مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان فارس در گفتگو با پایگاه خبری گلونی ضمن تاکید بر این مسئله که تغییر اقلیم یک موضوع جهانی است، گفت: با توجه به اینکه زمین گرمتر میشود و امکان دارد الگوهای جریانات اقیانوسی عوض شود و الگوی بادها در مناطقی تندتر و در مناطقی کندتر شود و پدیدههای جوی تشدید شوند، قطعا در جاهایی بارندگی خیلی بیشتر و در جاهایی خیلی کمتر خواهد شد.
وی ادامه داد: ما در استان فارس داریم نهمین سال خشکسالی ممتد را پشت سر میگذاریم و امیدواریم که این سیکل، یک سیکل دائم و تغییر اقلیمی نباشد، اگرچه تغییر اقلیمی است! این مسئول تصریح کرد: امیدواریم این یک سیکل بلندمدت باشد مثل آنچه قبلا هم داشتهایم و وضعیت به وضعیت عادی برگردد.
ولوی ادامه داد: ولی به هر حال تغییر اقلیم اثر خودش را در استان فارس نشان داده است و در سالهای اخیر به طور میانگین در فارس ۲۰ درصد کاهش بارش داشتهایم.
وی در خصوص حوزههای آبخیز استان فارس افزود: روانآبها و همچنین آبگیری برای سفرههای آب زیرزمینی مستقیما به میزان بارش بستگی دارد و وقتی میزان بارش کم شود، در حوزهی آبخیز، دگرگونیهای زیادی ایجاد میشود.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان فارس خاطرنشان کرد: الان در بسیاری از حوضههای آبخیز، آبی که ما دریافت میکنیم با آبی که مصرف میکنیم برابری نمیکند و در نتیجه مشکلاتی ایجاد میشود.
حمزه ولوی در رابطه با تاثیر تغییر اقلیم بر گونههای گیاهی و جانوری استان فارس، گفت: هنوز زود است که قضاوت کنیم ولی بیتردید تغییر اقلیم روی پراکنش و حتی تنوع گونهای و فراوانی تاثیر میگذارد چون بالاخره هر گیاه و جانوری میتواند در یک اقلیم خاص زندگی کند.
وی ادامه داد: ما نمیتوانیم این تغییرات را بلافاصله ببینیم تا بگوییم اثرات تغییر اقلیم روی گونههای گیاهی و جانوری چه بوده است ولی شاید مثلا بتوانیم بگوییم که خشکیدن جنگلهای بلوط در اثر مستمر و ممتد بوده است که موجب ضعف فیزیولوژیکی گیاه شده است.
ولوی در خصوص کانونهای ریزگرد شناسایی شده در استان فارس، افزود: ما بیش از یک میلیون هکتار عرصهی بیابانی داریم که اینها مستعد ریزگرد هستند. این مسئول تصریح کرد: همچنین ۲۷ کانون ریزگرد در استان فارس شناسایی شده است که از این تعداد، ۹ کانون دارای وضعیت بحرانی است. وی افزود: امّا ریزگردهایی که در استانهای غربی میبینیم بیشتر منشا خارجی دارد و منشا آن شرق سوریه، غرب عراق، جنوب ترکیه و قسمتهایی از عربستان است.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان فارس ادامه داد: تا زمانی که بحران و کشمکش بین کشورهای آن منطقه وجود دارد، فکر میکنم این ریزگردها هم وجود داشته باشند.
حمزه ولوی در خصوص ۲۷ کانون ریزگرد شناسایی شده در استان فارس گفت: این ۲۷ کانون که بیشتر در مناطق بیابانی شرق و جنوب استان قرار دارند، هنوز به کانون ریزگرد قابلتوجهی تبدیل نشدهاند اما مستعد هستند.
وی تصریح کرد: کانونهای کوچکِ لوکالی هم در استان وجود دارد از جمله پاکتراشیها. همچنین تخریب پوشش گیاهی که در قسمتهای مختلف استان میبینیم میتواند موجب ایجاد کانون ریزگرد شود.
پایان پیام
گفتوگو: سید عماد موسوی