از چارانه‌های خیام رونمایی می‌شود

آیین رونمایی از مجموعه آثار خوشنویسی، اشعارحکیم عمرخیام نیشابوری باعنوان “چارانه‌های خیام ” عصر جمعه ٣ اردیبهشت با حضور اهالی فرهنگ و هنر در سالن اصلی فرهنگ‌سرای نیاوران برگزار می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری گلونی، در این کتاب مجموعه رباعیات حکیم عمرخیام به خط استادمحمد حیدری به رشته تحریر درآمده است.

این کتاب به پنج زبان، فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسه و آلمانی درقطع رحلی سلطانی درچاپی نفیس وقابل توجه ارائه شده است. همچنین دیباچه این کتاب به قلم میرجلال‌الدین کزازی بوده و در٣٠٠٠نسخه به چاپ رسیده است.

کتاب چارانه‌های خیام، اولین مجموعه رباعیات خیام است که به خط شکسته نستعلیق به چاپ رسیده است.

در آیین رونمایی این کتاب علی مرادخانی معاون وزیر درمعاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، میرجلال‌الدین کزازی، دکتر ایوبی رییس سازمان سینمایی، محمد حیدری و یدالله کابلی سخنرانی می‌کنند. همچنین هادی منتظری با ساز کمانچه و زکریا یوسفی با سازهای کوبه‌ای و در قسمتی دیگر گروه موسیقی ضرب آوا به سرپرستی و آهنگسازی یاسر بیات و خوانندگی رهام خورشیدوند به اجرای برنامه می‌پردازند.

پایان پیام

عمرخیام

عُمَر خَیّام نیشابوری که خیامی، خیام نیشابوری و خیامی النّیسابوری هم نامیده شده‌است، همه‌چیزدان، فیلسوف، ریاضی‌دان، ستاره‌شناس و شاعر رباعی‌سرای ایرانی در دورهٔ سلجوقی است. گرچه جایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی اوست و لقبش «حجّةالحق» بوده‌است، ولی آوازهٔ وی مدیون نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد. با وجود آنکه رباعیات خیام به بیشترِ زبان‌های زنده برگردان شده، آوازهٔ وی در غرب بیشتر مدیون ترجمهٔ رباعیات او توسط ادوارد فیتزجرالد به زبان انگلیسی است.

یکی از برجسته‌ترین کارهای وی را می‌توان سروسامان دادن و سرپرستی محاسبات گاه‌شماری ایران در زمان وزارت خواجه نظام‌الملک، که در دورهٔ پادشاهی ملک‌شاه سلجوقی (۴۲۶–۴۹۰ هجری قمری) بود، دانست؛ محاسبات منسوب به خیام در این زمینه، هنوز معتبر است و دقتی به مراتب بالاتر از گاه‌شماری میلادی دارد. وی در ریاضیات، نجوم، علوم ادبی، دینی و تاریخی استاد بود. نقش خیام در حل معادلات درجهٔ سوم و مطالعاتش دربارهٔ اصل پنجم اقلیدس نام او را بعنوان ریاضی‌دانی برجسته در تاریخ علم ثبت کرده‌است. نوپیدا کردن نظریه‌ای دربارهٔ نسبت‌های هم‌ارز با نظریهٔ اقلیدس نیز از مهمترین کارهای اوست.

شماری از تذکره‌نویسان، خیام را شاگرد ابن‌سینا و شماری نیز وی را شاگرد امام موفق نیشابوری خوانده‌اند. صحت این فرضیه که خیام شاگرد ابن‌سینا بوده‌است، بسیار دور از ذهن می‌نماید، زیرا از دیدِ زمانی با هم دگرگونیِ زیادی داشته‌اند. خیام در جایی ابن‌سینا را استاد خود می‌داند، ولی این استادی ابن‌سینا، جنبهٔ معنوی دارد.

کد خبر : 16796 ساعت خبر : 1:53 ب.ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=16796
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات