عقاب خالدار کوچک یا عقاب جنگلی نسبت به عقاب های دیگر سریع تر پرواز می‌کند

عقاب خالدار کوچک یا عقاب جنگلی نسبت به عقاب های دیگر سریع تر پرواز می‌کند

به گزارش گلونی در کتاب اطلس پرندگان ایران که سازمان حفاظت از محیط زیست منتشر کرده است درباره عقاب خالدار کوچک (عقاب جنگلی) آمده است:

ویژگی‌های ظاهری: طول بدن ۶۰ تا ۶۵ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۱۳۴ تا ۱۵۹ سانتی‌متر است.

عقابی متوسط‌جثه با بدن قهوه‌ای تیره است و شباهت زیادی به «عقاب خالدار بزرگ» دارد و شواهدی از آمیختگی این دو گونه در دست است.

نر و ماده هم‌شکل و فاقد تغییرات فصلی هستند.

پرنده بالغ روتنه قهوه‌ای تیره دارد و لکه سفید مشخصی در قاعده شاهپرهای اولیه روی بال‌ها دیده می‌شود.

بر خلاف «عقاب خالدار بزرگ»، شاهپر اولیه شماره هفت بسیار کوچک است، پوشپرهای زیر بال‌ها روشن‌تر از شاهپرهای اولیه و ثانویه به نظر می‌رسد و دو لكه سفید در قاعده شاهپرهای اولیه دارد.

معمولا روی پوشپرهای دم، لکه سفید مشخصی دیده می‌شود.

پرنده نابالغ بدن قهوه‌ای تیره دارد، سر رنگ پریده‌تر واغلب همراه با لكه بزرگی به رنگ نارنجی قهوه‌ای در پس سر دیده می‌شود. همچنین در سطح پشتی، خال‌های سفید کوچکتر و کمتری نسبت به نابالغ «عقاب خالدار بزرگ» دارد.

ویژگی‌های زیستی

جنگل‌ها، درختزارهای وسیع، مناطق پردرخت در مجاورت علفزارهای باز، علفزارهای مردابی، دشت‌های سیلابی و تالاب‌ها را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند.

نسبت به «عقاب خالدار بزرگ» وابستگی کمتری به زیستگاه‌های حاشیه پیکره‌های آبی دارد.

به تنهایی یا در دسته‌های کوچک و در زمان مهاجرت در دسته‌های متوسط دیده می‌شود.

نسبت به عقاب‌های دیگر سریع‌تر پرواز می‌کند و سبکبال‌تر از «عقاب خالدار بزرگ» است.

در زمان پرواز یا از محل نشیمنگاه روی درخت، طعمه خود را جستجو می‌کند و با یک شیرجه سریع به آن حمله‌ور می‌شود. گاهی نیز روی زمین کمین می‌کند.

به طور عمده از پستانداران کوچک، پرندگان، خزندگان، دوزیستان، ماهی‌ها و تا حدودی از حشرات بزرگ تغذیه می‌کند.

جوجه‌آوری از اواسط فروردین تا اواخر اردیبهشت در درختزارها، حاشیه جنگل‌ها و به ندرت در نزدیکی آب آغاز می‌شود.

تک همسر است.

عقاب خالدار کوچک یا عقاب جنگلی

آشیانه‌اش توده‌ای از ساقه‌ها و شاخه‌های درختان است که آن را روی درختان بزرگ بنا می‌کند و درونش را با علوفه و برگ می‌پوشاند.

اغلب آشیانه سال‌های قبل را بازسازی و ترمیم می‌کند و هر سال مواد جدیدی به آنها می‌افزاید.

معمولا دو و گاهی یک تا سه تخم نیمه بیضی کوتاه، به رنگ سفید، با خال‌های قهوه‌ای مایل به قرمز و خاکستری و به ابعاد ۵۰,۸ × ۶۲,۹ میلی‌متر می‌گذارد.

تفریخ تخم‌ها ۳۸ تا ۴۵ روز به طول می‌انجامد.

معمولا اولین جوجه‌ای که سر از تخم در می‌آورد نسبت به دیگر تخم‌ها رفتار تهاجمی دارد و آنها را به حاشيه آشیانه رانده تا سرد و فاسد شوند و یا آنها را از آشیانه به بیرون می‌اندازد.

جوجه‌ها در بدو تولد پوشیده از کرک، تا حدی ناتوان و برای تغذیه وابسته به والدین هستند.

معمولا جوجه بزرگ‌تر جوجه‌های کوچک‌تر را تحمل نکرده و سرانجام آنها را می‌کشد، در حدود ۵۰ تا ۵۵ روزگی آشیانه را ترک می‌کند ولی تا حدود ۲۰ روز پس از آن همچنان در نزدیکی آشیانه باقی می‌ماند.

پراکنش و فراوانی

به طور منظم در جنگل‌های خزری تابستان گذرانی و احتمالا جوجه‌آوری می‌کند و به ندرت در زمان مهاجرت در خارج از این ناحیه دیده می‌شود.

وضعیت حفاظت: در فهرست پرندگان حمایت شده ایران قرار دارد و دارای ارزش حفاظتی است.

با سایر عقاب‌های ایران آشنا شوید

پرندگان حمایت شده ایران را بشناسید

پایان پیام

خرید از سایت‌های معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید

کد خبر : 243751 ساعت خبر : ۰:۰۹ ق٫ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=243751
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات