از زمینخواری رخ داده است.
ابتکار افزود: در راستای مبارزه با پدیده زمینخواری و تغییر کاربریهای اراضی ملی، مدیران در سراسر کشور مکلف شدهاند در این زمینه متخلفین را معرفی تا پرونده قضائی برای آنها تشکیل شود و اراضی تصرف شده به بیتالمال باز گردد.
وی ادامه داد: این کار در بسیاری از استانهای کشور انجام شده و در نتیجه آن هزاران هکتار تاکنون آزادسازی اراضی صورت گرفته است.
پایان پیام