مرمت بام سیوسه پل؛ نجاتبخش یا کشنده؟
به گزارش گلونی سیوسه پل، ۳۰۰ متر بنای با شکوه از تاریخ دوران صفوی، روی زایندهرودی که حالا در اصفهان نه رود است و نه زاینده؛ این روزها محل مناقشه اهل فن شده است.
پلی چهارصد و چند ساله که به همت استاد حسین بنای اصفهانی در زمان شاه عباس اول روی زاینده رود ساخته شد تا راهی باشد برای ارتباط چهارباغ عباسی با چهارباغ بالا. زایندهرودی که حالا پهنهایست خشک، پر از بوتههای خودرو که آتش سیگاری از رهگذران کافی است تا دود از نهاد داغدیدهاش بلند کند.
این پل که دهمین اثر ملی ثبت شده ایران در سال ۱۳۱۰ است در دوران اوج خود محلی برای برگزاری جشن ایرانی آبپاشان در تیرماه و مراسم خاجشویان ارامنه اصفهان نیز بوده است.
حالا که سن و سالی از این پل که به آن پل اللهوردیخان نیز میگویند گذشته است، بخشهایی از سقف رواقهای سرپوشیده دو سمت عرشه پل دچار نمزدگی شده و پل به صدا درآمده که به دادم برسید شاید عمرم به تماشای دوباره زاینده رود همیشه خروشان قد بدهد.
خبر میرسد که: «با توجه به برآوردهای انجامشده و با تخصیص بودجه چهارونیم میلیارد تومانی عملیات مرمت سقف شامل ایجاد ایزولاسیون جدید و تعویض سنگهای فرسوده پشت بام در دو سمت پل در مرحله اجرا قرار گرفته است.»
پیش از آنکه از توجه متولیان میراثِ فرهنگی و تاریخی کشورمان به هنر تکرارنشدنی نیاکانمان خوشحال شویم، قلبمان با یادآوری مرمت شرمآفرین گنبد مسجد جامع عباسی با آن رخ کج و معوجش تیر میکشد و دست و دلمان برای تشویق چنین اقداماتی میلرزد.
مرمت بام سیوسه پل؛ باید چگونه انجام شود؟
به گفته ناظر طرح مرمت بام سی وسه پل، چون این بنا در معرض کوران دائمی هوا قرار دارد احتمال حبس رطوبت در مصالح و تخریب سازه بر اثر این رخداد نزدیک به صفر است. این در حالی است که کارشناسان خبره مرمت نظری خلاف این عقیده دارند و بر این باورند که استفاده از سیمان برای تسطیح و پوشاندن سطح بام سیوسه پل تصمیمی غیراصولی و نابهجاست، چرا که سیمان موجب محبوس شدن رطوبت در مصالح پل شده و در واقع راه نفس سیوسه پل را میبندد.
کارشناسان با اشاره به این موضوع که برای کمک به ادامه حیات این پل تاریخی باید از مصالح استفاده شده در سازه اصلی بنا بهره گرفته شود، گفتهاند: «سقف این بنا که با نوعی گل غلیظ به نام «غورهگل» در لایه زیرین خود و کاهگل و آجر در لایههای بیرونیاش پوشانده شده است همواره شرایط تهویه مناسب برای اجزای سازه که در معرض مستقیم با رطوبت بودهاند را فراهم کردهاست.»
به کارگیری مصالح غیرهمگن با سازه و حتی نیروهای غیرآشنا به اصول مرمت بناهای تاریخی در پروژه مرمت بام سیوسه پل از مواردی است که دلسوزان تاریخ و هنر ایران را وادار به موضعگیری درباره این تصمیم کرده است.
سیو سه پل بیش از چهارصد سال، جلوهای از تبحر معماران ایرانی بوده است و حال باید امیدوار باشیم تصمیمگیریهای شتابزده و سلیقهای نفس این بنای تاریخی را به شماره نیاندازد.
پایان پیام
گزارشگر: سحر سمیعانی
آغاز مرمت قلعه تاریخی بارجین میبد
کد خبر : 285626 ساعت خبر : 0:05 ق.ظ