هشدار نوروزی به پزشکیان درباره کاهش شأن زبان ملی در برخی مناطق ایران

هشدار نوروزی به پزشکیان درباره کاهش شأن زبان ملی در برخی مناطق ایران

هشدار نوروزی به پزشکیان درباره کاهش شأن زبان ملی در برخی مناطق ایران

نوروز را قربانی سیاست نکنید؛ هشدار صدها نفر از اندیشمندان، دانشگاهیان،‌ متخصصان، هنرمندان، نویسندگان و کارشناسان به دولت چهاردهم

به گزارش گلونی در پی رخدادهای اخیر در شهر ارومیه که با برخی از رفتارهای تجزیه‌طلبانه و افراطی و همراهی بخش‌هایی از مسئولان محلی با آن رخدادها همراه بود، گروهی از اندیشمندان، دانشگاهیان، متخصصان، هنرمندان، کارشناسان و نویسندگان درباره سیاست‌های فرهنگی دولت و پیامدهای مخاطره‌آمیز آن برای کشور بیانیه‌ای هشدارآمیز و شدیداللحن منتشر کردند. این بیانیه که خطاب به ملت بزرگ و تاریخی ایران نوشته شده، به امضای صدها نفر از نویسندگان، هنرمندان و پژوهشگران رسیده است.

 در این بیانیه، نویسندگان با یادآوری شرایط بحرانی کشور از جمله چالش‌های اقتصادی، تورم، گرانی، کاهش شدید ارزش پول ملی، بحران سیاست خارجی و خطر احتمالی جنگ، از اقدامات دولتمردان که به مسائل قومی و محلی پرداخته‌اند، انتقاد کرده و هشدار داده‌اند که این اقدامات می‌تواند موجب بروز چالش‌های بزرگ‌تری شود.

به نقل از خبرگزاری شرق، در آستانه نوروز ۱۴۰۴، اقداماتی کم‌سابقه برای برگزاری مراسم‌هایی با عنوان «پیشواز از نوروز» در برخی از استان‌های غرب و شمال غرب کشور شکل گرفت. این مراسم‌ها، بدون برنامه‌ریزی دقیق و کارشناسی، به نوعی تبدیل به جشن‌های قومی و محلی شدند که نوروز را از یک جشن ملی به یک مراسم محدود تبدیل کردند. این بیانیه همچنین به شدت از سوءاستفاده برخی مسئولان از نوروز و تقلیل این جشن ملی به مراسمی خرد قومی انتقاد کرده است.

کاهش شأن زبان ملی در برخی مناطق ایران

در پی این اتفاق انتقاداتی از اقدامات برخی دولتمردان نیز به وجود آمد که این انتقاد به صورت بیانیه‌ایی صادر شد. در این بیانیه اشاره شده که در آستانه نوروز ۱۴۰۴، رئیس‌جمهور ترکیه با ادعای ثبت نوروز به نام «جهان خیالی ترک»، و همچنین با همراهی برخی جریان‌های قوم‌گرای داخلی، تبریز را بخشی از میراث معنوی کشور خود اعلام کرده است. این امر باعث نگرانی شدید از سکوت مسئولان داخلی در مقابل چنین ادعاهایی شده و به تحریف و مصادره میراث فرهنگی ایران اشاره دارد.

سوالی که مطرح می‌شود آیا این اقدام سوءاستفاده از قانون اساسی است؟ یکی دیگر از نقاط مورد انتقاد در این بیانیه، سوءاستفاده از پانزدهمین اصل قانون اساسی در طرح «آموزش زبان‌های قومی و محلی» است. نویسندگان بیانیه تاکید دارند که این طرح نه تنها باعث تضعیف زبان فارسی، بلکه موجب تفرقه‌افکنی و آسیب به انسجام ملی خواهد شد.

هشدار صدها نفر از اندیشمندان، دانشگاهیان،‌ متخصصان، هنرمندان، نویسندگان و کارشناسان به دولت چهاردهم  و  نگرانی از سیاست‌های فرهنگی:

در پایان این بیانیه، با اشاره به اهمیت زبان فارسی در حفظ یکپارچگی و انسجام ملی، از سیاست‌های فرهنگی دولتمردان انتقاد شده است. بیانیه همچنین به استفاده از زبان‌های محلی در نشست‌های رسمی و کاهش شأن زبان ملی در برخی استان‌ها اشاره کرده و این اقدامات را خطری برای وحدت کشور دانسته است.

این بیانیه به امضای صدها نفر از نویسندگان، هنرمندان، پژوهشگران و فعالان فرهنگی و علمی رسیده است. در میان امضا کنندگان، شخصیت‌های مشهوری چون ژاله آموزگار، کیخسرو پورناظری، رخشان بنی‌اعتماد، علی دهباشی، محمود جعفری‌دهقی، عباس آخوندی، محمد قوچانی و بسیاری دیگر حضور دارند.

نویسندگان بیانیه از مسئولان کشور خواسته‌اند تا به جای پیگیری سیاست‌های پرخطر و غیرکارشناسی در زمینه مسائل قومی، به چالش‌های واقعی کشور و مشکلات اقتصادی و سیاسی مردم توجه کنند و از هرگونه آسیب به وحدت و یکپارچگی ملی ایران جلوگیری کنند؛ نکته مهم این است که نوروز را قربانی سیاست نکنید.

پایان پیام

در گلونی بیشتر بخوانید: زبان فارسی فراتر از مرزهای قوم گرایی

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید