یک تاریخ دوازده هزار ساله؛ بررسی اسطوره آفرینش ایرانی
به گزارش گلونی ماجرای آفرینش و جدالهای اهورامزدا و اهریمن در اسطورههای ایرانی در یک دوره دوازدههزارساله اتفاق میافتد.
هرچند گفتنی است که این تقسیمبندی سنتی است که در دوره شاهان ساسانی رواج پیدا کرد و در اصل و منشا اوستا، کتاب دینی زرتشتیان به چنین دقتی دیده نمیشود.
این دوازدههزارسال خود به چهار دوره سههزارساله تقسیم میشود.
در گلونی قصد داریم تا با هرکدام از این دورههای سههزارساله و اتفاقات آن بیشتر آشنا شویم. با ما همراه باشید.
یک تاریخ دوازده هزار ساله
در سههزارسال نخست جهان مینوی است. جهان مینوی که کاملا در مقابل گیتی و دنیای مادی قرار دارد، جهانی سرشار از سکون است که زمان و مکان در آن معنا ندارد.
ما در متون زرتشتی در این مرحله از آفرینش شاهد دو جهان هستیم. اول، جهانی نورانی و پر از خرد، زندگی، زیبایی و سلامتی که متعلق به اورمزد است و دومی جهانی در غایت بدی که به اهریمن تعلق دارد و در آن جز غم، بیماری و زشتی چیزی نمیتوان یافت.
در این مرحله اورمزد دست به آفرینش امشاسپندان میزند که هرکدامشان در تضاد با یکی از دیوان هستند. این امشاسپندان شامل سپندمینو، بهمن، اردیبهشت، شهریور، اسپندارمد، خرداد و امرداداند. سپس اهورامزدا ایزدان را میآفریند.
در دنیایی که به اورمزد اختصاص دارد، او بر همهچیز آگاه و به همین دلیل از وجود اهریمن مطلع است. اما اهریمن که مظهر نادانی است، هیچ اطلاعی از جهان پاکیها و اورمزد ندارد تا این که اورمزد برای بیرون کشاندن اهریمن از جهان خود و وادار کردن او به نبرد و از بین بردن او، نوری از جهان پاکی بر دنیای تاریکی میفرستد و به این ترتیب اهریمن از وجود چنین نیرویی باخبر میشود.
اهریمن بلافاصله بعد از احساس حضور نور به جهان روشنی حملهور میشود و اورمزد هم با شرط این که اهریمن او را بستاید، به وی پیشنهاد صلح میدهد.
اما اورمزد که سرچشمه نادانیها و شرارتها است، نمیپذیرد. به همین سبب، اورمزد پیشنهاد میکند که دورههایی برای نبرد تعیین کرده و حتی تاریخ جنگ بزرگ بین خود را هم مشخص کنند. چراکه وی میدانست اگر بیوقفه در جنگ باشند، همهچیز نابود خواهد شد.
اهریمن خواسته اورمزد را میپذیرد و تصمیم برآن میشود تا نههزار سال بعد جنگ بزرگ بین دو نیرو اتفاق بیفتد.
سپس اهورامزدا دعای راستی، اَهونوَر را قرائت کرده، و بر اثر آن اهریمن را بیهوش و به دوزخ میفرستد و اهریمن در طول سههزارسال دوم در آنجا بیهوش باقی میماند.
با گلونی همراه باشید تا در یادداشتهای آینده درباره نبرد بین نیروهای اهورایی و اهریمنی بیشتر بدانیم.
معرفی کمالگان؛ دیوهایی که در تضاد با امشاسپندان قرار می گیرند، کداماند؟
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری