دلبر؛ یوزی که با بیماری جنگید، اما یوزها تا کی دوام میآورند؟
به گزارش گلونی دلبر، یوزپلنگ ۱۴ سالهای که یکی از آخرین امیدهای یوز آسیایی است، به کلسی ویروس مبتلا شد؛ بیماریای که دستگاه تنفسی گربهسانان را درگیر کرده و میتواند جانشان را بگیرد. این خبر برای حامیان محیط زیست یک هشدار تلخ بود؛ چون وقتی تنها چند یوز باقی ماندهاند، بیمار شدن حتی یکی از آنها یعنی نزدیکتر شدن به لبه پرتگاه انقراض.
همهچیز از بیاشتهایی و کمتحرکی دلبر شروع شد. تیمی از دامپزشکان او را معاینه کردند و آزمایشها نشان داد که این ویروس خطرناک به سراغش آمده است. با اقدام سریع و مراقبت شبانهروزی، خوشبختانه حال دلبر بهتر شد، اما این فقط یک خوششانسی بود. اگر این بیماری به یوزهای دیگر مثل آذر و توران سرایت کند، چه؟ آیا همیشه اینقدر خوششانس خواهیم بود؟
ماجرا فقط بیماری نیست. یوزهای ایرانی هر روز برای زنده ماندن میجنگند. از تصادف با خودروها در جادههای کویری گرفته تا از بین رفتن زیستگاهشان، کمبود طعمه و مشکلات تولیدمثل. دلبر و کوشکی (یوز نری که دو سال پیش بر اثر کهولت سن تلف شد) سالها تحت مراقبت بودند، اما نتوانستند نسل جدیدی به دنیا بیاورند. حالا با مرگ هر یوز، این گونهی باشکوه به خاموشی نزدیکتر میشود.
نجات یوزها فقط یک مسئولیت نیست، یک وظیفه است. اگر فکری نکنیم، شاید تا چند سال دیگر فرزندانمان فقط تصویر یوز ایرانی را در کتابها ببینند و حسرت صدای پایشان در کویر را بخورند.
دلبر فعلاً از این مرحله گذشت، اما آیا همیشه اینگونه خواهد بود؟ یا داریم آخرین صفحات تاریخ یوزهای ایرانی را مینویسیم؟ همین چند وقت پیش با خوشحالی از تولد بچههای مهشاد مینوشتیم، اما حالا باید نگران جان دلبر باشیم.
دلبر؛ یوزی که با بیماری جنگید
دلبر که در سال ۱۳۹۰ از قاچاقچیان نجات یافته بود، به دلیل ناتوانی در زندگی مستقل، سالها در اسارت نگهداری شده و سرانجام به سایت تکثیر توران منتقل شد. نام او برگرفته از یکی از بخشهای قدیمی پارک ملی توران است.
بر اساس نتایج آزمایشها، دلبر به کلسیویروس مبتلا شده است؛ ویروسی که باعث بیماریهای تنفسی در گربهسانان میشود و از طریق بزاق و ترشحات تنفسی منتقل میشود. خوشبختانه وضعیت او اکنون رو به بهبود است.
پایان پیام
بیشتر بخوانید: یوزپلنگ توران جرقه ای از امید در دل حیات وحش ایران