مردم آمریکا چگونه قوم برگزیده شدند و سرزمینشان ارض موعود شد
به گزارش گلونی دکتر آرش رئیسینژاد در کانال خود مطلبی درباره استثناگرایی آمریکایی نوشت که در چند بخش در گلونی میخوانید:
جغرافیا نقشی مهم در شکلگیری استثناگرایی آمریکایی داشته است. با این حال، دیگر عواملی نیز موجد شکلگیری این بنیان هویتی آمریکا شده است. ردپای بسیاری از این عوامل را در فاصله کشف آمریکا در ۱۴۹۲ توسط کریستف کلمب و استقلال آن در سال ۱۷۷۶ میتوان دید.
در این میان، یکی از مهمترین عوامل ایده ملت آمریکا همچو مردم برگزیده است. اکثریت مهاجرین نخستین به آمریکا از میان اروپاییان پروتستان بودند که ایدههای «قوم برگزیده» (Chosen People) و «ارض موعود» (Promised Land) در ذهن آنان ریشه دوانیده بود.
همنشینی با عهد عتیق و عهد جدید باور به برگزیدهشدن را در میان این دسته از مسیحیان تقویت کرده بود. بر پایه تورات به این ملت برگزیده سرزمینی موعود وعده داده شده بود. جای شگفتی نبود آنگاه که مهاجرین نخستین با سرزمینی پهناور، پرنعمت و دست نخورده روبرو شدند، آمریکا را ارض موعود خود یافتند. به بیان دیگر، نمود و نماد برگزیدهشدن از سوی خداوند را در یافتن چنین سرزمینی وعده داده شده دیدند. بنابراین ورود مهاجرین به قاره آمریکا باعث شکلگیری ایده ملت برگزیده شد، ذهنیتی که یکی از بنیانهای استثناییگرایی آمریکا را نشان میدهد.
تبار مهاجرین نیز در شکلگیری این ویژگی نقش داشت. برخلاف برداشت عمومی مرسوم، بیشتر مهاجرین آمریکایی آلمانیتباران پروتستان بودند. در میانه سدههای ۱۶ تا ۱۸ میلادی، جنگهای سی ساله میان قدرتهای پروتستان و کاتولیک اروپا را ویران کرده بود. جبهه جنگ اما در آلمان از هم گسیخته بود. سرزمینی فاقد دولتی متحد و متشکل از شاهزادهنشینهای شمالی پروتستان و دوکهای جنوبی کاتولیک مستقل.
در چنین بستری بود که حجم عظیم از مهاجران آلمانی وارد قاره آمریکا شدند. گو اینکه بیشتر مهاجران به ینگه دنیا آلمانی بودند تا انگلیسی، ولی از انجا که قدرت سیاسی در دست لندن و سپس مهاجرین عمدتا انگلیسی در شمال شرق بود، زبان انگلیسی رواج پیدا کرد.
حتی زبان آلمانی نیز تا پیش از جنگ جهانی نخست در مدارس آمریکا تدریس میشد و تنها با افزایش احساسات ضد آلمانی در این جنگ بود که از تدریس آن جلوگیری بهعملآمد. گذشته از این، نفوذ پروتستانیسم درهم تنیده با قومیت آلمانی تا آن اندازه در آمریکا ریشه دوانید که تنها دو رئیس جمهور کاتولیک در تاریخ امریکا بر سریر قدرت نشستهاند: جان. اف. کندی و جو بایدن.
این مهاجران آلمانی پروتستان که به قاره آمریکا آمده بودند افرادی به شدت کوشا و منظم بودند. از دل چنین مهاجرینی بیوطن و فاقد دریافتی پیشینی از ایده کشوری با مرزهای مشخص و حاکمیتی مداخلهگر بود که ملتی نوین در سرزمینی پهناور و قارهای دوردست بپا خاست.
پایان پیام
این پرونده را با عنوان استثناگرایی آمریکایی اینجا مطالعه کنید