خانه » مجله گلونی » احیای خانه های روستایی با حفظ هویت و فرهنگ بومی
احیای خانه های روستایی با حفظ هویت و فرهنگ بومی

احیای خانه های روستایی با حفظ هویت و فرهنگ بومی

 احیای خانه های روستایی با حفظ هویت و فرهنگ بومی

به گزارش گلونی در یک کارزار درخواست توقف اجرای نامتوازن طرح هادی، نجات روح روستاها و بازگشت به اصالت و نوآوری با حفظ محیط زیست مطرح شده است.

امروزه، خانه‌ها در روستاها به دلایل اجرای نامناسب طرح‌های هادی، به تدریج هویت سنتی و عملکرد تولیدی خود را از دست داده‌اند. ساخت و سازهایی که با متریال و الگوهای نامناسب از بافت و محیط زیست انجام شده، نه تنها فضای زندگی را بی‌روح کرده، بلکه آسایش و آرامش ساکنان را نیز به خطر انداخته است.

هر سال به بهانه­‌های مختلف پدرم را به روستا مادری‌­اش می­‌کشاندم تا بتوانم در کوچه پس کوچه­‌های قدیمی روستا و در میان خانه‌­های کاهگلی قدم بزنم و یکی از دلایل خوشحالی­‌ام خوراکی­‌های خوشمزه‌ای از جمله نان محلی و سرشیرو عسلی بود که برای پذیرایی می‌آوردند.

روستا خودمان را دوست نداشتم؛ چون نه گاو و گوسفندی داشت و نه بافت روستایی و تنها دلیلی که می‌­شد به آنجا روستا گفت فاصله­‌اش از مرکز شهر بود؛ اما در روستایی که مادربزرگم در آنجا بزرگ شده بود حس رهایی و صمیمیت داشتم. گوشه حیاط خانه دایی پدرم یک در بود که به باغ گردو باز می­‌شد و سیاهی دستان­مان در آغاز مدرسه سوغاتی گردو شکستن‌های به ظاهر دزدکی ما از همان باغ بود.

بعد از چند سال فاصله، از شنیدن اینکه بالاخره فکری برای آب و فاضلاب روستا شده و اهالی آنجا اقدام به بازسازی خانه‌­های خود کرده­‌اند تا دیگر فاضلاب‌­شان از وسط کوچه و خیابان رد نشود خوشحال شدم. اتفاق خوبی برای اقوام سالخوده­‌مان بود تا دیگر مشقت­‌های کشیدن آب از چاه و گرم کردن آب با برق برای استحمام رهایی یابند.

سالی که گذشت دید و بازدید عید دلیل خوبی برای مرور خاطرات گذشته بود که با اولین مواجهه با روستا نه تنها خاطراتی را در کوچه پس کوچه‌­ها پیدا نکردم که خودم به قرار نیم ساعت به دور خودم چرخیدم تا خانه دایی عزیزمان را پیدا کنم، خانه‌­هایی با بنا سنگی سفید و طوسی، حیاط­‌های کوچک و بدون طویله و درخت­‌های خشک شده از پر شدن چاه­‌ها.

اغلب روستایی­‌ها تکه­‌هایی از زمین­‌هایشان را فروخته بودند و سودش را برای امرار معاش استفاده می‌کردند، بعضی­‌ها هم با نگه‌داشتن یک یا دو دام صرفا به فکر تأمین گوشت خانوار خود بودند، بلایی که به اسم بازسازی روستا باعث شد بسیاری از روستاها هویت سنتی و فرهنگی خود را از دست بدهند و به مکان‌هایی تبدیل شوند که نه تنها بی‌روح به نظر می‌رسند، بلکه به از بین رفتن شیوه‌های تولید و زندگی پایدار در روستاها منجر شده است.

افزایش امکانات در روستاها و رسیدگی به معیشت و رفاه روستاییان به عنوان مهم­ترین مسئله در زندگی روستایی به فراموشی سپرده شده و به جای آن اقدام به تغییر زیبایی و هارمونی فضای روستا شده است.

برای امضا کارزار «درخواست احیای خانه های روستایی با حفظ هویت و فرهنگ بومی» اینجا کلیک کنید.

پایان پیام

نویسنده: فاطمه زهدی

بیشتر بخوانید: کارزار افزایش عادلانه دستمزد کارگران

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید