اردک تاجدار را بشناسید

اردک تاجدار را بشناسید

به گزارش گلونی در کتاب اطلس پرندگان ایران که سازمان حفاظت از محیط زیست منتشر کرده است درباره اردک تاجدار آمده است:

ویژگی‌های ظاهری: طول بدن ۵۳ تا ۵۷ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۸۴ تا ۸۸ سانتی‌متر است.

از اردک‌های غواص بزرگ جثه است که بدنی خپل، سر بزرگ و گرد، منقار باریک و گردن به نسبت بلند دارد.

نر و ماده متفاوت و دارای اندک تغییرات فصلی هستند.

در پرنده نر بالغ، منقار و چشم‌ها قرمز، سر و بخش بالایی گردن، بلوطی سیر و کاکل، روشن‌تر است.

روتنه و بال‌ها قهوه‌ای مات و در پرواز، نوار پهن سفیدی روی بال‌ها دیده می‌شود.

دم نیز خاکستری است. بخش پایینی گردن، سینه، بخش میانی شکم و انتهای بدن، سیاه و پهلوها سفید دیده می‌شود.

پرنده ماده با رنگ عمومی قهوه‌ای مات با گونه‌های سفید چرک که در تضاد با رنگ قهوه‌ای تارک است که آن را از نر قابل تشخیص می‌کند.

همچنین منقاری خاکستری تیره دارد که لکه کوچک صورتی رنگی در نوک آن قرار گرفته است.

پرنده نر در دوره پرریزی شبیه به ماده است ولی منقار و چشمان قرمز و کاکل مشخص‌تر، آنها را قابل تفکیک می‌کند پرنده نابالغ شبیه به ماده بالغ است ولی تیره‌تر به نظر می‌رسد.

ویژگی‌های زیستی

دریاچه‌های آب شیرین پهناور و به نسبت عمیق با پوشش گیاهی گسترده در حاشیه، رودخانه‌های با جریان آرام، استخرها و به ندرت آب‌های ساحلی کم عمق را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند.

بسیار اجتماعی است و در اغلب اوقات سال در دسته‌های بزرگ دیده می‌شود.

بر خلاف دیگر اردک‌های غواص، آسان‌تر راه می‌رود و به طور عمودی از سطح آب به پرواز در می‌آید.

با غوص کردن و یا به زیر آب فرو بردن سر و گردن از گیاهان آبزی، حشرات آبزی، حلزون‌ها و دوزیستان کوچک تغذیه می‌کند.

جوجه‌آوری از اواخر اردیبهشت آغاز می‌شود.

تک همسر است و آشيانه‌اش کاسه‌ای مملو از مواد گیاهی و پر است که آن را در نیزارها، بین پوشش گیاهی انبوه، بوته‌ها و گاهی در مناطق بازتر بنا می‌کند.

معمولا شش تا ۱۲ و حداکثر تا ۲۱ تخم (احتمالا متعلق به دو قطعه ماده) بیضی تا نیمه بیضی، کرم روشن تا سبز کمرنگ و به ابعاد ۴۲ × ۵۸٫۲ میلی‌متر می‌گذارد.

تفريخ تخم‌ها ۲۶ تا ۲۸ روز به طول می‌انجامد.

جوجه‌ها در بدو تولد پوشیده از کرک، توانمند و برای تغذیه مستقل از والدین هستند.

پرورش جوجه‌ها ۴۵ تا ۵۰ روز طول می‌کشد.

پراکنش و فراوانی: مهاجر است و به طور معمول در نواحی جنوبی دریای کاسپین، به تعداد کمتر در تالاب‌های استان‌های فارس و سیستان و بلوچستان و به ندرت در استان خوزستان زمستان گذرانی می‌کند.

در گذشته به تعداد بسیار اندک و به طور نامنظم در دریاچه پریشان در استان فارس جوجه‌آوری می‌کرده و اخیرا نیز جوجه‌آوری آن در تالاب قوریگل در استان آذربایجان شرقی گزارش شده است.

همچنین احتمال می‌رود در برخی تالاب‌های استان‌های گیلان و سیستان و بلوچستان جوجه‌آوری کند.

وضعیت حفاظت: در فهرست پرندگان حمایت شده ایران قرار دارد و دارای ارزش حفاظتی است.

پایان پیام

خرید از سایت‌های معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید

کد خبر : 231398 ساعت خبر : ۱۱:۵۷ ب٫ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=231398
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات