وقتی تاریخ را قبل از زلزله ویران میکنیم؛ کاروانسرای بازار نطنز
زمین لرزید و با هر تکان، بخشی از تاریخ این سرزمین به خاک افتاد. زلزلهای که در اولین روز سال، جان خسته کاروانسرای بازار نطنز را گرفت و سردر باشکوهش را فرو ریخت.
به گزارش گلونی این بنا که یادگاری از روزگاران قاجار و صفویه بود، سالها ایستاده، اما بیپناه در برابر فرسایش و بیتوجهی، به امید مرمتی که هرگز نرسید، تاب آورد.
مالکیت خصوصی، بیتوجهی مسئولان و دستهای بسته میراث فرهنگی، همگی دست به دست هم دادند تا این نگین کهن، در برابر اولین لرزشهای زمین زخم بردارد و در پسلرزهای سهمگین، فرو بریزد. نه زلزله، که سالها غفلت و بیاعتنایی، قاتل این اثر تاریخی شد.
کارشناسان از بازسازی میگویند، از نقشهها و اسنادی که هنوز باقیست. اما مگر میتوان روح یک بنای تاریخی را از میان خاک و سنگ بیرون کشید؟ مگر میتوان شکوه اصیل این سر در را، با آجرهای تازه، جانِ دوباره بخشید؟
دیوارها میریزند، اما خاطرهها نه. هر خشتِ این بنا، روایتی از کاروانهایی بود که روزگاری از دل جادههای پرگردوغبار عبور میکردند، صدای پای اسبها، داد و ستدِ تجار و قصههای شبانهای که در دل این دیوارها تنیده شده بود. حالا اما، جز ویرانهای خاموش چیزی باقی نمانده است.
امروز، نه فقط نطنز، که همه دوستداران تاریخ و فرهنگ، غمگیناند. این فروپاشی، تنها تخریب یک بنا نبود؛ زخم دیگری بود بر پیکره میراث کهن ایرانزمین، هشداری بود برای تمام بناهایی که هنوز ایستادهاند، اما شاید فردا دیگر نباشند. کاش پیش از آنکه تاریخمان را در خاک بجوییم، برای حفظ آن گامی برداریم. کاش مسئولان، همانقدر که برای بازسازی پس از ویرانی عجله دارند، برای حفاظت از داشتههای زندهمان هم چارهای بیندیشند.
کاروانسرای بازار نطنز یکی از آثار ملی ثبت شده ایران بود.
پایان پیام
بیشتر بخوانید: خانه فروغ فرخزاد به محل فروش مواد مخدر تبدیل شد