هرودوت درباره تولد کوروش کبیر هخامنشی چه میگوید؟
به گزارش گلونی بارها شده است که در افسانهها و داستان زندگی افراد مهم مشاهده کنیم، پادشاهی در خواب متوجه تولد یک نوزاد در آینده شده و در مییابد که این نوزاد سلطنت وی را بر باد خواهد داد.
در نتیجه شاه تلاش میکند تا کودک رو بکشد اما نوزاد پنهانی به دست فرد یا حیوانی نجات داده و پرورش مییابد و بعدها با فهمیدن اصل و نسب خویش علیه شاه ظالم قیام کرده و بر او پیروز میشود.
چنین افسانهای را نه تنها در ماجرای پرورش کوروش کبیر هخامنشی که در داستانهای یهودی، داستان حکومت سارگن اکدی، برادران رموس و رومولوس در روم، ادیپوس و پرسئوس در یونان و همینطور ماجرای کیخسرو و زال (پدر رستم) مشاهده میکنیم.
هرودوت مورخ یونانی، صد سال پس از کوروش نوشته است که پارسیان سه روایت درباره تولد کوروش هخامنشی دارند. یکی از این داستانها بدین صورت است که شبی آستیاگ، آخرین پادشاه ماد، خواب میبیند که از دخترش، ماندانا آبی جاری میشود و این آب سرزمین ماد و آسیا را به تمامی فرا میگیرد.
خواب شاه اینگونه تعبیر میشود که فرزند ماندانا حکومت آستیاگ را از بین خواهد برد. به همین جهت آستیاگ به جای این که دخترش را به ازدواج یکی از بزرگان ماد دربیاورد، او را به عقد کمبوجیه، حاکم پارس درآورد و دخترش را به پارس فرستاد.
تا این که سال بعد دوباره به خواب دید که درخت انگوری از بطن دخترش روییده و چنان تناور شده که سایهاش جهان را در بر گرفته است. به همین خاطر، آستیاگ دخترش را به دربار فراخواند و از ملازمش، هارپاگ خواست، به محض تولد نوزاد را بکشند.
هارپاگ با دیدن نوزاد (کوروش) نتوانست جان او بستاند. پس وی را به مهرداد، چوپان شاه سپرده و مهرداد نوزاد را با خود به خانه برد. چون چوپان به خانه رسید، دید که فرزند نوزاد خودش از بین رفته و با اصرار همسرش کوروش را به جای فرزند خویش پرورش داد.
ده سال بعد، زمانی که کوروش با کودکان دیگر در حال بازی بود، آستایگ از منش و چهرهی وی پی برد، که این کودک همان فرزند ماندانا است. پیگیریهای آستیاگ عاقبت هارپاگ را به سمت اعتراف سوق داد و آستیاگ پسر هارپاگ را کشت و تکههای گوشت پسر را به خورد پدر داد.
هارپاگ سوگوار و خشمگین رو به کوروش که حالا پدر و مادر واقعی خود را شناخته بود و در پارس به سر میبرد، آورد و به او پیوست تا بنای حکومت آستیاگ را براندازد. نبرد بین آستیاگ و کوروش در نهایت به پیروزی کوروش و تأسیس حکومتی پارسی به نام هخامنشیان منجر شد که در آینده به آن خواهیم پرداخت.
اولین کتاب تاریخ را هرودوت تاریخنویس یونانی در مورد جنگ ایرانیان یونانیان نوشت
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری