از موسیقی دوره اشکانی چه میدانیم؟
میدانیم که موسیقی در جنبههای گوناگون جامعه اشکانی از مراسم عروسی، جشنها و شادی گرفته تا عزا و حتی جنگ نقش داشته است. در این جامعه هم زنان و هم مردان موسیقی مینواختند.
قدمت برخی سازها مانند چنگ و شیپور نیز در ایران قدمتی طولانی داشته و همچنین سازهای بادی تکنی و دودهانه مانند فلوت و سازهای زهی مانند عود و تنبور نیز نواخته میشده است.
باشکوهترین تصاویر روی ریتونهای عاج سده دوم پیش از میلاد مسیح حک شده است که در پایتخت باستانی اشکانیان یعنی نسا، نزدیک به عشقآباد در ترکمنستان امروزی یافت شده است. این کندهکاریها نشان میدهد که چگونه فلوت، کیتارا (از خانواده چنگ) و موسیقار در رقصهای دیونیسی، دستههای آیینی، تشریفات قربانی و همچنین نمایشها نواخته میشده است.
گوسانها نیز که شاعر و نوازنده بودند در کوچه و پسکوچه، کوی و برزن آواز میخواندند، مینواختند و قصه روایت میکردند. این احتمال وجود دارد که آوازهای اشکانی پس از سقوط این شاهنشاهی در نواحی مختلف به خصوص شمالشرقی ایران امروزی حفظ شده و تا مدتها خوانده میشدهاند.
در کنار موسیقی هخامنشیان، مادها و آشوریان موسیقی دوره اشکانی در پیریزی عصر طلایی موسیقی ساسانی نقش به سزایی ایفا کرده است. بسیاری از سازهای ذکر شده در هنر اشکانی به تصویر کشیده شده و چندین تندیس سفالی و مفرغی مربوط به موسیقی از نواحی تحت سلطه اشکانیان به دست آمده است.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری
آیا نبرد میان مزدیسنی و دیویسنی به پایان رسید؟