از گذشته بلوط کاری درس بگیریم
به گزارش گلونی ما باید مانند هر عمل اصولی دیگری، قبل از اقدام به کاشت بلوط مطالعه و تحقیقی انجام دهیم تا از تجربیات قبلی در این زمینه استفاده کنیم.
به طور مثال، حدودا چهل سال پیش، عدم موفقیت در کاشت بلوط در عرصههایی در ایلام، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری و لرستان که قبل از جنگلکاری عاری از پوشش درختی و درختچهای بودند و کاشت بذر در محیط باز انجام شده بود، نشان داد که گونه بلوط در مراحل رشد اولیه نیاز به سرپناه و سایه دارد.
عدم موفقیت در این پروژه در حدی بود که پس از هجده سال و با وجود ممنوعیت ورود دام، ارتفاع متوسط نهالها فقط به نیم متر رسیده بود.
احتمالا فقدان اشکوب جنگلی سبب نشست سرما در کف زمین شده و نهالها از سرما آسیب دیده و چند شاخه شده بودند.
علاوه براین، تجربه نشان داده است با گذشت مدت زمان مشخصی از کاشت و جوانه زدن دانهها، یعنی زمانی که بلندی قامت جوانهها به حدود ۱۰ سانتیمتری برسد، مجبورید از بین آنها دست به انتخاب بزنید و آنهایی را که ضعیفترند و کوچک ماندهاند را حذف کنید و تنها ۲ یا ۳ جوانه قوی را نگاه دارید.
از گذشته بلوط کاری درس بگیریم
تنک کردن را سال بعد هم باید انجام دهید تا در نهایت یک بلوط قوی و سالم برای رشد باقی بماند.
هر چند ممکن است از بین بردن این جوانه ها حس ناخوشایندی در شما ایجاد کند، اما مطمئن باشید کار درستی کردهاید.
بلوط باقی مانده که بعدها تبدیل به درخت قوی و زیبایی میشود، این قدرت و زیبایی خود را مدیون شما خواهد بود که به او امکان رشد بیرقیب را دادهاید.
در واقع این همان مکانیسم انتخاب طبیعی است که در طبیعت موجودات ضعیف محکوم به فنا هستند و این تنها قویترها هستند که به طور طبیعی امکان رشد و بالندگی مییابند. این کار شما کمکی به طبیعت در راه حفظ موجودات برتر محسوب میشود.
تجربیات دیگری نیز وجود دارد که با مطالعه و جستوجو میتوانید، اطلاعات لازم را درمورد آنها کسب کنید.
پایان پیام
نویسنده: لیلا دباغ، کارشناس ارشد محیط زیست
با سپاس از کتابهای نردبان
منبع
کتاب «جنگل شناسی زاگرس» پژوهش و نگارش دکتر محمدحسین جزیرهای و مهندس مرتضی ابراهیمی رستاقی (۱۳۹۲ دانشگاه تهران)