تنجه پروازی شبیه به غازها دارد

تنجه پروازی شبیه به غازها دارد

به گزارش گلونی در کتاب اطلس پرندگان ایران که سازمان حفاظت از محیط زیست منتشر کرده است درباره‌ تنجه آمده است:

ویژگی‌های ظاهری: طول بدن ۵۸ تا ۶۷ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۱۱۰ تا ۱۳۳ سانتی‌متر است.

بزرگتر از اردک‌ها و تقریبا به اندازه غازهای کوچک جثه با سری کشیده و پروبالی تقریبا سفید است.

نر و ماده تقریبا همشکل و دارای اندک تغییرات فصلی هستند.

در پرنده نر بالغ، سر و بالای گردن سیاه با جلای سبز و مابقی گردن سفید است.

بال‌ها سفید، شاهپرهای پرواز سیاه و آینه بالی سبز است.

نوار بلوطی رنگ پهن در اطراف سینه و نوار سیاه رنگی در امتداد زیرتنه دارد که از سینه تا زیر دم امتداد یافته است و مابقی زیرتنه سفید است.

منقار قرمز با برآمدگی گوشتی در قاعده و پاها قرمز مایل به صورتی است.

پرنده ماده شباهت زیادی به نر دارد ولی منقار مات‌تر و برآمدگی قاعده منقار کوچکتر است و نوار بلوطی سینه و نوار سیاه زیرتنه باریکتر است.

در زمان پرریزی، پرنده نر برآمدگی گوشتی قاعده منقار خود را از دست می‌دهد و سر نیز سیاه مایل به قهوه‌ای می‌شود.

پرنده ماده در این زمان سر قهوه‌ای‌تری دارد.

در پرنده نابالغ، روتنه خاکستری مایل به قهوه‌ای تیره است، صورت، جلوی گردن و زیر تنه سفید دیده می‌شود، منقار صورتی مایل به خاکستری و فاقد برآمدگی در قاعده آن است و نوار بلوطی در سینه ندارد.

ویژگی‌های زیستی

سواحل ماسه‌ای و گلی کم عمق در دریاچه‌های شور و لب‌شور، مصب‌ها، تالاب‌های نمکی واقع در مناطق استپی و نیمه بیابانی و گاهی آب‌های شیرین را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند.

پروازی شبیه به غازها با بال زدن‌های قوی و آرام دارد.

به صورت گروهی در آب‌های کم عمق با زمین‌های گلی از بی‌مهره‌ها به ویژه نرم تنان، حشرات و سخت پوستان تغذیه می‌کند.

جوجه‌آوری از اواسط اردیبهشت آغاز می‌شود.

تک همسر است و آشیانه خود را در سوراخ‌های ایجاد شده توسط سایر جانوران در تپه‌های شنی مجاور پیکره‌های آبی، سوراخ درختان، زیر صخره‌ها، ساختمان‌ها یا مکان‌های مشابه بنا می‌کند و آن را با پر و الیاف گیاهی نرم می‌پوشاند.

تنجه معمولا هشت تا ۱۵ تخم نیمه بیضی، تا حدی صیقلی، سفید مایل به کرم و به ابعاد ۶۷,۶×۶۵,۸ میلی‌متر می‌گذارد.

تفریخ تخم‌ها ۲۸ تا ۳۰ روز به طول می‌انجامد.

جوجه‌ها در بدو تولد پوشیده از کرک، توانمند و برای تغذیه مستقل از والدین هستند.

اندکی پس از خروج از تخم توسط والدین برای تغذیه به طرف آب هدایت می‌شوند.

پرورش جوجه‌ها ۴۵ تا ۵۰ روز طول می‌کشد.

پراکنش و فراوانی: به تعداد فراوان جوجه‌آور دریاچه ارومیه، همچنین دریاچه‌های بختگان مهارلو و تشک در استان فارس و به تعداد کمتر در تالاب میقان در استان مرکزی است و در تالاب‌های استان‌های مازندران (به ویژه تالاب میانکاله)، گیلان، گلستان و فارس، همچنین اغلب تالاب‌های شور و لب‌شور جنوب تا سواحل شمالی خلیج فارس زمستان گذرانی می‌کند.

وضعیت حفاظت: در فهرست پرندگان حمایت شده جهانی و ملی قرار ندارد.

پایان پیام

کد خبر : 229500 ساعت خبر : ۴:۵۸ ب٫ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=229500

اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات