صلح نوبل، بمب پسر کوچک
به گزارش گلونی چندی پیش از سوی سخنگوی کمیته نوبل نروژ به هنگام اعلام نام برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۴ بیان شد: هیباکوشا به خاطر تلاشهایش برای دستیابی به جهانی عاری از سلاحهای هستهای و همینطور نشان دادن این نکته از زبان شاهدان که هرگز نباید دوباره از سلاحهای هستهای استفاده کرد، این جایزه را دریافت میکند.
اما مگر ماجرای هیروشیما چه بود که بعد گذشت سالها آن هم در زمانهایی که واژه صلح فقط مفهوم لغویی دارد باید یادآوری شود.
ششم آگوست ۱۹۵۴ روزی که خاکستری از ژاپن باقی ماند
علت آغاز حملههای اتمی از سوی ایالت متحده آمریکا به ژاپن مربوط به تنش بین دو کشور ژاپن و چین شرقی در سال ۱۹۳۷ بود.
در حملهایی که از سوی ژاپن صورت گرفته بود آمریکا و کشورهای غربی صادرات بسیاری از اقلام از جمله نفت را به ژاپن ممنوع اعلام کردند. و این ممنوعیت را ژاپن (اقدام تهاجمی) خواند. با این حال ایالت متحده در سال ۱۹۴۱ صادرات خود با ژاپن را از سر گرفت و این صادرات در حالی بود که توافق قطعی بین دو دولت حاصل نشده بود. بعد از توافق، تنش بین ژاپن و آمریکا با حمله ژاپن به پایگاه پرلهاربر ایالت متحده در شهر هواوی در هفتم دسامبر ۱۹۴۱ از سر گرفته شد. و در این حمله دو هزار و ۴۰۳ سرباز آمریکایی کشته شدند. و بعد از حمله ژاپن، ایالت متحده و ژاپن رسما علیه یکدیگر اعلام جنگ کردند. و این جنگ تا ۱۵ اوت ۱۹۴۵ ادامه داشت تا این که در پی حمله اتمی آمریکا ژاپن تسلیم شد.
بمب پسر کوچک که توسط هواپیمایی پی ۲۹ آمریکا در صبح روز ششم آگوست ۱۹۴۵ بر روی هیروشیما پرتاب شد و از ژاپن خاکسری باقی گذاشت. این بمب اتمی اورانیومی چیزی بالغ بر ۷۰ درصد شهر هیروشیما را از بین برد و درجه دمای شهر را به سه هزار درجه سانتیگراد رساند. این بمب زمانی که پرتاب شد ۸۰هزار نفر را در لحظه کشت و تا پایان سال ۱۹۴۵ این تعداد به ۲۰۰ هزار نفر رسید.
آمریکا پرتاب بمب اتمی خود را محدود به هیروشیما نکرد و سه روز بعد بمب اتمی (مرد چاق) را بر روی شهر ناکازاکی پرتاب کرد.
این شهر که بالغ بر ۱۹۵ هزار نفر جمعیت داشت، در ابتدا پرتاب بمب ۳۹ هزار نفر و تا پایان سال بالغ بر ۷۵ هزار نفر یعنی چیزی حدود نیمی از جمعیت شهر را کشت.
در پرتاب بمبهای اتمی بر سر این دو شهر حدود ۵۰۰ هزار نفر کشته شدند که اکثر این کشتهشدگان غیرنظامی بودند. و این فاجعه تا سالها قربانی میگرفت و دلیل مرگ این افراد بیماریهای ناشی از تشعشع اورانیومی بود.
حال صلح نوبل با بمب پسر کوچک معنا گرفته است تا بازهم یادآور شود که صلح را باید زیست نه آن را تبدیل به شعار کرد.
پایان پیام
نویسنده: زهره درگاهی