نگاهی کوتاه به تپه سیلک
به گزارش گلونی تپه سیلک، واقع در جنوب غربی کاشان، یکی از قدیمیترین محوطههای باستانی ایران است که قدمت آن به حدود ۷۰۰۰ تا ۸۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. این تپه از دو بخش شمالی و جنوبی تشکیل شده که حدود ۶۰۰ متر از یکدیگر فاصله دارند و شامل دو گورستان بزرگ است که گورستان الف حدود ۳۵۰۰ سال و گورستان ب حدود ۳۰۰۰ سال قدمت دارد.
کاوشهای باستانشناسی در این منطقه توسط رومن گیرشمن، باستانشناس فرانسوی، در سالهای ۱۹۳۳ تا ۱۹۳۷ انجام شده و منجر به کشف آثاری مانند سفالهای منقوش، زیگورات و نخستین خشتهای دستساز شده است. این آثار نشاندهنده تمدنی است که از غارنشینی به زندگی شهرنشینی و کشاورزی روی آورده و در میان آنها، ابزارهای کشاورزی، سردوکهای نخریسی و کورههای ذوب فلزات کشف شدهاند.
نگاهی کوتاه به تپه سیلک
تپه سیلک در سال ۱۳۱۰ با شماره ۳۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید ولی متاسفانه پس از کاوشهای گیرشمن، این محوطه به حال خود رها شد و حتی بخشهایی از آن به محل تخلیه زباله تبدیل شد. با این حال، در دهههای اخیر، بازنگری و حفاظت از این محوطه از سر گرفته شده است.
این تپه نه تنها بهعنوان یکی از نخستین مراکز تمدن شهرنشینی در فلات ایران شناخته میشود، بلکه نشانههایی از تعامل فرهنگی و تکنولوژیکی میان تمدنهای بومی و مهاجر آریایی را نیز در خود دارد.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری
بیشتر بخوانید:
در تپه های سیلک کاشان بقایای خانه مسکونی کشف شد
از تپه جنوبی سیلک چه میدانیم؟
از تپه شمالی سیلک چه میدانیم؟