انطاکیه شهری به افتخار آنتیوخوس
سلوکوس اول، ملقب به نیکاتور (فاتح) پس از نبرد ایپسوس در سال ۳۱۰ پیش از میلاد مسیح سرزمین سوریه را به دست آورد و دست به ساخت چهار شهر در شمال سوریه زد که یکی از آنها شهر انطاکیه بود. انطاکیه به افتخار پدر سلوکوس به نام آنتیوخوس این چنین نامیده شد.
موقعیت خوب جغرافیایی شهر مزایای نظامی و اقتصادی زیادی برای ساکنان آن فراهم ساخت. خصوصا که این شهر شدیدا درگیر تجارت ادویه بود و در نزدیکی راه شاهی قرار داشت.
به گزارش گلونی در اواخر دوره هلنیستی و دوره اولیه روم جمعیت انطاکیه به اوج خود یعنی بیش از ۵۰۰ هزار نفر رسید و این شهر را به سومین شهر بزرگ امپراتوری پس از روم و اسکندریه تبدیل کرد.
این شهر تا ۶۳ پیش از میلاد پایتخت سلوکیان بود و زمانی که رومیان کنترل انطاکیه را به دست گرفتند، آن را مقر فرماندار ایالت سوریه قرار دادند. انطاکیه یکی از شهرهای مهم نیمهشرقی مدیترانه در امپراتوریروم بود و به دلیل قدمت و نقش محوری خود در پیدایش یهودیت هلنیستی و مسیحیت اولیه به گهواره مسیحیت شهرت یافت.
عهد جدید مسیحی بیان میکند که عنوان «مسیحی» برای اولین بار در انطاکیه ظهور کرد. جمعیت این شهر در زمان آگوستوس ۲۵۰ هزار نفر تخمین زده میشود. اما در قرون وسطی به دلیل جنگ، زمین لرزههای مکرر و تغییر مسیرهای تجارت به دنبال تهاجمات مغول این شهر اهمیت خود را از دست داد.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری
آیا نبرد میان مزدیسنی و دیویسنی به پایان رسید؟