قدیمی ترین اندام مصنوعی جهان در شهر سوخته
قدیمی ترین اندام مصنوعی جهان در شهر سوخته
به گزارش گلونی، در دشت سیستان در جنوب شرقی فلات ایران خرابههای شهری باستانی به قدمت پنجهزار سال یافت شده که به «شهر سوخته» معروف است.
یکی از شگفتانگیزترین اشیا در شهر سوخته طی کاوشهای سال ۱۳۸۵ شیای است نیمکرهمانند که در چشم چپ زنی مدفون درگور پیدا شده است.
به نظر میرسد که مادهی اصلی این شی نیمکره که به عنوان چشم به کارمیرفته، قیر طبیعی مخلوط با چربی جانوری بوده باشد. روی این چشم مصنوعی حتی مویرگهای ریز داخل کرهی چشم نیز با استفاده از مفتولهای طلا به قطر کمتر از نیم میلیمتر طراحی و مردمک چشم در وسط ترسیم شده است.
قدیمی ترین اندام مصنوعی جهان در شهر سوخته
دو سوراخ جانبی در دو طرف چشم تعبیه شده تا بتوانند آن را به حدقه چشم متصل کنند. علاوه بر این، یک کیسه چرمی داخل یک سید حصیری درون قبر پیدا شده که به نظر میرسد آن هم به نوعی جای لنز بوده و هنگام خواب یا در مواقع نیاز چشم مورد صحبت در آن نگهداری میشده است.
احتمال زیاد زن بین ۲۸ تا ۳۲ سال سن داشته و نسبت به سایر زنان شهر سوخته بلندقامت محسوب میشده. از نظر زمانی نیز این قبر به ۲۹۰۰ تا ۲۸۰۰ قبل از میلاد مربوط میشود و نمونههایی از چشم مصنوعی در خاورمیانه و مصر نیز پیدا شده است. با این حال، چشم مصنوعی شهر سوخته قدیمیترین اندام مصنوعی جهان است.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری
کد خبر : 285036 ساعت خبر : 1:03 ب.ظ