چرا پزشکان مهاجرت میکنند؟
به گزارش گلونی سید ابوالحسن مصطفوی، نماینده مجلس، با تأکید بر کمبود ۱۲ هزار پزشک در کشور عنوان کرده عدم توازن ایجاد شده به دلیل مهاجرت کسانی است که در شهرهای بزرگ وارد رشته پزشکی میشوند و بعد از مدتی برای خدمت به کشورهای استرالیا، کاناداد و کشورهای عربی مهاجرت میکنند. او مدعی است از آنجا که روستاییان بیشتر به فکر خدمت به مردم خودشان هستند، افزایش ظرفیت پزشکی دانشگاههای شهرستان میتواند راهحل مناسبی برای حل این بحران باشد.
فرض اول پیشنهاد ایشان عدم تمایل روستاییان به مهاجرت به شهرهای داخلی یا خارج از کشور است. با نگاهی به آمار مهاجرت از روستاها به شهرها متوجه میشویم که این نوع مهاجرت هر ساله افزایش مییابد. از طرف دیگر حاشیهنشینی کلانشهرها مزید بر علت شده است.
مورد دوم و البته مهمتر آنکه ظرفیت کل دانشگاههای کشور در رشته پزشکی در سال ۱۴۰۳، بیش از ۱۳ هزار و در سال ۱۴۰۴، بیش از ۱۶ هزار خواهد بود. اما مسئله مهم با توجه به توضیحات ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، بسیار عمیقتر از کمبود پزشک عمومی است. به نظر میرسد بیش از کمبود پزشک عمومی، در سالهای آینده با کمبود یا حتی عدم وجود پزشک متخصص مواجه خواهیم بود. در سال گذشته برای تخصص جراحی قلب با وجود ۱۸ نفر ظرفیت خالی، متقاضی وجود نداشته. در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با وجود ظرفیت بیش از ۹۰ نفر در رشته پزشکی عمومی، طی چهار تا پنج سال اخیر حتی یک نفر برای تخصص بیهوشی متقاضی نبوده است.
افزایش ظرفیت دانشگاههای شهرستان بیفایده است
به نظر میرسد مشکل فراتر و پیچیدهتر از آن باشد که بتوان با افزایش ظرفیت دانشگاههای شهرستان، آن را فیصله داد.
پزشکان عمومی، رزیدنتها، پزشکان متخصص و فوق تخصص طی سالهای گذشته نرخ مهاجرت بالایی داشتند. این موج مهاجرت به پرستاران، فیزیوتراپیستها و سایر کادر درمان هم رسیده است.
چسب زخمهایی مانند افزایش ظرفیت دانشگاههای شهرستان، قطعاً جلوی خونریزی مهاجرت سیل عظیم متخصصین را نخواهد گرفت.
به نظر میرسد بهتر باشد مسئولین تعارف را با خود کنار بگذارند و دردناکترین سوال را از خود بپرسند: «چرا پزشکان مهاجرت میکنند؟»
پایان پیام
گزارشگر: یاسمن سعادت