روز بد یک مادر افغان در ایران
روز بد مادر بازیگر مشهور و تکلیفی که با پاسخ جناب وزیر روشن شد
به گزارش گلونی روز گذشته فرشته حسینی بازیگر افغانی تبار، ایران در پست اینستاگرامی با عنوان امروز روز خوبی برای مادرم نبود نوشت:
«امروز صبح وقتی خواهر کوچکم نتوانست در مدرسه آنلاین شرکت کند، مادرم متوجه میشود که سیمکارتش مشکلی برایش پیش آمده، به مخابرات میرود و مشکل را میگوید و طبق معمول به مادرم میگویند: صاحاب سیمکارت باید بیاد!
حالا این صاحابِ سیمکارت یک فردی بوده که قادر به خرید سیم کارت بوده و برای مادرم زمانی سیمکارت خریداری کرده، چون مادر من خودش نمیتواند سیمکارت بخرد برای اینکه مدارک اقامتیاش کارت آمایش است.
و حالا در دسترس نیست این صاحاب سیم کارت!
کارت آمایش کارتی است که افغانستانی هایی که به صورت قانونی تاکید میکنم قانونی در ایران زندگی میکنند، دارند.
پس مشکل سیمکارت مادرم را حل نمیکنند و به او سیم کارت جدیدی هم نمیفروشند. مادرم با من تماس گرفت و گفت: امروز روز خیلی بدی داشتم، زهرا نتوانست درس یاد بگیرد و همه امروز را گریه کرد. گفت من هم امروز در مخابرات گریه کردم چون هیچ کار دیگری نتوانستم بکنم!
من اینجا مینویسم چون مسئولی را نمیشناسم که بروم پیشش وگلایه و شکایت کنم!
اما اینجا مینویسم بلکه مسئول یا مسئولینی دیدند!
آقا یا خانم مسئول! خانواده من، مادر من، به صورت کاملا قانونی و با مدارکی که خود شما هرسال برای تمدیدش مبالغ نه چندان کمی را دریافت میکنید در این کشور زندگی میکنند!
پس چرا حق خرید سیمکارت ندارند؟
چرا خواهر من در کشوری که در آن به دنیا آمده نباید بتواند با آرامش خاطر درس بخواند و هر روز نگران چیزی باشد؟
آقا یا خانم مسئول بهتر است بدانید که خواهر من حتی فرق نژاد را نمیداند و فارسیِ ایرانی صحبت میکند پس اگر گریه میکند فقط برای این است که میخواهد درس بخواند.
من در اینجا مینویسم و از شما و از هرکسی که کاری ازش ساختهاست درخواست میکنم که به این مسئله رسیدگی کنید!
من در این کشور ۲۳ سال پیش به دنیا آمدم و اینجا بزرگ شدم و احساس تعلق خاطر دارم به خیابان ها و آدمهایش.
پس تکلیف ما را مشخص کنید!
اگر مدارک قانونی داریم و قانونی زندگی میکنیم که خب این بازی ها و مشکلات چیست هنوز بعد از سالها؟
اگر این مدارک از نظر شما نا کارآمد است که خب فکری برای مدارک بکنید؟
مادر من، عزیز من، امروز در مخابرات گریه کرده برای بیارزش ترین چیز که حتی نباید یک مشکل به حساب بیاید!
من منتظر پاسخی هستم از طرف هر مسئولی.»
روز بد یک مادر افغان در ایران
اینکه مهاجرین به ویژه عزیزان افغانستانی، هنوز هم در جامعه ما با نقص قوانین یا اجرای آنها و برخوردهای سلیقهای روبهرو میشوند، چیز تازهای نیست.
بسیاری از نسلهای بعدی مهاجرین که در ایران به دنیا آمده و بزرگ شدهاند، با مسائلی مثل نداشتن کارت آمایش، صدور اوراق هویت و شناسنامه، محرومیت از تحصیل و … روبهرو هستند.
مشکلاتی که اغلب پیگیری نمیشود یا بیپاسخ میماند.
سالها از حضور این مهاجرین در ایران میگذرد و همچنان قوانین جامعی برای ساماندهی و برخورد با اتباع غیرایرانی دست کم به صورت اجرایی، وجود ندارد.
چنین مشکلی اینبار از طرف یک خانم بازیگر مشهور مطرح شده و ظاهراً همین کافی بوده، تا وزیر جوان بلافاصله در صفحه اینستاگرام خود توضیحی در این زمینه ارائه کند.
آقای آذری جهرمی وزیر ارتباطات در پاسخ به خانم حسینی در صفحه خود نوشته است:
«دیروز یکی از مهاجرین عزیز افغانستانی، با انتشار این تصویر در صفحه اینستاگرامش، از مشکلاتی که تهیه سیمکارت برای مادرشان فراهم کرده بود نوشته بودند و خواسته بودند به این موضوع رسیدگی شود.
بررسی کردم؛ اول که هیچ محدودیتی برای واگذاری سیمکارت به مهاجرینی که دارای مدارک اقامتی معتبر هستند؛ وجود ندارد.
دوم اینکه برای واگذاری سیمکارت به مادر ایشان، هیچ استعلامی از سامانه احراز هویت سازمان تنظیم مقررات نشده است. این بدان معناست که دفتر خدمات ارتباطی، از وظایف خود تخطی کرده است. به او گفتهاند سیمکارت به شما نمیدهند، تا چند تومان پول بیشتر بگیرند و نقره داغش کنند. بیوجدانی است انصافا.
سوم اینکه، شب گذشته، مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات، جناب آقای هادیان با ایشان تماس میگیرد و ضمن دلجویی مشکل مادرشان را حل میکنند.
چهارم اینکه به سازمان تنظیم مقررات دستور دادم که اولا دفتر متخلف شناسایی، برخورد قانونی با ایشان، به عمل آید. در سامانه ۱۹۵هم امکان ثبت شکایات اتباع سایر کشورها از دفاتر خدماتی فراهم آید.
این توضیحات جناب وزیر و پیگیری مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات حتما باعث خوشحالی و امیدواری است.
اما چند درصد از اتباع خارجی اینطور شفاف و محترمانه پاسخ درخواستهایشان را دریافت میکنند؟
آنچه مسلم است در بسیاری از شهرهای هممرز با افغانستان و حتی کلانشهری مانند مشهد، بسیاری از مهاجرین حتی بعد از سه نسل زندگی در ایران مشکلات بسیاری از قبیل خرید سیمکارت، گرفتن کارت بانکی، مجوز کار، تحصیل در دانشگاه و … دارند.
مشکلاتی که صدایشان اغلب به جایی نمیرسد و بعد از مدتی بدون پیگیری رها میشود.
شاید این پرسش و پاسخ مجازی روزنه امیدی برای ایجاد یک سامانه سراسری و وضع قوانین منصفانه و قابل اجرا، برای پاسخگویی به اتباع غیر ایرانی، باشد.
روز بد یک مادر افغان در ایران
پایان پیام
نویسنده: آرزو قدوسی