درخت انجیر در جزیره کیش و خواص درمانی برگ و میوه و شیره آن
به گزارش پایگاه خبری گلونی؛ میوه درخت انجیر گوشتی، نرم و زرد رنگ است که تازه آن به رنگ سبز کمرنگ هم دیده میشود و دانههای بسیار ریزی درون آن وجود دارد.
مشخصات گیاه
نام: انجیر
نام علمی: Filagohurdwarica
نام محلی : انجیر
خانواده: موراسی
گونه: فیکوس
پراکنش: حیاط منازل قدیمی
روش تکثیر:کاشت قلمه
گیاه شناسی
نامهای دیگر آن انجیل، شال انجیر، هنجیر، دیوانجیر است. بومی ایران، سوریه و آسیای صغیر است و از آنجا به کشورهای مدیترانهای صادر شده و به خوبی به عمل آمده است. در جزیره کیش به همان نام انجیر نامیده میشود. انواع انجیر را تا سی نوع مختلف دانستهاند.[۱] انجیر درختی است با تنهای کشیده و باریک با قطری تا چهل سانتی متر و پوستی صاف و خاکستری. بلندی درخت انجیر تا ۶ متر میرسد. خاکستری چون در مقابل سرمای شدید مقاومت ندارد. بنابراین در مناطق معتدله و گرمسیر کشت میشود. درخت انجیر معمولا از سال چهارم شروع به میوه دادن میکند و تا سن بیست سالگی میوه میدهد.
برگ: برگهای انجیر زرد و پنجه ای به رنگ سبز، بی دوام و خزانکننده، دمبرگدار و به شکل قلب و با سطحی زبرو دارای چند لبه یا لوب.
گل: انجیر در اردیبهشت تا تیر ماه گل میدهد. گلهای آن ریز، تک جنس، رشد یافته در داخل نهج گوشتی و پوشاننده سطح داخلی آن. نهج به شکل گلابی یا کروی بوده و تو خالی و در انتها دارای منفذ است. (به رسیده آن اصطلاحاً انجیر گفته میشود.)
میوه
میوه انجیر گوشتی، نرم و زرد رنگ است که تازه آن به رنگ سبز کمرنگ هم دیده میشود و دانههای بسیار ریزی درون آن وجود دارد. حدود ۸۵ درصد از محصول انجیر بصورت خشک بازار عرضه میشود زیرا انجیر رسیده زود خراب میشود.
قسمتهای دارویی
برگ، ساقه، میوه، پوست
ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیهای
انجیر میوه مغذی و خوش طعمی است، دارای مواد قندی، مواد ازته، چربی، مواد معدنی، آمینو اسید، آنزیمهای مختلف و کاروتن است. در برگهای آن حدود ۰/۰۶ درصد مواد تلخی مانند فیکوسین و برگاپتین وجود دارد.
در صد گرم انجیر رسیده و تازه مواد زیر موجود است:
انرژی | ۸۰ کالری |
مواد قندی | ۴ گرم |
پروتئین | ۱/۵ گرم |
چربی | ۰/۵ گرم |
کلسیم | ۲۰ گرم |
فسفر | ۵۵ میلی گرم |
سدیم | ۳۵ میلی گرم |
پتاسیم | ۶۵ میلی گرم |
ویتامین آ | ۸۰ واحد |
ویتامین ب۱ | ۲ میلی گرم |
ویتامین ب۳ | ۷ میلی گرم |
ویتامین ث | ۲ میلی گرم |
ویتامین ث | ۲۵ میلی گرم |
خواص داروئی
خواص درمانی میوه انجیر
انجیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است . مغذی، ملین، مسهل، ضد نفخ است. جوشانده انجیر برای از بین بردن حالات سرماخوردگی از قبیل آبریزش بینی و خارش گلو مفید است. انجیر برشته را پس از باز کردن برای التیام تورم دندان و جوشهای چرکی استفاده میکنند.
۱) انجیر تعرق بدن را زیاد میکند.
۲) ادرارآور است.
۳) حرارت بدن را کاهش می دهد.
۴) چاقکننده است و آنهائی که میخواهند وزن اضافه کنند و یا برای بیمارانی که دوره نقاهت خود را میگذرانند بسیار مفید است . بدین منظور میتوان آن را با شیر سویا مخلوط کرده و بین غذاها خورد.
۵) انجیر یبوست را برطرف میکند و یکی از بهترین میوهها برای تمیزکردن روده بزرگ و رفع یبوست است . در قدیم برای از بین بردن یبوست از شربت انجیر استفاده میکردند.
۶) برای درمان ناراحتیهای سینه حدود ۲۰ گرم از خرما، عناب، انجیر خشک و مویز را با هم مخلوط کرده و آسیاب کرده، سپس این پودر را با یک لیتر آب جوشانده تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده میتوان به مقدار سه فنجان در روز مصرف نمود.
۷) جوشانده انجیر خشک درمانکننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذاتالریه، ذاتالجنب، سرخک، مخملک و آبله است.
۸) جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است.
۹) برای برطرف کردن سیاه سرفه، برونشیت و ذاتالریه از قهوه انجیر استفاده میکنند و برای درستکردن این قهوه انجیر را ابتدا بو داده و سپس آن را آسیاب کرده و به صورت پودر درمیآورند.
۱۰) انجیر دستگاه هاضمه را تقویت میکند.
۱۱) انجیر برای درمان سوء هاضمه مفید است.
۱۲) سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیر ده مفید است. برای تهیه سوپ، انجیر نارس را با گوشت میپزند.
۱۳) برای برطـرفکردن ورم گـلو، ۵۰ گرم انجـیر زرد را در ۵۰۰ گرم شـیر ریخته و مدت ۱۵دقیقه حرارت میدهند. سپس آن را غرغره کرده و مقدری از آن را نیز مینوشند (برای شیرینکردن آن می توان از عسل هم استفاده کرد.)
۱۴) جوشانده انجیر خشک در شیر برای درمان آنژین ، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز موثر است.
۱۵) یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه است. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین میبرد.
۱۶) انجیر را میتوان همراه با میوههای دیگر مصرف کرد، ولی انجیر با میوههای اسیدی مانند پرتقال و گریپ فروت سازگار نیست.
۱۷) انجیر برای کسانی که قند خون پائین دارند و یکباره احساس ضعف میکنند مناسب است زیرا قند آن بسرعت در روده کوچک جذب میشود.
۱۸) خوردن انجیر باعث افزایش نیروی جنسی میشود.
۱۹) انجیر تقویتکننده کبد است.
۲۰) اگر ترشح ادرار کم باشد خوردن انجیر باعث ازدیاد آن میشود.
۲۱) برای برطرف کردن ورم بناگوش و دملها، ضمادی از انجیر خشک با گل گندم درست کرده و روی ورم دمل میگذارند.
۲۲) دم کرده انجیر با شنبلیله برای سینه درد و رفع خشونت سینه مفید است.
۲۳) برای رفع ورم طحال، انجیر را به مدت نه روز در سرکه خیس کرده و هر روز پنج عدد آن را با سرکه میخورند.
۲۴) انجیر ضد سرطان است.
۲۵) انجیر در معالجه بیماریهای پوستی موثر است.
خواص درمانی شیره درخت انجیر
شیره درخت انجیر طعم تلخ و سوزندهای دارد و شیره سفیدی که با شکستن شاخههای درخت انجیر و یا از میوه نارس آن خارج میشود بسیار سمی است و اگر بر روی پوست زده شـود سلولها را از بین برده و میکشد. همچنیـن برگهای انجیر دارای کوسایداروتین و شامل موارد زیر است:
- شیره انجیر مسهل بسیار خوبی است.
- دارای دیاستازهای مختلفی است و برای نرم و ترد کردن گوشت بکار میرود.
- شیره درخت انجیر را اگر به مدت چند روز روی زگیل و یا میخچه پا بگذارید آنرا از بین میبرد.
- برای معالجه بیماریهای پوستی مفید است.
- شیره درخت انجیر را با زرده تخممرغ ویا روغن مخلوط کرده و روی زخمها میگذارند که باعث التیام آنها میشود.
- ضماد شیره درخت انجیر با شنبلیله برای رفع نقرس مفید است.
- برای معالجه جراحتهای پوستی ضمادی از شیره درخت انجیر با در جو درست کرده روی آنها میگذارند.
- مالیدن شیره درخت انجیر بر روی سر از ریزش مو جلوگیری میکند.
خواص درمانی برگ انجیر
۱) برگ پخته درخت انجیر ملین است.
۲) برگ انجیر را له کرده و برای برطرفکردن درد بواسیر بر مقعد میمالند.
۳) برای برطرفکردن ورم و تومورهای مختلف برگ انجیر را روی این قسمتها میگذارند.
۴) جوشانده ساقههای جوان درخت انجیر آب اضافی را از بدن خارج میکند.
۵) برای درمان اسهالهای ساده و خونریزیهای مختلف از جوشانده پوست تازه درخت انجیر استفاده میشود.
۶) برگ درخت انجیر را در آب جوش ریخته و پس از سرد شود در داخل لگنی ریخته و داخل آن بنشینند بواسیر دردناک و متورم را درمان میکند.
۷) جوشانده برگ درخت انجیر شکم درد را برطرف میکند.
با وجود همه خواص درمانی که از انجیر گفته شد مضراتی نیز بر آن وارد است که به قرار زیر است:
۱) انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهائی که کبد ضعیف دارند باید انجیر را با گردو مصرف نمایند.
۲) زیادهروی در مصرف انجیر تولید نفخ شکم و اسهال کرده و برای چشم نیز مضر است .
اشکال دارویی
مرهم، شربت، جوشانده.
پانوشت:
۲) قره گزلو ، غلامحسین ، همان مأخذ
منبع: واحد آموزش و پزوهش صدا وسیمای مرکز کیش. پزوهشگر: بصیره اسدنژاد
Kish is an island in the Persian Gulf, off the southern coast of Iran
پایان پیام
کد خبر : 107932 ساعت خبر : 1:00 ب.ظ