درگیر طنز ژورنالیستی شدهایم
درگیر طنز ژورنالیستی شدهایم
به گزارش پایگاه خبری گلونی رضا ساکی نویسنده و روزنامهنگار طنزپرداز، در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری حوزه هنری با بیان اینکه حوادث انقلاب اسلامی، مانند بسیاری از دیگر حوادث و وقایع کشور، جنبه کمدی هم دارد، اظهار کرد: در روی کار آمدن نیروهای انقلابی و رفتن نیروهای سابق شاهد یک نوع کمدی هستیم. شاید اگر سریال «کیمیا» میخواست میتوانست وارد این فضاهای کمدی شود و کسانی که منافع خود را از دست رفته میبینند و دست و پاهایی را که میزنند به شکل کمدی نمایش دهد.
وی ادامه داد: میتوان حوادث انقلاب را با زبان طنز روایت کرد. مهرداد صدقی در کتاب «آبنبات هلدار» تلاشهای خوبی در زمینه طنز انقلاب کرده است. اما اگر میبینیم این گونه آثار کم هستند به دلیل این است که در طنزنویسی درگیر طنز ژورنالیستی شدهایم.
این نویسنده همچنین گفت: ورود به موضوعات تاریخی همچون انقلاب اسلامی علاوه بر سواد و مطالعه زیادی که میخواهد یک نکته مهم دارد و آن هم اینکه کسانی می توانند از انقلاب بنویسند که آن را دیده باشند. بخش مهمی از رمان و قصه نویسی تجربه زیسته نویسنده است و باید تجربه کرده باشد تا بتوانند به خوبی اثری را خلق کند.
ساکی خاطرنشان کرد: من داستان به هم پیوسته کوتاهی درباره روزهای اول جنگ به طنز نوشتم و در برنامه تلویزیونی اثرم را به نام «داستانهای اردوگاه عباسآباد» خواندم و بعدا دیدم طنز در دفاع مقدس چقدر جای کار دارد. من در خرمآباد آن روزگار جنگ را حس کردم و به همین دلیل از آن نوشتم. نقدی به نویسندگان نسل بعد از خودم داشتم و می گفتم شما چرا رباعی جنگ می نویسید. شما صدای نسل خودتان باشید. بگذارید رباعی های جنگ را دیگرانی که تجربه کردهاند بنویسند.
نویسنده کتاب «بابا باتریدار میشود» با تاکید بر اینکه جنگ به نویسندگان و هنرمندان فرصت تولید آثار هنری درباره انقلاب اسلامی را نداد، گفت: شاید برای نگارش حوادث انقلاب اسلامی و حوادث پیش از آن، باید به سراغ نویسنده های پیشکسوت و کسانی که در آن فضا بودهاند، رفت. این گونه نویسندگان خیلی راحتتر میتوانند روایتی کمیک از انقلاب اسلامی ارائه کنند تا نویسندهای که از راه مطالعه یا دیدن فیلم و مستند آن واقعه را درک کرده است.
به گفته ساکی، میتوان به کتابهای تاریخ شفاهی و مستندات تاریخی رجوع کرد و از طریق مطالعه این آثار، رمان و داستان انقلاب نوشت.
وی تصریح کرد: داستان انقلاب ما نیاز به رویکردهای تازه تر هم دارد. میتوانیم رمانهای طنز انقلاب را با تصویرسازی ترکیب کنیم و کلیشه ها را بشکنیم. مامور ساواکی لزوما یک مامور کت و شلواری با کراوات نیست. واقعیتهای انقلاب را میتوانیم با طنز خیلی بهتر نشان دهیم.
این نویسنده با اشاره به اینکه رمانها و داستانهای طنز انقلاب اسلامی به خوبی دیده نشده است، گفت: کتاب «شاهنشاه در کوچه دلگشا» نوشته محمدعلی علومی نیز یکی از آثار طنزی است که با موضوع انقلاب اسلامی نوشته شده و متاسفانه به درستی دیده نشده است؛ در حالی که اثر ارزشمندی است.
ساکی همچنین گفت: در مورد نوشتن داستان طنز انقلاب، بخشی از انتظار باید به سمت داستاننویسانی برود که تاریخ را روایت کردهاند و ای کاش این بزرگان در کتابهایی که در آینده مینویسند گاهی از زبان طنز هم استفاده کنند. گاهی استفاده از جلوههایی از طنز و کمدی در آثار جدی که می توان به آن کمیک گفت، میتواند فضاهای تازهای را ایجاد کند. کسانی که شهرت به طنزنویسی ندارند هم میتوانند از چنین روشهایی در آثارشان استفاده کنند. همچنین باید تبلیغ و معرفی خوب برای کتابهای طنز انقلاب وجود داشته باشد و باعث شود مردم هم تاریخ را بخوانند و هم اوقاتشان با طنز خوش شود.
پایان پیام
کد خبر : 10247 ساعت خبر : 9:40 ب.ظ