قوی گنگ زیباترین تصویر را از عشق می‌سازد

قوی گنگ زیباترین تصویر را از عشق می‌سازد

به گزارش گلونی در کتاب اطلس پرندگان ایران که سازمان حفاظت از محیط زیست منتشر کرده است درباره قوی گنگ آمده است:

ویژگی‌های ظاهری: طول بدن ۱۴۵ تا ۱۶۰ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۲۰۸ تا ۲۳۸ سانتی‌متر است.

قویی بزرگ جثه با بدن یکدست سفید است که به واسطه منقار نارنجی متمایل به قرمز و برآمدگی گوشتی سیاه رنگ در قاعده آن از سایر قوها به آسانی قابل تشخیص است.

نرو ماده همشکل و فاقد تغییرات فصلی هستند.

پرنده بالغ گردنی بلند دارد که هنگام شنا آن را به شکل زیبایی خم می‌کند.

بال‌ها بلند و در اغلب اوقات شاهپرهای ثانویه را به شکل با شکوهی بر می‌افرازد.

پاها نیز سیاه هستند.

پرنده نابالغ بدن سفید چرک مایل به قهوه‌ای، منقار خاکستری و بدون برآمدگی در قاعده و پاهای خاکستری دارد.

ویژگی‌های زیستی

در دریاچه‌های آب شیرین، دریاچه پشت سدها، آب بندان‌ها، رودخانه‌های با جریان ملایم، مصب‌ها و خلیج‌های ساحلی دارای پناه به سر می‌برد.

در اغلب اوقات سال به استثنای دوره جوجه‌آوری به شکل گروهی و زمستان‌ها در اجتماعات بزرگ‌تری دیده می‌شود.

گاهی افراد غير جوجه‌آور در تابستان دسته‌های کوچکی تشکیل می‌دهند.

برای پرواز به شکلی نامتعادل در سطح آب یا زمین دویده تا بتواند اوج بگیرد.

مانند دیگر قوها با گردنی کشیده و با بال زدن‌های مرتب، آرام و آهنگین پرواز می‌کند، به طوری که صدای پروازش از فاصله دور شنیده می‌شود.

اغلب در مرغزارهای سیلابی و حتی زمین‌های خشک تغذیه می‌کند.

همچنین در آب‌های کم عمق با معلق زدن و فرو بردن نیمه جلویی بدن درون آب به تغذیه از گیاهان آبزی می‌پردازد.

جوجه‌آوری از اوایل فروردین تا اوایل اردیبهشت به صورت منزوی در کنار دریاچه‌های بزرگ، شیرین یا لب‌شور – که بخش عمده‌ای از آن دارای آب‌های کم عمق، با بستر گلی و گیاهان آبزی مناسبی باشد- دلتای رودخانه‌ها، رودخانه‌های با جریان ملایم، خلیج‌های شور و سواحل آرام آغاز می‌شود.

در این زمان در مقابل متجاوزان (حتی انسان) رفتاری تهاجمی بروز می‌دهد و با بلند کردن بال‌ها، متمایل کردن گردن به طرف پشت و حرکت دادن پاهای خود، امواج نامنظمی در سطح آب ایجاد می‌کند.

تک همسر است و آشیانه‌اش توده بزرگی از مواد گیاهی با گودی کوچکی در بخش بالایی آن است که آن را روی زمین در حاشیه آب و یا در نیزارها بنا می‌کند.

معمولا پنج تا هفت و به ندرت چهار تا ۱۲ تخم صاف، تا حدی صیقلی، سفید و اغلب با ته رنگ خاکستری مایل به آبی یا سبز مایل به آبی و به ابعاد ۷۴,۲×۱۱۵ می‌گذارد.

تفریخ تخم‌ها ۳۴ تا ۳۸ روز به طول می‌انجامد. جوجه‌ها در بدو تولد پوشیده از کرک، توانمند و برای تغذیه مستقل هستند، یک تا دو روز پس از خروج از تخم در آشیانه مانده و سپس آن را ترک و والدین را تعقیب می‌کنند و در حدود چهار ماهگی مستقل می‌شوند.

پراکنش و فراوانی: به طور معمول در تالاب‌های سواحل جنوبی دریای کاسپین زمستان گذرانی می‌کند.

تعداد پرندگان زمستان گذران از سالی به سال دیگر بسته به سختی شرایط آب و هوایی در زمستان متفاوت است.

بنابر گزارش‌ها، تا چند دهه قبل در کشور جوجه‌آوری می‌کرد ولی اخیرا اطلاعی از جوجه‌آوری آن در دسترس نیست.

وضعیت حفاظت: در فهرست پرندگان حمایت شده ایران قرار دارد و دارای ارزش حفاظتی است.

پایان پیام

کد خبر : 228645 ساعت خبر : ۱۲:۵۷ ب٫ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=228645

اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات