نماد سایت گلونی

روابط اشکانیان و رومیان در دوره اردوان دوم

روابط اشکانیان و رومیان در دوره اردوان دوم

روابط اشکانیان و رومیان در دوره اردوان دوم

روابط اشکانیان و رومیان در دوره اردوان دوم

به گزارش گلونی اشکانیان و رومیان در ابتدای سلطنت اردوان دوم بر سر مسئله ارمنستان با یکدیگر دچار چالش شدند.

چراکه در وهله اول، ونن، پسر ارشد فرهاد چهارم بعد از شکست از اردوان به ارمنستان فرار کرده و به شاهی آن منطقه رسید.

اما کمی بعد با اعتراض و تهدید اردوان به دست تیبریوس رومی کنار گذاشته شد و اردوان با استفاده از این فرصت پسر خویش یعنی ارشک را جایگزین ونن کرد. اتفاقی که موجبات ناخشنودی رومیان را فراهم آورد.

در سال ۱۸ میلادی تیبریوس پسرخوانده‌اش با نام ژرمانیوس را همراه با سپاهی بزرگ به سوی ارمنستان فرستاد تا آن سرزمین را کاملا به روم وابسته سازد.

در نتیجه، زنون که خود در میان ارامنه بزرگ شده بود، برای حکمرانی به این منطقه انتخاب شد و اردوان نیز به شرط آن که روم رود فرات را به عنوان مرز دو امپراتوری بپذیرد و ونن را از ایران دور کند، با رومیان صلح کرد.

نهایتا هم ونن در طی یک تلاش ناموفق برای لشکرکشی به ایران از دنیا رفت.

روابط اشکانیان و رومیان در دوره اردوان دوم

پس از این اردوان دریافت که صلاح مملکتش فعلا در رسیدگی به امور داخلی است تا جنگ با روم. به همین خاطر تا سال ۳۵ پس از میلاد جنگی میان دو کشور رخ نداد تا این که در آن سال آتش جنگ دوباره به خاطر ارمنستان شعله‌ور شد.

بعد از مدتی اردوان که شاهد درگذشت پادشاه ارمنستان بود، دوباره پسرش ارشک را به سوی ارمنستان روانه و بر تخت نشاند و با این کار اقتدار خود را به رخ بزرگانی کشید که طی سال‌ها از توانشان کاسته بود.

اینجا بود که تیبریوس به واکنش واداشته شد. او از سویی نوه فرهاد چهارم به نام تیرداد را به سوریه فرستاد و از سویی فراسمن پادشاه ایبرهای قفقاز را تحریک کرد تا اشکانیان را از ارمنستان بیرون راند.

به این ترتیب اردوان از دو سو مورد تهاجم قرار گرفت. ارمنستان به دست برادر فراسمن یعنی مهرداد افتاد.

در این بین اردوان که حمایت بزرگان را هم نداشت و از جانب سوریه هم احساس خطر می‌کرد، مجبور شد با مزدورانی که طی سال‌ها جمع‌آوری کرده بود، عقب‌نشینی و از قبایل کرانه‌های خزر درخواست یاری کند.

در همین بین تیرداد توانست در تختگاه اشکانی، تیسفون تاج‌گذاری کند. اردوان در این مدت بارها به شاهان گوناگون پناه برد و بارها مجبور شد با شورش‌های متعدد دست و پنجه نرم کند تا این که بالاخره و دوباره توانست تختگاه خود را بازپس‌گیرد.

در حالی که چیزی به پایان عمر او باقی نمانده بود و در نهایت وی در سال ۳۸ پس از میلاد از دنیا رفت.

درباره سلسله اشکانیان بیشتر بخوانید.

پایان پیام

نویسنده: کیمیا قنبری

خروج از نسخه موبایل