نماد سایت گلونی

جشن های قدیم گیلان مربوط به گاهشمار گیلانی

جشن های قدیم گیلان

جشن های قدیم گیلان

جشن های قدیم گیلان

به گزارش پایگاه خبری گلونی: از جمله جشن های قدیم گیلان جشن ماه های سنتی بود. هر ماه نام و جشن  ومراسم مخصوص به خودش را داشت.

جشن های قدیم گیلان مربوط به گاهشمار گیلانی

(ماه‌ها و باورداشت‌ها)

قسمت اول

۱ ـ نوروزما

آغاز سال نو و نخستین ماه در تقویم گیلانی با تقویم خورشیدی چهار ونیم ماه اختلاف دارد، نوروز ما گیلانی از ۱۷ مرداد ماه خورشیدی شروع و تا ۱۵ شهریور ادامه می‌یابد.

در تقویم گیلانی در شب قبل از آغاز سال مراسم نوروز بل برگزار می‌شود، در آیین نوروز هنگام اجرای آن ساکنان منطقه لباس‌های نو و رنگارنگ می‌شوند.

حلواهای محلی می‌پزند و بر فراز بلندترین قسمت آبادی توده‌های هیزم جمع می‌کنند و آتش می‌افروزند و جشن و پایکوبی می‌کنند و ترانه نوروز بل را می‌خوانند.

گروم، گروم
گروم بل
نوروز ما و نوروز بل
نوسال بیبی سالی سو
نو بیبی خانه واشو
نوروز وابود وابو
امِه روزی واشو

برگردان:

(با صدای پرهیبت شعله‌های بلند آتش / شعله‌های بلند نوروزی و ماه نوروز، سال نو، سال روشنایی و نور باشد / فراوانی و نعمت ببخشد به خانه و خانمان / چون نوزاد و گیاهان نورسته شاداب باشد برای رزق و روزی ما تخم و بن بار آور باشد).

نوروز ما به نوعی جشن خرمن نیز است، جشن خرمن از جشن های قدیم گیلان است. چون در این هنگام برخی از محصولات به بار نشسته است.

در قسمت‌ کوهپایه‌ای این مراسم با جشن خرمن همراه است.

بر اساس این باور اگر دود آتش نوروز بل که از افروختن ساقه‌های برنج یا گون به پا می‌شود، به طرف کوهستان‌های جنوبی (ییلاق برود، زمستان خوبی در قشلاق (جلگه‌ی گیلان) خواهند داشت.

اگر دود به طرف جلگه‌ی گیلان برود زمستان پر برف و سختی را پشت سر خواهند گذاشت.

اریه و جشن مهر و دوستی

از دیگر جشن های قدیم گیلان جشن مهر ودوستی است. اریه ما سومین ماه گیلانی و دومین ماه فصل پاییز گیلان است که از ۱۵ مهر شروع و تا ۱۴ آبان ادامه دارد.

اریه یا اریا در زبان گیلکی به معنای گرامی و ارجمند است.

روز دوم در اریه ما مصادف با روز مهر از ماه مهر یعنی مهرگان است. در ۱۶ مهر به نام «مهر روز» است.

بر اساس گاه شماری گیلانی در این روز جشن مهر دوستی بر پا داشته به دیدار هم دیگر می‌روند و این روز را گرامی می‌دارند.

پایان پیام

خروج از نسخه موبایل