خانه » گردشگری و میراث فرهنگی » شمس‌ العماره کاخ گلستان دچار تغییر محور یا نشست نشده است
شمس‌ العماره کاخ گلستان دچار تغییر محور یا نشست نشده است

شمس‌ العماره کاخ گلستان دچار تغییر محور یا نشست نشده است

شمس‌ العماره کاخ گلستان دچار تغییر محور یا نشست نشده است

به گزارش گلونی و به نقل از ایسنا، علی امیدعلی، مسئول اداره فنی مهندسی کاخ گلستان، در گفتگو با ایسنا به بررسی وضعیت ساختمان شمس‌ العماره کاخ گلستان و وضعیت سلامت سازه آن پرداخت و گفت که این عمارت دچار تغییر محور، انحراف یا نشست نشده است. او با استناد به پایش‌ها و فتوگرامتری انجام‌شده، تأکید کرد که شمس‌العماره همچنان از سازه‌ای پایدار برخوردار است و نگرانی‌ها در مورد تغییر شکل یا آسیب‌های ساختاری به‌هیچ‌وجه صحت ندارد.

امیدعلی در خصوص وضعیت عمارت شمس‌العماره و دغدغه‌های اخیر پیرامون سلامت این بنا، توضیح داد که با وجود نگرانی‌هایی که در رسانه‌ها مطرح شده است، بررسی‌های دقیق و مستمری از جمله فتوگرامتری انجام‌شده بر روی این بنا هیچ‌گونه تغییر شکلی را نشان نداده است. وی با اشاره به جزئیات پایش‌های انجام‌شده، خاطرنشان کرد: «شمس‌العماره دچار تغییر محور یا نشست نشده است. آنچه دیده می‌شود، سرسفتی بناست که در سازه‌های مرتفع اتفاق می‌افتد. در واقع، این بنا با افزایش ارتفاع جمع‌تر می‌شود و چنین ظاهری ممکن است برای افرادی که با معماری سنتی ایران آشنا نیستند، به‌نظر تغییر محور یا نشست بیاید.»

همچنین تأکید کرد که بناهای تاریخی مانند شمس‌العماره به‌دلیل قدمت و ویژگی‌های ساختاری، ممکن است در طول زمان دچار فرسودگی شوند، اما این امر به معنای آسیب‌های سازه‌ای نیست. امیدعلی بیان کرد: «ما در پایش‌های ماهیانه و مقایسه تصاویر از دهه ۷۰ تاکنون، هیچ تغییری در سازه مشاهده نکرده‌ایم. البته آسیب‌های سطحی در تزئینات آینه‌کاری و جزئیات دیگر به چشم می‌خورد که بیشتر مربوط به لایه‌های سطحی بنا هستند.»

این مسئول در ادامه افزود که برای جلوگیری از هرگونه آسیب به بنای شمس‌العماره، همیشه از تحمیل بار جمعیت به طبقات بالایی آن جلوگیری شده است. وی گفت: «یکی از دلایلی که اجازه نمی‌دهیم بازدیدکنندگان به طبقات بالای عمارت شمس‌العماره دسترسی پیدا کنند، حفاظت از سلامت سازه و جلوگیری از آسیب به بناست.»

علی امیدعلی در مورد نتایج پایش‌ها و فتوگرامتری انجام‌شده توضیح داد: «فاز اول فتوگرامتری شمس‌العماره به‌منظور بررسی تغییر شکل احتمالی بنا انجام شده است و این پایش باید در فواصل زمانی سه‌ساله تکرار شود تا وضعیت سازه و تغییرات احتمالی آن بررسی گردد.» او همچنین اشاره کرد که نظارت بر سازه به‌صورت ماهیانه و با استفاده از روش‌های مختلف، از جمله مقایسه تصاویر آرشیوی، انجام می‌شود و تاکنون هیچ تغییر شکلی در سازه شمس‌العماره مشاهده نشده است.

وی افزود: «تمام بناهای تاریخی تحت نظارت دقیق قرار دارند و اقدامات حفاظتی در سطوح مختلف برای پیشگیری از آسیب به این بناها در نظر گرفته شده است. در این راستا، حتی مسیرهای بازدید در ایام نوروز تغییر کرده است تا از تجمع جمعیت در نقاط حساس و توقف طولانی جلوگیری شود.»

آفرین امامی، مدیر کاخ گلستان، در ادامه این گفتگو به روند مرمت و حفاظت از بنای شمس‌العماره اشاره کرد و گفت: «مرمت یک فرآیند مداوم است که هیچ‌گاه به پایان نمی‌رسد. در واقع، مرمت همیشه در حال جریان است و ما همواره بر روی آسیب‌های خطرآفرین تمرکز داریم. در این راستا، آسیب‌هایی که می‌توانند تهدیدی برای سلامت سازه یا موزه باشند، در اولویت قرار می‌گیرند.»

وی همچنین اظهار داشت که برای کنترل جمعیت و جلوگیری از توقف طولانی بازدیدکنندگان در فضاهای حساس شمس‌العماره، نمایشگاه‌هایی در داخل عمارت برگزار شده که بار جمعیتی زیادی ایجاد نمی‌کنند.

شمس‌العماره، نماد معماری ناصری

شمس‌العماره که در دوره ناصری ساخته شد، بلندترین ساختمان تهران در آن زمان بود و به‌عنوان یکی از شاخص‌ترین آثار معماری ایران شناخته می‌شود. این بنا در سال ۱۲۸۰ هجری قمری به دستور ناصرالدین شاه و با معماری جعفر کاشی ساخته شد و در سال ۱۲۸۳ هجری قمری به پایان رسید. عمارت شمس‌العماره به‌عنوان یک نماد شهری، به‌ویژه در دوران قاجار، به چشم می‌خورد و اولین ساعت عمومی تهران نیز بر فراز این عمارت نصب شد. این بنا از همان ابتدا به‌عنوان یک ساختار بلند و نمادین، به‌دلیل چشم‌انداز عالی که از بالای آن به شهر تهران و اطراف آن دید داشت، اهمیت زیادی پیدا کرد.

شمس‌ العماره کاخ گلستان که در پنج طبقه ساخته شده، با طراحی بی‌نظیر در زمینه تزئینات داخلی از جمله آینه‌کاری‌ها، نقاشی‌ها و گچ‌بری‌ها به‌عنوان یکی از نمونه‌های برجسته هنر معماری ایرانی در دوره قاجار شناخته می‌شود. این بنا پس از مرمت‌های مختلف در دهه‌های گذشته، همچنان به‌عنوان یکی از جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی ایران به روی عموم باز است.

با توجه به پایش‌های مستمر، فتوگرامتری و نظارت‌های دقیق صورت‌گرفته بر سازه شمس‌العماره، مسئولان کاخ گلستان اعلام کرده‌اند که این عمارت از تغییر محور، نشست یا آسیب‌های سازه‌ای جدی مصون مانده است. در عین حال، برای حفظ سلامت بنا و جلوگیری از هرگونه آسیب احتمالی، تدابیر حفاظتی و نظارتی دقیق در این مجموعه تاریخی اعمال می‌شود.

پایان پیام

بیشتر بخوانید:

آشنایی با روستای چم میراث زرتشتیان یزد

سند مالکیت کاخ گلستان صادر شد

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید