بازگشت سه آجر لعاب دار متعلق به دوران ماناها به کشور
رئیس مجلس پس از بازگشت از اجلاس بینالمجالس ژنو گفت: «سه قطعه آجر لعاب دار که متعلق به ۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بوده است را با خود از ژنو به ایران آوردیم.»
به گزارش گلونی رئیس مجلس شورای اسلامی درباره بازگرداندن چند قطعه کاشی قدیمی ایرانی به کشور گفت: «سه قطعه آجر لعابدار متعلق به ۸۰۰ سال قبل از میلاد با هماهنگیهای انجام شده توسط سفارت جمهوری اسلامی ایران به کشور آوردهایم که هر سه آجر منقش به نقوش حیوانات طبیعی محیط ایران و بسیار جالب و ارزنده هستند.»
وی افزود: «این آجرها به میراثفرهنگی تقدیم خواهد شد و خوشحال هستیم که فرصت شد تا این اشیا که میتواند در قدمت و تمدن ایرانی موثر باشد به ملت تقدیم کنیم.»
دوره ماناها که به عصر آهن معروف است، مربوط به حکومتی است که از قرن هشتم قبل از میلاد تا قرن ششم قبل از میلاد بر این سرزمین حکومت میکردهاند.
تپه قلایچی (در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر بوکان در جوار روستای قلایچی) قلمرو تمدن ماناها بوده است. آنها کشمکشها و دادوستدهایی با همسایگان اورارتوریی و آشوری خود داشتند. اما رد پایشان در روزگاران دور چندان آشکار نیست و چهبسا هنوز از ابهام تاریخی بیرون نیامدهاند.
آنها مردمانی جنگجو بودند که در برابر فزونخواهی آشوریها میایستادند و از قلمرو خود نگاهبانی میکردند.
نخستین بار در سال ۱۳۶۳ خورشیدی بود که نشانههایی از تمدن مانایی در قلایچی هویدا شد و باستانشناسان به دریافتهایی نو رسیدند.
آجرهای لعابدار قلایچی که از آثار مهم برای شناخت تمدن ماناهاست، در دههی ۶۰ خورشیدی از کشور بیرون بُرده شد و پس از سالها پیگیری در سال ۱۴۰۰ خورشیدی از سوییس به ایران بازگردانده و در موزهی ملی ایران نمایش داده شد.
در هفته گذشته نیز سه قطعه آجر لعاب دار دیگر از تمدن ماناها از ژنو به ایران بازگردانده شد.
همچنین در گلونی بخوانید: تمدن مانا و آجرهای قلایچی مربوط به این دوره
پایان پیام