استیو جابز نابغه اخراجی
به گزارش گلونی صدای گوینده رادیو که اخبار هواشناسی صبحگاهی را اعلام میکرد، خبر از بارانی بودن هوا میداد. در سال ۱۹۹۷ مردی جوان با یک بلوز یقهاسکی ساده مشکی و شلوار جین راسته از محل مسکونی خود خارج شد و با گامهای مصمم به سمت ساختمانی رفت که سالها پیش خود آن را تاسیس کرده بود، اما از بد روزگار او را از شرکتش اخراج کرده بودند و حالا او تنها ناجی یک شرکت در حال فروپاشی بود.
وقت آن رسیده که اپل دوباره متفاوت بیندیشد
آنچه در ابتدای یادداشت خواندید بخش کوتاهی از سرگذشت استیو جابز نابغه اخراجی بود.
استیو جابز (Steve Jobs) یکی از تاثیرگذاران و کارآفرینان دنیای فناوری در دهه ۹۰ میلادی است. او در ۲۴ فوریه سال ۱۹۵۵ در شهر سانفرانسیسکو کالیفرنیا بهدنیا آمد و با توجه به پیشینه خانوادگی که داشت میشد حدس زد که در آینده یکی از بازیگران کلیدی در توسعه محصولاتی مانند مکینتاش، آیپاد، آیفون و آیپد باشد.
استیو جابز بههمراه استیو وازینک و رونالد وین در سال ۱۹۷۶ شرکت اپل ( APPle) را تاسیس کردند. ابداعات و نبوغ جابز در مدت خیلی کوتاهی باعث بهوجود آمدن انقلابی در صنعت کامپیوترهای شخصی شد، زیرا اولین کامپیوتری که اپل با عنوان Apple I و Apple II روانه بازار کرد باعث شد نقش کلیدی و مهمی در توسعه اینگونه کامپیوترها باشد.
اما در شرکت اپل همیشه همه چیز باعث انقلاب نشد. در سال ۱۹۸۵ بود که اختلافات میان مدیرعامل وقت اپل یعنی جان اسکالی با اعضای اپل بالا گرفت و نتیجه این اختلاف اخراج استیو جابز یعنی کسی که خود اپل را تاسیس کرده بود شد.
استیو در همان روز بارانی مجدد به شرکت اپل بازگشت. نگاهی سرشار از غرور به کامپیوترهای خاموش و کارمندان بیانگیزه انداخت و با صدایی بلند گفت: وقت آن رسیده که اپل دوباره متفاوت بیندیشد، و این جمله مقدمهی نجات شرکت اپل که لبه پرتگاه بود شد.
تمرکز بر سادگی و کیفیت بالا
پس از بازگشت جابز او اولین اقدامی که کرد تمام محصولات اضافی که هزینههای گزاف داشت را حذف کرد و اعلام کرد باید تمرکز بر سادگی محصولات باشد تا کیفیت بالاتر رود. او تیم متخصصی از طراحان و مهندسان بهنام آن زمان را در کنار هم جمع کرد تا هرچه زودتر شرکت اپل از مردابی که مدیرعاملان در آن دست و پا میزدند خارج شود. نتیجه تدبیر جابز این شد که یک سال بعد از آن که شرکت تا مرز ورشکستگی رفته بود، کامپیوتر iMax که در آن زمان زیبایی و رنگ متفاوت آن زبان زد شده بود معرفی گردد، که این معرفی آغاز ماجرای تازهای بود.
شرکت Next عضو جدید اپل
استیو جابز بعد از آن که کامپیوتر جدید را معرفی کرد در سال ۱۹۹۷ پیشنهاد خرید شرکت Next را مطرح کرد که با استقبال نیز مواجع شد و بعد از آن، این شرکت عضو جدید اپل شد.
اپل جانی دوباره گرفته بود و باعث تحولات چشمگیری شد. مهمترین تحولی که بعد از خریداری شرکت بهوجود آمد، توسعه آیفون و آیپد هایی بود که در سال ۲۰۰۷ به دنیای تکنولوژی و فناوری معرفی شد و نسل جدید گوشیهای هوشمند توسط نابغه اخراجی دنیا را متحول کرد. هنگامی که استیو از محصول جدید پردهبرداری کرد جملهی معروف (امروز، اپل دوباره تاریخ را میسازد) به زبان آورد.
جهانگشایی استیو جابز تمامی نداشت. البته این اقدام هوشمندانه او قبل از مدیر اخراجی بودنش بود. در سال ۱۹۹۵ هنگامی که دنیای انیمیشن در مورد داستان اسباببازی صحبت میکرد، کمتر کسی میدانست که یک سر کلاف موفقیت این انیمیشن استیو جابز نابغه است. زیرا او بعد از آنکه از شرکت بیرون آمد سهام شرکت Pixar را خرید و سرمایه خود را با فروش موفقیتآمیز Toy story چند برابر کرد.
غروب ۲۰۱۱ چشمهای نابغه بسته شد
استیو جابز تا توانست برای اپل و سلامتی خود جنگید. او یک محصول معمولی را تولید نمیکرد، زیرا اعتقاد داشت همانگونه که انسان احساس دارد محصولات نیز میتوانند احساس داشته باشند و همین تفکر بود که او را به یک جنگجوی مبارز میان خود و سرطان تبدیل کرده بود.
او در سالهای پایانی زندگی خود دست از خلاقیت و نبوغ نکشید و محصولاتی را به جهان نشان داد که یک پیام واضح داشت (رویا پردازی اگر با پشتکار همراه باشد میتواند برای همیشه دنیا را تغیر دهد.)
در غروب سال ۲۰۱۱ استیو جابز در حالی که در کنار خانوادهاش بود چشمهایش را برای همیشه بست اما سالها است که هر کسی محصولی از اپل را در دست میگیرد بخشی از رویای محقق شده استیو جابز نابغه اخراجی را لمس میکند.
پایان پیام
نویسنده: زهره درگاهی
بیشتر بخوانید: کامپیوتری که مرحوم استیو جابز آن را در آغوش گرفت