آش واسلی و نحوه پخت آن
آش واسلی و نحوه پخت آن
به گزارش گلونی از قدیم الایام در ایران، پختن «آش» تنها به تهیه یک وعده غذایی محدود نمیشده است.
در ایران پختن آش با فرهنگ و سنت ایرانی آمیخته است.
برای ایرانیان همواره پختن آش معانی متفاوتی داشته است.
گاهی به معنی رسیدن به آرزویی است که مادری برای دخترانش دارد و گاهی آش پشتپایی است که معنی به سلامت رفتن و بازگشتن پسری به سربازی را میدهد.
گاهی نیز چشم به راهی آشی میپزد و نذری میدهد به این معنی که امیدوار است به رجعت یار سفر کردهاش.
پختن آش به هر نیتی و قصدی و در هر مناسبتی، چه دعا برای بارش برف و باران باشد، چه در چهارشنبه آخر سال و در انتظار تحویل سال جدید باشد و یا هر مناسبت مذهبی دیگری همچون عاشورا و اربعین، تا امروز که در دست ما قرار گرفته است به عنوان بخشی از فرهنگ و ریشه ایرانی قلمداد میشود.
لونی نیز به منظور پاسداشت فرهنگ دیرینه و کهن «پخت آش» قصد کرده است در مجموعه نوشتارهایی دستور پخت آشهای ملی ایرانی را به خوانندگان محترمش ارائه دهد.
این نوشتار: آش عباسعلی کرمانشاه یا آش واسلی (vasali)
«آش عباسعلی» کرمانشاه یکی از انواع آشهایی که مخصوص ماه مبارک رمضان پخته میشود.
و هر سال با عطر دلانگیزش سفرههای افطار کرمانشاهیان را رنگین میکند.
آنچه آش عباسعلی را ویژه کرده است این است که آش عباسعلی که آش «واسلی» هم نامیده میشود، مهمان ۲۰۰ سالهی این سفرهها است.
در اغلب شهرهای استان، حوالی غروب آفتاب صفهای طولانی مقابل آشفروشهای محلی تشکیل میشود تا کاسهای از آش عباسعلی را با عطر روغن ناب کرمانشاهی و نعنا و پیاز داغ بر سر سفرههای افطارشان ببرند.
آوازه آش عباسعلی تنها محدود به ماه مبارک و استان کرمانشاه نیست.
آش واسلی و نحوه پخت آن
این آش علاوه بر اینکه در فهرست آثار ملی قرار دارد، تاکنون در جشنواره های زیادی هم برای استان مقامآور شده است.
برای تهیه این آش که مخلوطی از گوشت و حبوبات و سبزی است، از سحرگاه آشپزهای ماهر و قدیمی کرمانشاه دست به کار میشوند.
آنها نخود و لوبیا را که از دو روز قبل در آب خیساندهاند همراه با عدس، در قابلمه بزرگی که «قازان» نامیده میشود میپزند.
گوشت و گندم نیز روی شعله دیگری دیگری پخته میشوند و در اواسط پخت، برنج به آن اضافه میگردد. بعد از پخت گوشت، داخل ظرفی با «تخماق» که گوشت کوبهای بزرگی هستند آنها را خوب میکوبند تا گوشت ریش شود.
مخلوط گوشت با حبوبات ترکیب میشود و آنقدر روی شعله قرار میگیرند تا همه مواد خوب له شوند.
در تمام مدت پخت نیز با «آش گردان» که ملاقههای برزگی هستند آش را هم میزنند تا ته نگیرد.
آش عباسعلی بسیار غلیظ و لعابدار و کشدار است و با وجود تهیه سخت و زمانبر آن، همه ذائقهها آنرا دوست دارند و آشی بسیار خوشمزه و لذیذ است.
پایان پیام
نویسنده: بهاره حاصلیان
کد خبر : 171651 ساعت خبر : 1:40 ب.ظ