مانسون چیست و با اقلیم ایران چه می‌کند؟

مانسون چیست؟

مانسون چیست؟ احتمال وقوع مانسون در ایران وجود دارد؟

به گزارش گلونی مهدی جوادی کیا پژوهشگر اقلیم شناسی نوشت:

مانسون یا مونسون (Monsoon) به بادهای مرطوب فصلی یا موسمی گفته می­‌شود که از اقیانوس به خشکی می­‌وزد و موجب بارش­‌های سیل­‌آسا می‌شود. اصلی­‌ترین رژیم بارشی مانسونی دنیا مربوط به اقیانوس هند است که هر ساله در تابستان موجب سیلاب­‌های گسترده در هند، پاکستان و جنوب شرق آسیا می­‌گردد.

زمان آغاز و پایان مانسون هند

معمولا پرقدرت­ترین حالت مانسون تابستانی هند از اواسط خرداد تا اواخر شهریور به­‌وقوع می­‌پیوندد. در سال­‌های اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی، این بازه زمانی تغییر کرده است و بارش‌­ها چندماه زودتر یا دیرتراز راه می­‌رسند. به­‌عنوان مثال در مهر و آبان سال ۱۴۰۲ طوفان حاره­‌ای در اقیانوس هند اتفاق افتاد که عادی نبود و یا تابستان امسال که تا این لحظه هیچ سیکلون (چرخند) حاره­‌ای در غرب اقیانوس هند به سمت دریای عرب شکل نگرفته­ است که بسیار غیرعادی است.

مانسون در غرب آسیا

هر سال در اواسط خرداد با تشکیل یک سیکلون حاره‌­ای در غرب اقیانوس هند و حرکت به سمت غرب و شمال ­غرب، مانسون در غرب آسیا و جنوب شرق ایران، آغاز می­‌گردد و فصل بارش‌­های مدیترانه‌­ای و سودانی در کشور ما (تا اوایل آبان ماه) به پایان می‌‌رسد یا به شدت تضعیف می‌­شود.

این چرخند حاره‌­ای در مسیر خود گاهی به سواحل جنوب شرقی ایران، عمان­، عربستان، یمن، امارات و پاکستان نیز می‌­رسد و پس از خسارت فراوان در مناطق ساحلی (مانند طوفان گونو در سال ۱۳۸۶) از بین می‌­رود. چرخند گاهی پس از طی مسیری در اقیانوس، میرا شده و قبل از رسیدن به خشکی تبدیل به یک جریان کم­‌فشار معمولی شده و از بین می‌­رود و یا حتی دوباره به سمت سواحل هند، برمی­‌گردد. معمولا جریانات مانسونی تا اواخر شهریور از سمت جنوب شرق آغاز می­‌شوند.

طوفان یا چرخند حاره­‌ای گونو

در ۱۷ خرداد ۱۳۸۶ یکی از بزرگترین و بی­‌سابقه‌­ترین ابَرطوفان­‌های حاره­‌ای ناشی از جریانات موسمی هند، به نام چرخند حاره‌­ای گونو اتفاق افتاد. این طوفان سهمگین که با سرعتی حدود ۲۳۵ کیلومتر بر ساعت، سواحل ایران­، عمان­، امارات و پاکستان را درنوردید، حدود ۷۸ کشته و ۳۵ مفقود بر جای گذاشت و باعث سیلاب و صاعقه و تخریب گسترده در این مناطق شد.

تصویر ماهواره ای چرخند گونو ۱۳۸۶
تصویر ماهواره ای چرخند گونو ۱۳۸۶

مانسون چیست؟ احتمال وقوع مانسون در ایران وجود دارد؟

معمولا از اواسط خرداد تا اواخر شهریور، مناطق جنوب شرقی ایران تحت تأثیر جریانات مانسون و بادهای مرطوب اقیانوس هند قرار می‌گیرند. حرکت این جریانات از اقیانوس هند و دریای عرب به سمت ارتفاعات سیستان و بلوچستان و هرمزگان آغاز می­‌شود و به تدریج با رشد توده‌­های همرفتی، رگبارهای عصرگاهی آغاز و در اواخر شب تضعیف شده و به پایان می‌­رسد. جریانات مرطوب مانسونی هر روز مثل موج، تقویت شده و به سمت مناطق داخلی گسترده می­‌شوند. از تیر و مرداد، معمولا به جنوب و شرق فارس و کرمان می­‌رسد و باعث رگبارهای عصرگاهی و آب­‌گرفتگی معابر در لارستان و شهرهای جنوبی و ارتفاعات استان فارس می­‌گردد.

مانسون و چهل پسین

چهل پسین یا چهل پسینی در میان مردم محلی استان فارس به­‌خصوص لارستان و‌ گراش و برخی شهرهای دیگر که تحت تأثیر بارش­‌های مانسونی قرار دارند به حدود چهل روز رگبار عصرگاهی تابستانه گفته می­‌شود که علاوه­‌بر کاهش دما هنگام بارش از ۴۵ درجه به ۲۵ تا ۳۰ درجه، موجب تقویت آب­‌خوان­‌ها و برکه­‌ها و آب‌­انبارهای قدیمی و تاریخی لارستان می­‌گردد. در برخی شهرهای داخلی دیگر هم بارش‌­های مانسونی تابستان را چهل پسینی می‌­نامند.

مانسون چیست و با اقلیم ایران چه می‌کند؟

گستره بارش‌­های مانسونی در ایران، مانند امواج توامان در روزهای متوالی می­‌تواند چنان قدرتمند شود که به قلب فلات ایران، تهران، اردبیل، خراسانات و کویرهای داخلی ایران نیز برسد. در این شرایط رطوبت اشباع شده در جو، در صورت همراهی جرایانات تراز میانی و یا وجود عامل صعود و همرفت مثل ارتفاعات، باعث انفجاری در رشد توده­‌های بارشی می­‌شود و این رطوبت به عرض­‌های بالاتر که دمای کمتری دارند، صعود می‌­کند و ابرهای ضخیم بارشی همراه با رعد و برق شدید، تشکیل می­‌شود.

سیلاب در یزد بر اثر مانسون
سیلاب در یزد بر اثر مانسون

مانسون چیست؟ مسافر تخریب­‌گری از هندی

امواج مانسونی در برخی سال­‌ها موجب سیلاب و تشکیل دریاچه­‌های فصلی و محلی و سیراب و مرطوب شدن سرزمین­‌های خشک داخلی می­‌شوند، همین رطوبت در روزهای بعدی با تبخیر و نفوذ به مناطق مرکزی موجب تقویت سیلاب­‌ها و‌ گسترش آن به این محدوده ­می‌­گردند.

باید بدانید چند روز قبل از سیلاب در تهران در مردادماه ۱۴۰۱، در بسیاری از شهرهای جنوبی مثل فارس، هرمزگان، سیستان، کرمان و یزد، سیلاب و تشکیل دریاچه­‌های فصلی اتفاق افتاده بود. حتی افغانستان و خراسان جنوبی و پاکستان و مناطق عظیمی از غرب آسیا غرق در رطوبت و بارش بودند، به همین ترتیب روزهای بعدی دامنه بارش­‌های مانسونی به اصفهان­، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان (به­‌خصوص شرق خوزستان)، چهارمحال و بختیاری و سرتاسر دیواره شرقی زاگرس، قم، البرز، تهران، مازندران و چالوس، اردبیل، خراسان­‌رضوی و شمالی هم رسید و تا چند روز بارش‌­ها هر عصر و شب رخ می­‌داد.

در یزد حدود سه روز تمام شهر زیر آب بود و چند برابر متوسط سالیانه، در یک شبانه‌­روز، باران بارید. در خراسان، سیلاب تلفات بسیاری برجای گذاشت، در پاکستان و افغانستان برخی از روستاها­، از شدت بارش محو شدند.

سیلاب ویرانگر امامزاده داوود ۱۳۳۳
سیلاب ویرانگر امامزاده داوود ۱۳۳۳

فاجعه سیلاب در امامزاده داوود و فیروزکوه

در استان تهران اوج بارش‌­ها در مناطق مستعد همرفت یعنی ارتفاعات توچال در تهران و فیروزکوه بود، البته تمام مناطق تهران، بارش­های رگباری را شاهد بودند اما ارتفاعات کن و سولقان و امامزاده داوود که در غرب توچال قرار دارند، و همچنین فیروزکوه که سابقه سیلاب‌­های تابستانی زیادی دارد، خسارت بسیاری دیدند. منطقه امام­زاده داوود ۶۸ سال قبل در مردادماه سال ۳۳ نیز میزبان این مسافر تخریب­‌گر هندی شده بود. طبق روایات محلی این مهمانی پر آشوب تا  ۵۰۰ کشته برجای گذاشته بود.

۶ مرداد ۱۴۰۱، نیز روزی بود که مانسون یک بار دیگر قدرت نفوذ و گسترش خود را به نمایش گذاشت و  ۲۳ نفر را در این منطقه در خود غرق کرد.

سیلاب در امامزاده داوود ۱۴۰۱
سیلاب در امامزاده داوود ۱۴۰۱

نحوه فعالیت مانسون در سال ۱۴۰۳

امسال مانسون بسیار دیرتر از موعد در کشور ما آغاز شد و عملا سیلاب­‌های مانسونی در جنوب شرق با دو تا سه ماه تأخیر، در سوم و‌ چهارم مرداد ماه به‌­صورت جدی وارد سیستان و بلوچستان شدند و طبق همان روال گسترش ضربانی و‌ موجی، در روزهای بعد به هرمزگان و فارس هم رسید.

به‌­نظر می‌­رسد تقویت مانسون در محدوده مناطق جنوبی برای ادامه بازه زمانی معمول این جریان اتفاق بیفتد. تقویت جریانات سرکوبگر و خنک شمالی، پس از یک دوره گرم و سوزان ناشی از سلطه بر ارتفاع جنب حاره­‌ای مزاحم، مانع گسترش مانسون به فلات داخلی ایران گردد، اما با تضعیف جنب حاره‌­ای­، سامانه همرفتی داخلی بر روی زاگرس فعال شده و گاها با رطوبت مانسون به­خصوص در مناطق جنوبی­‌تر، همگرا و ترکیب شده و بارش­‌های بسیار شدید برای کرمان، سیستان و بلوچستان، فارس و هرمزگان در پی داشته باشد. همزمان با فعالیت ضعیف سامانه همرفتی و رطوبت احتمالی ناشی از فعالیت مانسون، در دیواره شرقی زاگرس و مناطق شرقی و ارتفاعات اصفهان، مرکزی­، کهکیلویه و بویراحمد و یزد هم احتمال رگبارهای نقطه­‌ای و پراکنده وجود دارد.

نکته پایانی درباره مانسون

در پاسخ به سوال کلیدی مانسون چیست؟ باید گفت طبق تحقیقات به ثبت رسیده جهانی گرمایش زمین در اثر افزایش گازهای گلخانه‌­ای تا سال ۲۰۳۰ نباید از یک و نیم درجه افزایش یابد، درحالیکه روند افزایشی دما رقمی بیش از این را تا آن سال نشان می‌‌دهد. بروز پدیده‌­های شدید آب‌­وهوایی مانند مانسون، از نتایج این افزایش گرماست.

باید در نظر داشته باشیم که برخی سال­‌ها حتی در سیستان و بلوچستان هم بارش مانسونی نداشته­‌ایم و امواج مانسونی اصلا به ایران نرسید­اند. اما طبق آنچه گفته شد در سال‌­های اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی و دریافت انرژی بیشتر از خورشید توسط دریاها و اقیانوس‌­ها، بادهای مانسونی و محدوده زمانی و مکانی فعالیت آن افزایش یافته و خسارات بیشتری را رقم زده است.

در پایان باید به خاطر داشته باشیم طبیعت آینه­ رفتار ساکنین زمین است و آسیب‌­هایی که جوامع صنعتی در طی سال‌­ها به زمین وارد کرده‌­اند را بی‌­پاسخ نخواهد گذاشت و با زبان خود و در زمانی دیگر حتما ما را شگفت‌­زده خواهد کرد.

پایان پیام

تمدن جنوب و شرق ایران تمدن سیلابی است

کد خبر : 285172 ساعت خبر : 11:55 ق.ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=285172
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
چیدمان
اولین نظرات آخرین نظرات
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات