اعلام خطر رئیس انجمن متخصصان بیهوشی و مراقبتهای ویژه
عدم گرایش به سمت رشتههای تخصصی مادر آینده پزشکی ایران را تهدید میکند.
به گزارش گلونی دکتر علیرضا سلیمی رئیس انجمن متخصصان بیهوشی و مراقبتهای ویژه گفت:
برداشتن شرط انجام تعهدات قانونی یا انجام خدمت نظام وظیفه برای شرکت در آزمون دستیاری رشتههای بیهوشی و طب اورژانس، شاید به صورت مقطعی ظرفیتهای دستیاری این رشتهها را پر کند اما مشکل عمیقتر از این حرفها است و باید ریشهای حل شود.
اعلام خطر رئیس انجمن متخصصان بیهوشی
معاون آموزشی سازمان نظام پزشکی با اشاره به برگزاری کنگره بینالمللی متخصصان بیهوشی و مراقبتهای ویژه در فاصله ۱۵ بهمن ماه تا ۱۵ اسفند گفت: برای این کنگره بیش از ۲۰۰۰ نفر از متخصصان بیهوشی ثبت نام کردهاند و استقبال برای یک کنگره که به صورت آفلاین و آنلاین برگزار میشود، بسیار قابل توجه و درخشان است.
اما برگزاری کنگره موجب شده تا در تماس نزدیک با بسیاری از متخصصان بیهوشی در گوشه و کنار کشور باشم و کاملا حس میکنم که همه متخصصان بیهوشی ایران با توجه به فشار کاری و سختیهای دوران کووید دچار خستگی مفرط و فرسودگی هستند.
این موضوع در کنار این مورد که علاقه به تخصص بیهوشی آشکارا کم شده و البته این در خصوص رشتههای مادر دیگر مثل طب اورژانس و کودکان و داخلی هم صادق است و بیشتر گرایش به رشتههای لوکس است، بسیار نگرانکننده است و من هشدار میدهم که با نبود گرایش به این رشتههای مهم و بسیار ضروری آینده پزشکی ایران در خطر است.
ما باید به سمت عدالت بین رشتهای برویم و مسائل و مشکلات دستیاران و متخصصان را حل کنیم تا بهترینهای جامعه گرایش به رشتههای اصلی و مادر داشته باشند.
دکتر سلیمی ادامه داد: متخصصان بیهوشی هم در صف اول مبارزه با همهگیری کووید ۱۹ شرایطی بسیار حساس و پراضطراب داشتند و متاسفانه شاهد از دست دادن چهارده متخصص ارزشمند بیهوشی و مراقبتهای ویژه کشور بودیم که ضایعهای بسیار سخت برای همه ما بود.
در عین حال بسیاری از متخصصان بیهوشی بیمار و حتی در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری شدند و همه این عوامل نشان میدهد که متخصصان بیهوشی در صف اول و پیشاپیش همه در حال مقابله با بیماری کووید ۱۹ هستند.
دکتر افشین جعفرزاده عضو هئیت مدیره انجمن بیهوشی هم گفت: رشته بیهوشی از رشتههای مادر است که اهمیت آن به همه ثابت شده؛ در زمان جنگ، بلایای آسمانی، کووید ۱۹، در برخورد با بیماران بدحال و موقعیتهای خطیر این رشته مادر در کنار سایر رشتهها بوده که توانستیم این پیچهای پرخطر را پشت سر بگذاریم.
اعلام خطر رئیس
متاسفانه علی رغم اینکه رشته بیهوشی در دنیا جایگاه بالایی به لحاظ علمی و مالی دارد اما در ایران این جایگاه خیلی مناسب نیست و عدالت بین رشتهای در ایران وجود ندارد.
شاید وقت آن باشد که تجدید نظری شود و عدالت بین رشتهای طوری برقرار بشود که رشتههای مادر بتوانند جایگاه مطمئن و جذابیت ویژه خودشان را داشته باشند.
چندین سال بود که ورودی دستیاری رشتههایی مانند بیهوشی، طب اورژانس، داخلی و اطفال یک شیب نزولی داشت و تمایل پزشکان برای حضور در این رشتههای تخصصی کم و کمتر میشد.
تا این که امسال این رشتهها به طور جدی خالی ماندند و این یک زنگ خطر است برای تمامی مسئولین نظام سلامت. زیرا این مسئله در آینده نزدیک بحرانساز خواهد شد.
وی با اشاره به بررسیهای انجام شده در این خصوص گفت: شاید همهگیری کووید ۱۹ علائم این مشکل را سریعتر بروز داد. اما این یک بیماری مزمن بود که حالا با حاد شدن شرایط ناشی از کووید ۱۹ زودتر خودش را نشان داده است.
این بیماری مزمن، یعنی نداشتن جذابیت و به خصوص نداشتن درآمد متعادل با سایر رشتههای پزشکی و همچنین سختیهای کار به ویژه استرس، و خطیر بودن چه در دوره تحصیل و چه دوره کاری موجب شده افراد به این رشتهها ورود نکنند.
ولی این یک اشکال بومی و قابل حل است. در سایر کشورها جایگاه رشتههای مادر مانند بیهوشی از هر لحاظ حمایت شده و جزو چند انتخاب اول دستیاران است.
وی ادامه داد: متاسفانه ما امروز با راهکارهای موقت و شکنندهای سعی داریم مشکلات را حل کنیم که مثلاً در فلان رشته تخصصی دستیاران بدون گذراندن طرح و یا نظام وظیفه وارد رشته بشوند که به نظر نمیرسد در درازمدت و حتی میان مدت مشکلات موجود در این رشته و رشتههای مشابه را حل کند.
انتظار است که مسئولان این مشکل را جدیتر و عمیق ببینند و راهکارهایی جدیتر انتخاب کنند.
از جمله اصلاح تعرفه رشته، ایجاد شرایط بهتر کاری، ایجاد تسهیلات استخدامی و شغلی، ایجاد بورسیه که در درازمدت و میانمدت وضعیت را بهتر کند.
پایان پیام