خوتکا ابرو سفید مهاجر اغلب تالاب های ایران است

خوتکا ابرو سفید مهاجر اغلب تالاب های ایران است

به گزارش گلونی در کتاب اطلس پرندگان ایران که سازمان حفاظت از محیط زیست منتشر کرده است درباره خوتکا ابرو سفید آمده است:

ویژگی‌های ظاهری: طول بدن ۳۷ تا ۴۱ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۶۰ تا ۶۳ سانتی‌متر است.

از اردک‌های روی آبچر کوچک جثه است.

نر و ماده متفاوت و فاقد تغییرات فصلی هستند.

در پرنده نر بالغ سر، سینه، روتنه و قسمت انتهایی بدن قهوه‌ای خالدار، پهلوها خاکستری و شکم سفید است.

نوار ابرویی پهن سفیدی دارد که تا پس سر امتداد یافته است.

منقار خاکستری، آینه بالی سبز مات و محدود به دو نوار سفید رنگ و جلوی بال‌ها آبی روشن دیده می‌شود.

پرنده ماده شبیه به ماده «خوتکا» است ولی به واسطه گلوی سفیدتر، لکه‌ای به همین رنگ در قاعده منقار، خط چشمی تیره، نوار ابرویی روشن، جلو بال‌های آبی مات و آینه بالی نامشخص از آن متمایز می‌شود.

پرنده نر در دوره پرریزی شباهت زیادی به ماده دارد ولی به واسطه جلوبال‌های آبی روشن و آینه بالی سبز از آن قابل تفکیک است.

پرنده نابالغ شبیه به ماده است ولی بخش پایینی سینه و شکم خال‌ها و نوارهایی قهوه‌ای رنگ دارد.

ویژگی‌های زیستی

آب‌های شیرین کم عمق دارای پناه با علفزارهایی در حاشیه، دشت‌های سیلابی یا سایر تالاب‌های حاوی مواد گیاهی معلق را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند.

معمولا به صورت جفت یا در دسته‌های کوچک و در زمان مهاجرت در گروه‌های بزرگتر دیده می‌شود.

به سرعت و به طور عمودی از سطح آب به پرواز در می‌آید و با بال زدن‌های سریع پرواز می‌کند.

هنگام احساس خطر و یا زمانی که زخمی است به داخل آب غوص می‌کند.

برای یافتن غذا در آب‌های کم عمق سر و گردن را درون آب فرو برده و از مواد گیاهی و جانوری تغذیه می‌کند.

جوجه‌آوری از اواخر فروردین در آب‌های شیرین کم عمق دارای پوشش گیاهی، دریاچه‌های کم عمق، استخرها، مرداب‌ها، چمنزارها و یا در حاشیه علفزارها آغاز می‌شود.

تک همسر است و آشیانه‌اش حفره‌ای کوچک و کم عمق پوشیده شده از مواد گیاهی، کرک و پر است که آن را روی زمین بین علوفه بلند بنا می‌کند.

معمولا هشت تا ۱۱ و بعضی مواقع شش تا ۱۴ تخم بیضی تا نیمه بیضی کوتاه، صاف، به رنگ کرم مایل به نخودی و به ابعاد ۳۳٫۲ × ۴۵٫۳ میلی‌متر می‌گذارد.

تفریخ تخم‌ها ۲۱ تا ۲۳ روز به طول می‌انجامد.

جوجه‌ها در بدو تولد پوشیده از کرک، توانمند و برای تغذیه مستقل از والدین هستند.

پرورش جوجه‌ها ۳۵ تا ۴۲ طول می‌کشد.

پراکنش و فراوانی: به صورت مهاجر عبوری معمول در اغلب تالاب‌های کشور (به استثنای تالاب‌های نواحی جنوب شرقی) دیده می‌شود.

گاهی اوقات تابستان‌ها در تالاب‌های استان‌های مازندران، لرستان، فارس و دلتای حله دیده می‌شود ولی جوجه‌آوری نمی‌کند.

احتمالا تعداد کمی از این پرنده در تالاب‌های حوضه دریاچه ارومیه و دریاچه زریوار در استان کردستان جوجه‌آوری می‌کنند.

وضعیت حفاظت: در فهرست پرندگان حمایت شده جهانی و ملی قرار ندارد.

پایان پیام

خرید از سایت‌های معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید

کد خبر : 230882 ساعت خبر : ۱۱:۱۴ ق٫ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=230882
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات