آش ساک مشهدی یا آش اسفناج گرگانی یک نوع آش در دو استان متفاوت
آش ساک مشهدی یا آش اسفناج گرگانی یک نوع آش در دو استان متفاوت
به گزارش گلونی از قدیم الایام در ایران، پختن «آش» فقط به تهیه یک وعده غذایی محدود نمیشده است.
در ایران پختن آش با فرهنگ و سنت ایرانی آمیخته است.
برای ایرانیان همواره پختن آش معانی متفاوتی داشته است.
گاهی به معنی رسیدن به آرزویی است که مادری برای دخترانش دارد و گاهی آش پشتپایی است که معنی به سلامت رفتن و بازگشتن پسری به سربازی را میدهد.
گاهی نیز چشم به راهی آشی میپزد و نذری میدهد به این معنی که امیدوار است به رجعت یار سفر کردهاش.
پختن آش به هر نیتی و قصدی و در هر مناسبتی، چه دعا برای بارش برف و باران باشد، چه در چهارشنبه آخر سال و در انتظار تحویل سال جدید باشد و یا هر مناسبت مذهبی دیگری همچون عاشورا و اربعین، تا امروز که در دست ما قرار گرفته است به عنوان بخشی از فرهنگ و ریشه ایرانی قلمداد میشود.
گلونی نیز به منظور پاسداشت فرهنگ دیرینه و کهن «پخت آش» قصد کرده است در مجموعه نوشتارهایی دستور پخت آشهای ملی ایرانی را به خوانندگان محترمش ارائه دهد.
این نوشتار: آش ساک مشهدی یا آش اسفناج گرگان
آشی که قرار است در ادامه با آن آشنا شوید، شاید یک آش به ظاهر ساده و معمولی باشد اما ویژگی قابل توجهاش این است که در دو استان متفاوت ایران یعنی در مشهد و گرگان یا به عبارتی در استان خراسان و استان گلستان با کمی تفاوتهای جزئی، یکسان پخته میشود اما هر استان با نام متفاوت از استان دیگر آن را میشناسند.
شاید بتوان گفت آش ساک مشهدی یا آش اسفناج گرگانی مصداق ضربالمثل یک روح در دو بدن میباشد!
در این آش حالا به هر نامی که شما دوست دارید صدایش کنید، اسفناج ضمن لعاب مناسبی که به آش میدهد منبع غنی از آهن است و از
این جهت آشی بسیار مقوی و خوشمزه و البته سبک به شمار میرود.
تفاوتهای جزیی این دو آش در نوع گوشتی است که برایشان استفاده میشود.
در آش ساک مشهد گوشت مغز ران گوسفند به عنوان پروتئین به آش افزوده میشود اما در آش اسفناج گرگانی گوشت چرخکرده گوسفندی به صورت کوفته ریزههایی که در پیاز داغ سرخ شدهاند، مورد استفاده قرار میگیرد.
این آش در هر دو شهر با نعناع، سیرداغ و پیاز داغ تزئین میشود.
و البته در گرگان مقداری هم کوفته ریزهای داخل آش برای تزئین روی آش قرار میدهند.
پایان پیام
نویسنده: بهاره حاصلیان
کد خبر : 173986 ساعت خبر : 4:06 ب.ظ