عقاب دشتی پرنده کمیاب آسمان ایران است

عقاب دشتی پرنده کمیاب آسمان ایران است

به گزارش گلونی در کتاب اطلس پرندگان ایران که سازمان حفاظت از محیط زیست منتشر کرده است درباره عقاب دشتی آمده است:

ویژگی‌های ظاهری: طول بدن ۶۵ تا ۷۷ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۱۷۴ تا ۲۶۰ سانتی‌متر است.

عقابی به نسبت متوسط‌جثه و شبیه به «عقاب صحرایی» است.

نر و ماده هم‌شكل (ماده اندکی بزرگتر) و فاقد تغییرات فصلی هستند.

پرنده بالغ با روتنه قهوه‌ای روشن در سر و شانه‌ها و قهوه‌ای تیره در نوک شاهپرها و پرهای دم قابل تشخیص است.

پوشپرهای رو و زیر بال‌ها نیز قهوه‌ای روشن و در تضاد آشکار با شاهپرهای پرواز و پرهای دم هستند.

همچنین لکه سفیدی روی پوشپرهای دمگاه دیده می‌شود.

نسبت به «عقاب صحرایی» اندکی کوچک‌تر، خپلتر، با رنگ آمیزی متغیرتر و اغلب رنگ پریده‌تر، سرش اندکی بزرگتر، حلقه دور چشم‌ها روشن‌تر و فاقد نوار تیره در حاشیه بال‌ها است.

پرنده نابالغ روتنه و سر روشن‌تر از پرنده بالغ دارد و نوار سفیدی در زیر و روی بال‌ها و لکه مشخصی به همین رنگ روی پوشپرهای دمگاه دیده می‌شود.

ویژگی‌های زیستی

استپ‌ها و دشت‌های خشک و نیمه بیابانی شنی و سنگی با پوشش گیاهی بوته‌ای ولی بی‌درخت را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند.

پرنده‌ای به نسبت منزوی است و به طور معمول به صورت جفت به شکار یا تغذیه می‌پردازد.

گاهی نیز در کنار زباله‌های اطراف روستاها دیده می‌شود.

پروازی سنگین مانند «عقاب شاهی» دارد.

شکارچی فعالی است و معمولا هنگام بال‌بازروی یا از محل نشستن با یک فرود سریع به سوی طعمه خود هجوم می‌برد.

همچنین با راه رفتن بر سطح زمین به جست‌وجو و شکار طعمه‌های کوچک می‌پردازد.

از انواع مهره‌داران کوچک و متوسط‌جثه همچنین حشرات و لاشه‌ها تغذیه می‌کند.

گاهی نیز طعمه «عقاب صحرایی» را می‌رباید.

جوجه‌آوری از اواخر اسفند در نواحی صخره‌ای و کوهستانی و یا مناطق باز دارای پوشش درختی اندک آغاز می‌شود.

تک همسر است و آشیانه‌اش توده‌ای بزرگ از شاخه‌ها، ترکه‌ها و گاهی استخوان جانوران است که آن را روی درختان، گاهی روی بوته‌های کوتاه بنا می‌کند و درونش را با علوفه نرم، ساقه‌های خشک گندمیان و مو و پشم می‌پوشاند.

جفت‌ها اغلب در قلمرو خود چندین آشیانه دارند و در سال‌های مختلف به طور متناوب از آنها استفاده می‌کنند.

معمولا دو و گاهی یک تا سه تخم بیضی کوتاه، به رنگ سفید، بدون طرح و یا همراه با لکه‌های قهوه‌ای کمرنگ با نقطه‌ها و لکه‌های قهوه‌ای مایل به قرمز و به ابعاد ۵۴ × ۶۹ میلی‌متر می‌گذارد.

تفریخ تخم‌ها ۴۵ روز به طول می‌انجامد.

جوجه‌ها در بدو تولد پوشیده از کرک، تا حدی ناتوان و برای تغذیه وابسته به والدین هستند،

در حدود ۷۶ تا ۸۵ روزگی آشیانه را ترک می‌کنند ولی همچنان تا حدود ۴۲ روز پس از آن توسط والدین مراقبت و تغذیه می‌شوند.

پراکنش و فراوانی: به صورت کم‌یاب مقیم نواحی جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان است.

وضعیت حفاظت: در فهرست پرندگان حمایت شده ایران قرار دارد و دارای ارزش حفاظتی است.

با سایر عقاب‌های ایران آشنا شوید

پرندگان حمایت شده ایران را بشناسید

پایان پیام

خرید از سایت‌های معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید

کد خبر : 243812 ساعت خبر : ۲:۵۰ ب٫ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=243812
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات