از تپه شمالی سیلک چه میدانیم؟
محوطه باستانی سیلک معروفترین محوطه باستانی ایران است. این محوطه از دو تپه شمالی و جنوبی تشکیل شده است که در این یادداشت به تپهی شمالی خواهیم پرداخت.
به گزارش گلونی اولین ساکنان سیلک در حدود ۶۱۰۰ پیش از تولد مسیح در تپهی شمالی ساکن شدند و آثار اولین دوره فرهنگی سیلک از لایههای ۱ تا ۵ تپهی شمالی به دست آمده است.
در این دوره ساکنان سیلک در خانههای سادهای زندگی میکردند که دیوارهایش را با چینه بالا آورده بودند و سقفش را با شاخ و برگ و گل میپوشاندند.
ساکنین این منطقه در این دوران از وجود کانیهای موجود در محیط اطرافشان باخبر بودند و از رگههای طبیعی مس در پیرامونشان برای ساخت زیورآلات و ادوات کوچک مسی استفاده میکردند.
سفالهای این دوره در تپهی شمالی را نیز در چهار گروه طبقهبندی کردهاند؛ سفال روشن با نقوش سیاه، سفال قرمز منقوش، سفال ساده و سفال تیره رنگ که همه آنها دستساز بودند.
تپه شمالی سیلک
در سال ۴۷۰۰ پیش از میلاد تپه شمالی متروک شد و ساکنانش برای همیشه آنجا را ترک کردند و احتمال میرود که برخی از آنان به تپه جنوبی رفته باشند. یکی از دلایل متروک شدن تپه شمالی در پایان دوره نوسنگی و استقرار در تپه جنوبی در حدود ۴۲۰۰ پیش از میلاد در آغاز دوره مسسنگی، افزایش جمعیت و گسترده شدن نیاز به مکان برای سکونت بوده است.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری
صنعت نساجی و ماهیگیری با تور در ۱۶ هزار سال پیش
بازگشت سه آجر لعاب دار متعلق به دوران ماناها به کشور