موزه عصارخانه شاهی اصفهان نماد صنعت تحول یافته
به گزارش گلونی موزه عصارخانه شاهی اصفهان با قدمت از دوران صفویه، فناوری اولیه مربوط به به دست آوردن روغن از دانههای بو داده را به نمایش میگذارد.
یک سنگ گرد بزرگ بر روی سنگی دایرهای شکل چرخانده میشود تا بذر را خرد کند و روغنهای حاصل از آن در شیشههای ذخیره سازی جمع آوری شود.
کرچک، کنجد، خشخاش و آفتابگردان توسط سنگ آسیا واقع در زیرزمین پایین این ساختمان خرد و روغن در تهیه غذا، تولید صابون و غیره استفاده شد.
موزه عصارخانه شاهی
با ورود به موزه عصارخانه شاهی، وارد فضای چند صد سال پیش میشوید.
اینجا یک سالن بزرگ اما نسبتاً تاریک با دیوارهای گلی است.
تنه یک درخت بسیار بزرگ و تنومند به طول چند متر و قطر بیش از یک متر به صورت افقی بر روی تیرها بنا شده است.
در وسط سالن سنگهای آسیا بزرگی وجود دارد که توسط شترها جابجا شدهاند.
دانههای روغنی ابتدا مانند آرد خرد شدند. سپس از آنها خمیر درست کردند.
سپس خمیر با استفاده از یک تنه درخت بسیار سنگین فشرده شد تا روغن آنها استخراج شود. سپس روغن در گلدانها جمع آوری شد.
عصارخانه
عصارخانه جایی است که به طور سنتی روغن از دانههای روغنی مانند کنجد و پنبه دانه استخراج میشود.
این کار با خرد کردن دانهها با سنگهای آسیا و سپس فشردن دانههای آسیا شده انجام شد تا روغن از آنها خارج شود.
سنگهای آسیا توسط شترها جابجا میشدند و فشار دادن دانههای آسیا شده توسط وزن تیرهای تنههای درختان بسیار بزرگ و بلند انجام میشد.
تاریخچه
چندین عمارت عصارخانه در اصفهان وجود داشت. درختان عظیمی که برای آنها لازم بود از هند وارد میشدند و آنها اغلب مجبور بودند تعدادی از خانههای بین راه را تخریب کنند تا آنها را به داخل این مکان برسانند.
این موزه ظاهراً مربوط به دوران صفویه است. این دستگاه حتی تا همین اواخر که هنوز دستگاههای استخراج روغن به کشور وارد نشده بودند، فعال بوده است.
حتی آنها از موتور و گیربکس برای بالا و پایین کشیدن تنه درخت استفاده کردهاند.
این عصارخانه اکنون به مکانی برای بازدید گردشگران تبدیل شده و موزه عصارخانه شاهی نامگذاری شده است.
چگونه به این مکان برویم؟
نشانی: اصفهان، میدان نقش جهان، جنب ورودی بازار قیصریه، بازار قنادها، بازار عصاری (پاساژ امین)
با گوگل مپ به موزه عصارخانه شاهی اصفهان بروید
پایان پیام
نویسنده: محمد شهبازی