ساکی معمار خرم آباد نوین

ساکی معمار خرم آباد نوین

ساکی معمار خرم آباد نوین

تقریبا ۳۸ سال است که از دور‌ه شهردار بودن علی‌محمد ساکی (۱۳۱۴- ۲۲ خرداد ۱۳۷۳) گذشته است اما نام او هنوز بر سر زبان‌هاست، انگار که شهردار تمام این سال‌­های خرم‌­آباد، او بوده است.

رمز محبوبیت و شهرت ساکی در چیست؟ چرا کسی نتوانست مثل او برای خرم‌­آباد باشد. مهم‌ترین ویژگی علی‌محمد ساکی چه بود؟ آیا او به صرف کارهای عمرانی‌اش ماندگار شده است؟

ساکی معمار خرم آباد نوین

رضا ساکی در پایگاه خبری گلونی نوشت:

خرم‌­آباد در سال ۱۳۰۴ به عنوان مرکز استان لرستان انتخاب شد. بنابر اسناد، انتخاب خرم‌­آباد در آن سال بیشتر به دلیل داشتن مسافت یکسان با دیگر شهرهای استان بوده است. البته سابقه‌ی شهرنشینی خرم‌­آباد و پیشینه­‌اش در این انتخاب بی‌تاثیر نبوده است اما واقعیت این است که در آن روزگار نه خرم‌­آباد نه دیگر شهرهای استان از نظر توسعه، وضع مطلوبی نداشته‌­اند.

خرم‌­آباد در اواخر دهه ۴۰ کمابیش شهری است مانند دهه­‌های گذشته. رشد اندک شهر آغاز شده است و مثلا سازه‌­ای به نام پل حاجی (۱۳۳۴) به آن اضافه شده است اما تغییر چندانی نکرده است. اما از دوم مرداد ۱۳۵۰ که ساکی شهردار خرم‌آباد می‌شود تغییر آغار می‌شود.

علی‌محمد ساکی معمار و ایده­‌پرداز خرم‌­آباد نوین است. چهره‌ی خرم‌­آباد با ایده‌­های او در نیمه‌­های دهه ۵۰ چنان تغییر می‌کند که آن را تبدیل به شهر نمونه‌ی کشور می­‌کند.

شهردار ساکی نگاهی معمارانه به توسعه خرم‌­آباد داشت. نگاهی درازمدت. اگر نگاه آینده­‌نگر او نبود نامش در این سال‌­ها میان مردم باقی نمی‌­ماند. او وقتی می‌­خواست برای خرم‌­آباد ایده‌­سازی کند نگاهش به یک سال بعد نبود. او شاید اوایل دهه هفتاد را می­‌دید. یعنی ایده‌­هایی را اجرا می‌­کرد که دست‌کم یک دهه به درد مردم شهر بخورد.

ساکی مانند یک معمار زبردست و باتجربه، توسعه شهر را به صورت یک کل واحد در نظر داشت. تمام شهر را در ارتباط با هم گسترش می­‌داد. همچنان که خیابان­‌ها را عریض می­‌کرد سعی می­‌کرد هویت مناطق قدیمی به هم نخورد.

توجه ساکی به پیاده‌­رو و ساختن محل گردش برای مردم از نمونه کارهای ماندگار اوست. بهترین مثال برای نگاه بلند‌مدت او، ساخت مجموعه‌ی دریاچه‌ی کیو است که آن زمان از شهر کنونی دور بود.

ساکی در کنار توجه به خیابان­‌ها و بناها به رودخانه خرم‌­آباد و درخت­‌کاری در آن اهمیت می‌­داد. ساکی می‌­خواست میدان ورودی شهر را از جنوب به دور منار بسازد و بعد «سنگ‌نوشته» را هم مرکز یک میدان کند.

ساکی با نگاه بلند‌مدت می­‌دانست که نجات سنگ‌نوشته در گرو گذاشتن آن وسط یک میدان است. اتفاقی که نیفتاد و سنگ‌نوشته به روزی دچار شد که الان هست.

ساکی مهم­تر از همه چیز جهان­‌بینی برای کارش داشت. او نگرشی ژرف داشت. نگرش ژرف یک معمار باتجربه.

علی محمد ساکی به موقع به داد خرم‌­آباد رسید. یعنی دقیقا وقتی که خرم‌­آباد نیاز داشت تبدیل به یک شهر مدرن شود ساکی شهردار شد. دقیقا وقتی حمید ایزدپناه بخشی از حریم فلک­‌الافلاک را آزاد کرد، ساکی شهردار شد تا باقی کارها را سامان بدهد.

نام علی‌محمد ساکی برای همیشه در دل­ مردم خرم‌­آباد زنده است چون نگاهی عمیق و فرهنگی داشت. تحول خرم‌­آباد همیشه باید از زاویه دید ساکی اتفاق بیفتد. در زاویه دید ساکی، خرم­‌آباد شهری است سرسبز، مدرن و پاک که بشود در آن راه رفت، قدم زد و نفس کشید.

پایان پیام

اشتراک در
اطلاع از
2 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی

روحش شاد و یادش گرامی
“هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق/ثبت است بر جریده ی عالم دوام ما “

خدا روحشون رو قرین رحمت کنه ، بسیار مرد خوشنامی بود. تو این دوره خیلی کم اتفاق میافته که یه انسان خودش رو وقف دیگران کنه

به بالا بروید