مشکلی به نام نان و سبوس؛ یاد سنگک‌های قدیم به‌ خیر

مشکلی به نام نان و سبوس؛ یاد سنگک‌های قدیم به‌ خیر

پایگاه خبری گلونی سمیه فراهانی: در گذشته‌های نه‌چندان دور نان یک غذای کامل بود. آن‌قدر که در برخی از مناطق ایران به جای کلمه ناهار یا شام از کلمه نان استفاده می‌شد.

مثلاً به جای این‌که بگویند «بیا ناهارت رو بخور»، می‌گفتند «بیا نانت رو بخور».

هنوز هم در بسیاری از فرهنگ‌ها همین است. مثل فرهنگ لری که در آن نان خوردن به معنی غذا خوردن است.

تکلیف نان لواش و تافتون که روشن است. اما حقیقتی که هنوز خیلی‌ها نمی‌دانند این است که امروزه نان سنگک هم فاقد سبوس است و از آرد لواش و تافتون تهیه می‌شود!

بعضی‌ها به خیال خودشان نان سبوس‌دار می‌خرند ولی غافلند که ارزش غذایی‌اش با لواش یکی است.

تازه جوش شیرین هم دارد که دیگر فبها المراد! کافی است این‌بار که نانوایی سنگکی رفتید به نوشته روی گونی‌های آرد دقت کنید.

یا نوشته آرد مخصوص لواش و تافتون و یا نوشته آرد سبوس گرفته!

ممکن است بعضی نانوایی‌ها هم از نان سبوس‌دار مخصوص سنگک استفاده کنند که گمان نمی‌کنم تعداشان زیاد باشد.

مگر شانس بیاورید و سنگکی محل شما از آن دسته باشد.

بعضی والدین به جای کیک و بیسکوییت به فرزندان‌شان نان یا نان وپنیر می‌دهند تا هم سالم باشد هم مقوی.

به نظر می‌رسد تنها حسن نان نسبت به کیک و… فاقد نگهدارنده و مواد افزودنی آن است نه بیشتر.

مشکلی به نام نان و سبوس؛ یاد سنگک‌های قدیم به‌ خیر

اگر بالای ۳۰ سال سن دارید شاید یادتان بیاید که در گذشته با خوردن چند لقمه نان سنگک کاملا سیر می‌شدید ولی حالا نصف نان سنگک هم برای سیر شدن کافی نیست!

ولی کافی است به رنگ این نان نگاهی بیندازید.

در گذشته قهوه‌ای تیره بود واما طفلک حالا دیگر رنگش پریده است و به سفید بی‌شباهت نیست.

در بعضی از نانوایی‌ها نان سنگک سبوس‌دار هم به قیمت گران‌تر به شما می‌فروشند.

البته نه به روش گذشته، بلکه قبل از گذاشتن خمیر در تنور همان‌طور که نان کنجددار می‌پزند، این‌بار به جای کنجد، کمی سبوس رویش است.

من قبلاً نان این مدلی خریداری می‌کردم. بعد اعلام شد که سبوس باید با آرد همراه باشد یعنی آرد سبوس‌دار باشد واگرنه ممکن است آن سبوس، سبوس دامی باشد.

یعنی سبوسی که به مصرف دام می‌رسد و برای انسان مناسب نیست.

چند وقتی هم بود که به توصیه یک متخصص تغذیه سبوس از نانوایی می‌خریدم و در غذاهایی مثل سوپ و آش و کتلت و… استفاده می‌کردم.

تا به خیال خودم عدم سبوس نان را جبران کنم که آن‌هم مشکوک به سبوس دامی بود، پس منصرف شدم!

باز هم توصیه شده بود اگر سبوس گندم خریداری می‌کنید باید بسته‌بندی و استاندارد باشد که مطمن شوید سبوس دامی نیست.

همین امروز یک بسته سبوس استاندارد خریدم. امیدوارم سبوس دامی نباشد و خدا کند که سالم باشد.

کیفیت نان با قیمتش همیشه نسبت معکوس دارد.

هر چه قیمت نان بیشتر، کیفیتش کمتر.

جالب اینجاست که کمتر کسی به کاهش کیفیت نان اعتراض می‌کند و بیشتر اعتراضات متوجه افزایش قیمت آن است. ‌

اگر نان با کیفیت و سبوس‌دار و فاقد جوش شیرین می‌خواهید، باید یک جفت کفش مناسب تهیه کنید و بگردید تا یک نانوایی که نان را با شرایط فوق می‌پزد پیدا کنید.

یا اینکه خودتان در خانه نان با کیفیت مزبور بپزید، مشروط بر آن‌که آرد فوق الذکر را بیابید!

تازه آنهم معلوم نیست آردش… اصلا ولش کنید.

آنچه گفته شد مربوط به تهران است. من از نانواییهای شهر های دیگر بیخبرم. اما امیدوارم که نان سنگک‌های سایر نقاط ایران به کیفیت سابق باشند. به امید روزی که همه نان سبوسدار با کیفیت بخورند.

پایان پیام

کد خبر : 136933 ساعت خبر : 6:52 ب.ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=136933
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات