روایت مورخان یونانی از تولد و قدرت یابی کوروش هخامنشی
کتسیاس یونانی، پزشک درباره اردشیر دوم درباره کوروش کبیر هخامنشی اینطور روایت میکند که کوروش از اهالی قبیله مردیها از قوم پارس بوده است.
به گزارش گلونی کتسیاس بر خلاف آنچه که ما امروز میدانیم و حتی برخلاف روایت هرودوت بیان میکند که پدر وی راهزنی به نام آتردات و مادرش بزچرانی به نام آرگسته بود است.
او اذعان دارد، کوروش که در فقر به سر میبرده، راه خود را به دربار مادها باز کرده و در آن دربار به مرور پیشرفت میکند تا اینکه به مقام ساقی مخصوص آستیاگ، آخرین شاه ماد میرسد.
در این هنگام مادر کوروش، آرگسته برای او تعریف میکند که زمانی که بار او را در بطن داشته، خواب میبیند، آبی از او خارج شده و آسیا را به کلی فرا میگیرد.
کوروش با قدرتی که در دربار رقم زد، توانست پدرش را حاکم پارس کرده و بعد به بهانه اتحاد ماد و پارس برای جنگ در برابر کادوسیان که قبیلهای در ساحل دریای خزر بودند، به پارس رفته و در آن سامان به همراهی پدرش علیه آستیاگ شورید و پیروز شد.
داستانی که از زبان کتسیاس روایت شد، همانطور که میدانیم، اشتباهات فراوانی داشته و بیشتر از اینکه ریشه در واقعیت تاریخی داشته باشد، ریشه در افسانههای یونانی دارد.
در روایت فارسی اما کوروش پسر کمبوجیه، حاکم پارسی تحت فرمان ماد بود که در دربار آستیاگ گروگان گرفته شده بود و بعد از مدتی توانست تا فرار کند و در پارس، سرزمین پدری خود، سپاهی عظیم گردآورده، به سمت ماد حرکت کرد و در نبرد با آستیاگ پیروز شد.
کسنفون، مورخ یونانی اما اعتقاد دارد که کوروش پسر کمبوجیه پادشاه پارس، از خاندان پرسئوس، فرزند زئوس، ایزد ایزدان است.
همچنین وی مادر کوروش را ماندانا، دختر آستیاگ، شاه ماد میداند و اینگونه روایت میکند که کوروش در سن کم توانست پسر شاه آشور را شکست دهد و این امر پدربزرگ او، آستیاگ و دیگران سران مادی را به شدت آزرد.
با اینکه روایت کسنفون به روایت هرودوت نزدیکتر است اما باید بدانیم در زمان مورد بحث ما حکومت آشور دیگر وجود نداشت و رابطه کوروش و آستیاگ نیز هیچگاه چندان نزدیک و دوستانه نبوده است.
هرودوت درباره تولد کوروش کبیر هخامنشی چه میگوید؟
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری