بومگردی عاملی برای کاهش مهاجرت
به گزارش پایگاه خبری گلونی، بومگردی و گسترش این صنعت در روستاها میتواند مانع از مهاجرت به شهرها و رواج حاشیه نشینی شود.
فاطمه بابایی عضو انجمن گردشگری شاهرود در گفتوگو با زیست آنلاین میگوید: توریسم سبز در مورد گردشگران طبیعت به کار میرود و اگر بخواهیم آن را معنا کنیم همان طبیعت گردی است.
وی در ادامه میگوید: شاید در نگاه اول بعضیها فکر کنند که طبیعت گردی و توریسم تنها جنبه تفریحی دارد ،اما نگاه دقیق در این صنعت نشان میدهد، توریسم میتواند نقش اساسی در کاهش نرخ بیکاری،افزایش درآمد، تامین منابع انرژی و از همه مهمتر صنایع دستی ایفا کند که همان بخش صنایع دستی طبق آمار بیش از ۱۰ میلیون نفر را وارد چرخه کار و درآمد کرده است.
این فعال محیط زیست در ادامه میگوید: طبق آمارها هر گردشگری که به شهری وارد میشود میتواند دو یا شش شغل به طور مستقیم و تا ۱۵ شغل به صورت غیر مستقیم ایجاد کند و همین چرخه و توجه به آن توانسته تا ۱٫۴ درصد درآمد جهان را به خود اختصاص دهد. البته برخی کشورها با برنامهریزی دقیقتر توانسته اند تا ۲۰ درصد درآمد خود را از گردشگری و صنعت توریسم به دست بیاورند.
وی با اشاره به اینکه ایران سهم کمی از این در آمد را به خودش اختصاص داده است میگوید: از درآمد کل جهانی ،این اروپا و آمریکا هستند که بیشترین سهم را به خودشان اختصاص دادهاند و خاورمیانه ۲٫۵ درصد ازسهم کل درآمدش به این صنعت اختصاص دارد و سهم ایران از این درآمد کمتر از یک درصد است. این در حالی است که کشور ما میراث غنی فرهنگی و تاریخی دارد و همین مولفه می تواند یکی از عوامل جذب توریسم باشد. این در حالی است که ایران سه سال متوالی به عنوان مقرون به صرفهترین مقصد گردشگری معرفی شده است.
وی در ادامه میگوید :شاید برخی از افراد فکر کنند که کمبود هتلهای پنج ستاره و نبود امکانات ویژه این صنعت را مغفول نگه داشته است اما باید گفت که اکوتوریسم و طبیعت گردی نیاز به چنین امکاناتی ندارد و آموزش، شناساندن زیست بوم ایران به سایر کشورها و توسعه اکوتوریسم میتواند راه گشای این راه باشد.
بومگردی عاملی برای کاهش مهاجرت
بابایی که خود در صنعت توریسم فعال است و با چند NGOگردشگری همکاری دارد در ادامه میگوید: یکی از مشکلاتی که ما در شهرهای بزرگ با آن روبرو هستیم مساله مهاجرت روستاییان به شهر ها و ایجاد حاشیه نشینی است در حالی که کمی توجه به صنعت توریسم میتواند فرصتهای شغلی زیادی را برای جوامع محلی ایجاد کند و منافع اقتصادی زیادی را برای آنها به همراه داشته باشد.
وی در ادامه با توجه به اینکه اکوتوریسم میتواند در کنار منافع اقتصادی منافع دیگری داشته باشد، میگوید: اکوتوریستها غالبا با گرایش زیست محیطی هستند و حضور پر رنگ این صنعت میتواند هم عاملی برای پالایش و حفاظت از محیط زیست باشد و هم فرهنگ زیست محیطی را در بین مردم گسترش دهد.
بومگردی عاملی برای کاهش مهاجرت
این فعال حوزه توریسم در ادامه میگوید: اگر بخواهیم در مورد ایران صحبت کنیم باید بگوییم آثار تاریخی و فرهنگی زیادی که در کشور ما وجود دارد باعث شده است که ایران در این خصوص جزو ده کشور اول دنیا باشد و از نظر جاذبه توریستی و تنوع اقلیمی نیز میتوان گفت جزو ۵ کشور اول دنیا است. اما با همه اینها عدم استفاده از این قابلیتها و نبود زیر ساختهای مناسب طبیعت گردی و عدم شناخت اکوتوریسم در ایران سبب شده است در برخی موارد چشماندازهای طبیعی از بین بروند و مناظر بکر و طبیعی به زباله دان تبدیل شوند. این در حالی است که کشور ما با این جاذبههای طبیعی میتواند با سرمایه گذاری مناسب نقش مهمی در افزایش درآمد سرانه ملی داشته باشد
وی در ادامه میگوید: میتوانیم بگوییم اکو توریسم شاخهای از گردشگری است که میتواند جوامع محلی را در کار و درآمد سهیم کند از این رو که بهترین راهنمایان تورهای گردشگری همین افراد بومی ساکن در منطقه هستند و میتوانند در کنار آن درآمدهای جانبی هم مثل درست کردن انواع ترشی، رب و یا غذاهای محلی داشته باشند. اتفاقی که ما در شاهرود آن را به کار بستهایم. جوانان یکی از روستاها نقش راهنما را برای گردشگران ایفا میکنند. زنهای روستا نیز به درست کردن رب و انواع میوه خشک و انواع لواشک میپردازند. جالب اینجا است که گردشگران بعد از بازدید از این مناطق بعد از بازگشت از طبیعت گردی نیز مشتری پر و پا قرص محصولات روستا میشوند و این گونه چرخ اقتصادی روستا میچرخد. نکته جالب اینجا است که با درآمدهایی که در این روستا به وجود میآید کمتر جوانی در روستا فکر مهاجرت به سرش میزند زیرا که چرخ زندگیشان با صنعت توریسم به خوبی میچرخد.
این فعال محیط زیست در ادامه میگوید: برنامه ریزی دقیق برای امکان سنجی و ایجاد گردشگاههای مختلف با حفظ محیط زیست میتواند نقش مهمی را در این خصوص ایفا کند.
بومگردی عاملی برای کاهش مهاجرت
وی با اشاره به اینکه درسالهای اخیر شاهد تغییر و رشد نسبی صنعت گردشگری بودهایم میگوید: فرهنگسازی و آگاه سازی گردشگران داخلی برای برقراری ارتباط سالم و ایجاد تعامل با افراد بومی و تلاش برای حفظ محیط زیست از طریق گروهها و NGOهای طرفدار محیط زیست باعث شده نگاه به این صنعت کمی تغییر کند هر چند که هنوز به جایگاه مطلوبی نرسیده است. اما در این میان میتوانیم بگوییم برگزاری درست تورهای گردشگری میتواند اثری دو سویه داشته باشد. یعنی برگزاری دقیق این صنعت از یک سو در توریست و جهانگرد احساس مسولیت و احترام به فرهنگ بومی مردم آن مناطق میکند و از آن مهمتر اینکه مردم جامعه میزبان را به حفظ منابع طبیعی و جاذبههای منطقهشان ترغیب میکند.
بومگردی عاملی برای کاهش مهاجرت
بابایی با اشاره به اینکه توسعه صنعت اکو توریسم نیاز به بستر سازی فرهنگی دارد در ادامه میگوید: باید این نکته مورد توجه قرا بگیرد که باید در اکوتوریسم بهره برداری پایدار صورت بگیرد و برای همین آموزش در این خصوص حرف اول را میزند. مشکل بزرگی که در طبیعت گردی با آن روبرو میشویم این است که احتمال آسیب دیده به طبیعت زیاد است و برای همین محدودیتهایی برای حفظ و تداوم اکوتوریسم هر منطقه بنا به شرایط آنجا باید وضع شود. مثلا در بازدید از یک مکان تعداد بازدیدکنندگان را بر اساس روز و هفته و ماه مشخص کنند تا از این طریق از میزان آسیب به این مناطق بکاهند.
عضو اینستاگرام گلونی شوید و اخبار روز ایران و جهان را دنبال کنید.
پایان پیام