خانه » امروز در گلونی » از آشپزی اشکانی و خورد و خوراک آنها چه می‌دانیم
از آشپزی اشکانی و خورد و خوراک آن ها چه می‌دانیم؟

از آشپزی اشکانی و خورد و خوراک آنها چه می‌دانیم

از آشپزی اشکانی و خورد و خوراک آن ها چه می‌دانیم؟

ما برای شناختن ایرانیان معمولا با دودستگی مواجه هستیم. منابع رومی و یونانی ایرانیان را ملتی جنگجو، سرسخت و رام‌نشدنی به تصویر می‌کشند و دیگران آنان را استادان هنرمندانه و البته مجلل زندگی کردن همراه با باغ‌های باصفا و خوراک‌های بی‌نظیر معرفی کرده‌اند.

به گزارش گلونی کتاب‌ دستور آشپزی از مارکوس گاوینوس آپیکینوس و کتاب کشاورزی از مارکسوس پورسیوس کاتو از نمونه کتاب‌هایی هستند که آشپزی و انواع خوراک را در دوران باستان و همچنین اشکانیان را به خوبی شرح می‌دهند.

در کتاب آشپزی رومی اثر آپیکیوس نیز شاهد دستور پخت بره‌پارتی را می‌توانیم مشاهده کنیم. فلفل آسیاب‌شده، پیاز، غلات، آلوی کوبیده شده و مقداری آنغوزه از مواد تشکیل‌دهنده این خوراک پارتی است.

گویا آسافوئتیدا یا آنغوزه نقش مهمی در آشپزی ایرانی ایفا می‌کرده است. آنغوزه صمغی است که با وجود بوی نامطبوع و صفت‌های عجیب و غریب منفی‌اش مانند سرگین شیطان کماکان به عنوان چاشنی مورد استقبال بوده است و رومی‌ها به لطف ایرانیان آن را شناخته و ادویه پارتی‌اش نامیده‌اند.

لژیون‌های رومی همچنان با نان‌ پارتی نیز آشنا بودند. نان‌ پارتی سفت و ترد بود احتمالا دوبار پخته می‌شد تا کیفیت بیشتری داشته باشد.

اشکانیان برای تهیه خوراک جوجه‌کباب، مرغ را با فلفل، شراب، سس‌ماهی و آسافوئتیدا و لوواژ/ انگدان (گیاهی بومی مدیترانه با میوه‌های کوچک معطر که به عنوان چاشنی استفاده می‌شد) و دانه‌های زیره ترکیب می‌کردند. مرغ را پخته و برشته و سرخ کرده و با سس تناول می‌کردند.

گزارش‌های لشکرکشی ارشک، اولین شاه اشکانی نیز اشاره دارند که سربازان او سوپ‌پیاز می‌خوردند که شبیه اشکنه امروزی است.

خوراک‌لوبیا اشکانی نیز از لوبیا، سبزی معطر و شراب سفید تهیه می‌شد.

پایان پیام

نویسنده: کیمیا قنبری

تیراندازی پارتی از نبرد اشکانیان تا ادبیات جهان

سورنا و رستم؛ پیوند تاریخ و افسانه در ایران باستان

از موسیقی دوره اشکانی چه می‌دانیم؟

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید