خانه تاریخی داروغه مربوط به دوره قاجار و در خیابان نواب صفوی مشهد است. این خانه تاریخی بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پایگاه خبری گلونی، سمیه باقری حسنکیاده:
خانه تاریخی داروغه را معماران و بناهای روس به دستور محمد یوسف خان، داروغه مشهد در اواخر دوره قاجار ساختند.
این بنا منزل شخصی بوده که مراسم پذیرایی رسمی در آن انجام میگرفت و تا حدود سه دهه گذشته، این بنای تاریخی کاربرد مسکونی داشته است.
اما در سال ۱۳۶۶ این خانه توسط ورثه به نمایندگان یکی از هیئتهای مذهبی روستای شهیدیه شهرستان میبد یزد فروخته شد و از آن پس تا سال ۱۳۹۱ از این بنا به عنوان محل تجمع و اسکان هیئتهای مذهبی استفاده میشد.
این خانه تاریخی در سال ۱۳۹۱ توسط شهرداری مشهد مورد تملک قرار گرفت و مرمت شد.
معماری خانه تاریخی داروغه
این بنا در معماری بسیار بینظیر عمل کرده به نوعی که در دو طرف حیاط بخشهای زمستاننشین و تابستاننشین مورد احداث قرار گرفته است.
در بخش زمستاننشین تمامی وسایل گرماساز، مطبخ و… در طبقه زیرین قرار گرفته است تا به نوعی دمای خانه را مناسب بسازد.
همچنین وجود بخاری دیواری و پنجرههای دو جداره از عجایب این معماری محسوب میشود که در آن زمان مورد استفاده قرار میگرفته است.
در بخش تابستاننشین بنای خانه داروغه وجود اتاقهای بادگیر و حوض آب جاری سنتی و سبک معماری کاملا مهندسی به نوعی این سبک را به رخ آیندگان کشیده است که با استفاده از انرژیهایی نظیر آب، باد، آفتاب و… چگونه میتوان یک بنای بزرگ را بدون هیچ هزینه ای اداره کرد.
مساحت بنای تاریخی خانه داروغه حدود یک هزار و ۱۰۰ متر است که شهرداری با تملک آن اقدام به بازسازی و نوسازی قسمتهای تخریب شده آن کرده است.
نوع معماری خانه سه طرف ساخت است، دو ضلع نشیمن و یک ضلع غلام رو دارد که هر سه به هم متصل می شوند.
خانه دارای سرداب هم بوده و یکی از نخستین شومینههای مشهد در آن نصب شده است.
همچنین اولین حمام خصوصی مشهد هم در این خانه ساخته شده، به این ترتیب گوشهای از جایگاه تاریخی آن به خوبی روشن می شود.
داخل این بنای دو طبقه نانوایی هم وجود دارد. طرح تراس، پله های دو طرفه و تزئینات نشانگر الگوبرداری از طرحهای معماری شرقی بوده است.
همچنین حیاط این خانه تاریخی شامل یک حوض و چهار باغچه کوچک است.
موقعیت مکانی و ساعات بازدید
اگر قصد بازدید از خانه داروغه مشهد را دارید، کافیست که به محدوده مرکزی شهر مشهد، در محله قبر میر ، خیابان نواب صفوی سری بزنید.
زمان بازدید در ایام اداری هفته، از ساعت ۸ لغایت ۱۴ برای شهروندان و گردشگران رایگان و برای عموم آزاد می باشد.
پایان پیام