افتتاح تئاتر شهر و تاریخچه آن
به گزارش گلونی هشتم بهمن سال ۱۳۵۱ است که خورشیدی برای اهالی هنر نمایش طلوع میکند. خورشیدی که در کالبد یک ساختمان چشمنواز و باشکوه درآمده تا قلب تهران را روشن کند.
نام این ساختمان باعظمت تئاتر شهر است جایی که قبلتر نیز بازگو کننده خاطرات بیشماری بوده است.
سنگبنای تئاتر شهر بر روی کافه شهرداری در چهارراه پهلوی که امروزه به چهارراه ولیعصر (عج) میشناسیم بنا شد، درست در بین درختان سربهفلککشیده پارک که نفس شهر را چند برابر کرده بود.
کافه شهرداری دیگر تبدیل به صحنه نمایش شده بود و مکانی بود که هنرمندان و نمایشنامهنویسان در آن میتوانستد خودنمایی کنند و هنر خود را بهعرضهی نمایش بگذارند.
اولین نمایشی که در شب افتتاحیه تئاتر شهر بر روی صحنه رفت و اجرای خیرهکنندهای نیز داشت، باغ آلبالو اثری از آنتوان چخوف بود که در این نمایش بازیگرانی چون فهیمه راستکار، سوسن تسلیمی، مهدی هاشمی و پرویز پورحسینی بر روی صحنه هنرنمایی کردند و رسما با اجرای این نمایش کار تئاتر شهر آغاز شد.
این ساختمان در دوره پهلوی دوم و با طراحی و معماری علی سردارافخمی ساخته شد. طرح تئاتر شهر براساس گفتنههای موجود الهام گرفته از معماری عصر سلجوقی و برگرفته از طرح برج طغرل شهر ری است. درواقع این طراحی پیوندی عمیق بین هنر مدرن و اصالت هنری ایران ایجاد کرده بود.
ساخت این مجموعه در سال ۱۳۴۶ و بهدرخواست هنرمندان و تلاش سازمان ملی رادیو و تلویزیون ایران آغاز شد و بعد از پنج سال افتتاح شد.
افتتاح این مجموعه گویا تجلیگر آرزوی نویسندگان، بازیگران و تماشاگرانی بود که رویای داشتن یک فضای حرفهای و درخور هنر نمایش را داشتند.
از آن روز بهبعد تا همین امروز که تئاتر شهر ۵۲ ساله شده است، بدل بهجایی شده که صدای خندهها، گریهها و تحسینها در آن طنینانداز شده است و در هر گوشه و کنار این مکان قصههای فراوانی که هنوز در خاطره مردم است روایت شده است.
درست است که در این چند سال اخیر بیمهریهایی به تئاتر شهر شده، اما همچنان استوار ایستاده است تا خاطرات بیشمار دیگری برای آیندگان بسازد. باشد که چراغهایش سالیان سال همچون خورشید تابان روشن بماند و امید را در دل اهالی هنر نمایش زنده نگه دارد.
پایان پیام
نویسنده: زهره درگاهی
در گلونی بخوانی: فیلم علت مرگ نامعلوم